Oglasilo se još 11 trenera: Nismo zadovoljili "kriterijume" ćutanja, nepotizma, ulizništva...

"Svi potpisani kandidati su odbijeni jer nezadovoljavaju stvarne kritierijme koje zastupa FSCG i Edukacioni centar, a to su ćutanje na zapostavljanje rada i znanja, nepotizam, protekcionizam i ulizništvo"

11206 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Nakon Gavrila Petrovića, Milana Radulovića i Dejana Jelenića, još 11 trenera - kandidata koji nisu primljeni na kurs za polaganje najvećeg trenerskog zvanja, Uefine Pro licence pri Edikacionom centru FSCG, oglasilo se saopštenjem.

U reagovanju koje su potpisali Hasim Đoković, Aleksandar Bugarin, Jovan Marković, Božidar Tujkovićm, Dejan Dapčević, Slobodan Šćepanović, Velibor Matanović, Dragoslav Bulatović, Predrag Stevović, Adis Kreponić i Mihailo Vujačić navodi se da se pri izboru kandidata "dogodila prava farsa".

"Nažalost, u posljednje vrijeme pažnja javnosti na dešavanja u crnogorskom fudbalu je usmjerena na kontinuirani negativni slijed. Sve se svodi na to da problem izaziva samovolja, nestručnost i zadrti pristup odlučivanja nekoliko pojedinca pri donošenju odluka".

"Takav slijed je nastavljen i pri izboru trenera kandidata za upis za UEFA Pro licencu pri FSCG. Umjesto da odluku donosi stručno vijeće sa analizom rada prijavljena 74 kandidata, donešen je spisak kandidata koji su napravili pojedinci iz Saveza i donijeli da stručno vijeće to aminuje. Na naše insistiranje da se dostavi zapisnik poslat nam je zapisnik gdje se konstatuje da nekoliko kandidata nijesu zadovoljili zbog usmenih ocjena na polaganju UEFA B i A licence i bez ikakvog obrazloženja pojedinačno zasto su kanididati primlljeni ili odbijeni. Na zapisniku nema pečata i potpisa predsjednika stručnog vijeća koji to treba da potpisom garantuje i odgovara za to što je odlučeno".

"Da bi se upoznali sa radom trenera u CG dovoljno je pogledati koliko su utakmica vodili i u kojim kategorijama.To se može vidjeti pregledom COMET sistema koji sve registruje. Pregledom istorije dosadašnjeg rada primjenih kandidata se tek vidi kakva je nepravda napravljena, kako se struka, trenersko znanje i rad nipodaštava".

"Nekoliko kolega sigurno zadovoljavaju upis na UEFA Pro licenu, a mi ćemo upoznati javnost sa slučajevima gdje je napravljen protekcionizam i očigledna diskriminacija".

"Imamo kandidata koji se uopšte ne pojavljuje kao trener već kao predstavnik kluba, imamo kandidata koji se prijavio kao licencirani trener 19. oktobra tekuće godine a konkurs za upis u UEFA Pro licencu je raspisan 20. oktobra. Jedan kandidat se pojavljuje iako je na samo pet utakmica bio kao pomoćnik u seniorskom fudbalu, a uslov je najmanje godina dana. Drugi kandidat nikada nije ni bio pomoćnik ili vodio seniore, ali je primjen itd".

"Jedan od ključnih i eliminatornih faktora za prijem za UEFA Pro licencu jeste poznavanje jednog od pet zvaničnih jezika Uefe. Sa odgovornošću tvrdimo da određeni broj kandidata ovaj uslov neispunjava, odnosno nema znanje stranog jezika koji je tražen. Isto tako navodimo činjenicu da je provjera znjanja stranog jezika obavljena u internom razgovoru sa jednim od zvaničnika Saveza. Po logici stvari ako je poznavanje stranog jezika Uefe eliminatorni faktor, prije objave primjenih kandidata je trebalo obaviti testiranje svih kandidata i eliminisati one koji ne ispunjavaju taj uslov".

"Na drugoj strani imamo trenere koji imaju preko 100 ili 200 utakmica vođenih od mlađih selekcija do seniora u Prvoj ligi, koji su stvorili reprezentativce u mlađim i seniorskim selekcijama, trenere koji su promovisali CG fudbal u inostranstvu, kandidate koji su konkurisali i po četvrti put... Odbijeni su, a zadovoljavali su sve kriterijume. Jednom broju kandidata je odbijen zahtjev da upišu UEFA Pro licencu u regionu sa obrazloženjem da će dobiti priliku na školovanju kod Edukacionog Centra FSCG. Svi potpisani kandidati su odbijeni jer nezadovoljavaju stvarne kritierijme koje zastupa FSCG i Edukacioni centar a to su ćutanje na zapostavljanje rada i znanja, nepotizam, protekcionizam i ulizništvo".

"Pozivamo direktora centra za edukaciju pri FSCG da se oglasi povodom ovih činjenica, ako neko iz FSCG skupi hrabrosti da suočimo argumente u direktno prenošenoj emisiji televizije sa nacionalnom frekvenciom", kaže se u saopštenju koje su potpisali treneri kandidati Hasim Đoković, Aleksandar Bugarin, Jovan Marković, Božidar Tujkovićm, Dejan Dapčević, Slobodan Šćepanović, Velibor Matanović, Dragoslav Bulatović, Predrag Stevović, Adis Kreponić i Mihailo Vujačić.

Iz FSCG je, inače, još 2. decembra saopšteno da su od 74 pristigle prijave sa validnom dokumentacijom, na školovanje četvrte generacije polaznika programa edukacije za sticanje UEFA Pro licence upisano 20 kandidata, od kojih je 17 trenera iz Crne Gore i tri trenera sa državljanstvom druge države.

Na školovanje za UEFA Pro licencu upisani su Srđan Kljajević, Savo Pavićević, Vladimir Božović, Boban Aković, Slaven Kovačević, Ivica Ćulafić, Petar Gušić, Sead Babača, Petar Kasom, Zoran Tripković, Zdravko Jauković, Nusret Muradbašić, Dušan Ivanović, Željko Mrvaljević, Igor Lukovac, Predrag Jovetić, Simo Medigović, Blažo Bulatović, Alen Tupajić i Dragan Šarac.

Bonus video: