Treće mjesto nije uspjeh, ali moramo da budemo objektivni - imali smo previše pehova

Budućnost će na proljeće juriti zaostatak od devet bodova za Sutjeskom, a ispred nje je na tabeli i Dečić

3975 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nakon tačno šest godina fudbaleri Budućnosti ne završavaju polusezonu na prvom ili drugom mjestu.

Treća pozicija na tabeli, uz zaostatak od devet bodova za vodećom Sutjeskom, nikako ne može da se svrsta u uspješan ili očekivan rezultat za aktuelnog šampiona i osvajača duple krune.

Priznao je to i trener "plavih" Aleksandar Nedović, u razgovoru za klupski sajt opisavši sezonu uspješnom s jedne, ali i neuspješnom s druge strane.

"Budućnost je Budućnost i nije uspjeh kada završite na trećem mjestu i kada je bodovna razlika ta koja je. Međutim, pored svih pehova od prvog dana od kada sam došao, moramo da budemo objektivni i racionalni kako bismo išli dalje“, kazao je Nedović.

Podgoričani su ušli u domaću sezonu nakon pravog evropskog brodoloma - ubjedljivih poraza od Helsinkija i HB Torshavna sa Farskim Ostrvima (sve četiri poraza, uz 13 primljenih golova), a na sve to se nadovezalo i neprihvatanje najiskusnijih i najplaćenijih fudbalera da im se revidiraju ugovori.

Trener Mladen Milinković je otišao, a klub su napustili najbolji igrač lige u minule dvije sezone, Draško Božović, kao i kapiten Petar Grbić.

Novi trener, Nedović, nije zatekao najsređeniju situaciju i od starte sezone Podgoričani su počeli da zaostaju na tabeli...

U njemom drugom dijelu su se nedovezale i povrede - uglavnom ključnih fudbalera, ali i u tome je bilo koristi.

Šansu su, naime, dobili mlađi fudbaleri, a neki od njih su pokazali da na njih može najozbiljnije da se računa

„Imali smo problema sa velikim brojem povrijeđenih igrača, ali u toj situaciji smo dobili neke nove stvari i vidjeli smo da ti klinci mogu da donesu određene stvari u perspektivi. Iskristalisalo se ko su noseći igrači, a to je bilo vidno kada smo imali sedam pobjeda zaredom. Kada smo bili kompletni, igrali smo atraktivno, sa velikom dominacijom i na veliki broj golova. Desio se srednji dio i kraj polusezone gdje smo bili desetkovani, ali mislim da smo bili dostojanstveni i da smo se maksimalno borili. Stvar sa kojom sam prezadovoljan je što nisam morao da držim sastanke po pitanju odnosa prema obavezama. Po pitanju kvaliteta igre smo razgovarali, ali i kada je sve najbolje, uvijek se na tome mora raditi i pospješivati“, kaže Nedović.

Bilo je i nekih teško objašnjivih poraza, ili gubitka bodova - protiv Dečića na primjer, u Tuzima, gdje je Budućnost vodila 2:0 i bila mnogo bolja (završilo se 2:2), protiv iste ekipe pod Goricom gdje su gosti slavili.

„Gubili smo određene utakmice koje smo trebali da pobijedimo sa nekoliko golova razlike. Bilo je trenutaka kada lopta nije htjela u gol, ali nakon polusezone imam jasnu sliku - uloge za stabilnost ekipe su podijeljene, znamo šta nam treba, lideri su tu i sjajno su vodili klince i kada su bili na terenu i kada su bili povrijeđeni. Uvijek su bili prisutni da daju lijepu riječ i stave do znanja da smo svi Budućnost“.

Nedović je izdvojio najbolju, ali i najslabiju partiju...

„Najbolja? To moram da podijelim na dva dijela. Najboljih 60 minuta smo odigrali protiv Dečića u remiju 2:2, kada smo vodili 2:0. To je reper kako Budućnost treba da igra u svim fazama igre, ali ponavljam - tih 60 minuta, jer u tom trenutku nismo bili fizički fit. Druga utakmica je protiv Sutjeske u derbiju, ali nakon što smo gubili 2:0. Tu smo u oslabljenom sastavu pokazali karakter i neviđenu želju - vraćali se sa 2:0, imali situaciju da dobijemo derbi, pa se vratili nakon 3:2 sa deset igrača. Generalno, tu smo pokazali kako treba da se fudbalski 'grize'. Najlošija utakmica je definitivno protiv Zete u gostima (0:0). I tu smo bili desetkovani, ali da Budućnost ne šutne na gol - to ne ide".

Budućnost je - ako je to ikakva utjeha navijačima za veliki zaostatak na tabeli, najefikasnjija sa 36 postignutih golova...

„To je generalno moja filozofija, još kada se poklopi sa veličinom kluba - to je to. Pored najviše postignutih golova, mislim da smo promašili najveći broj šansi, naročito zicera. Taj segment je bio dobar, naravno da je mogao da bude bolji. Brine me, s druge strane, broj primljenih golova i ne treba nam alibi, ali u analizi moramo da budemo objektivni. Često smo mijenjali u zadnjoj liniji, nekada su nedostajali bekovi, nekada štoperi, nekada golman... Jedna petorka nije odigrala zajedno više od četiri-pet kola, a u toj situaciji je sve to teško nasložiti.

Od mlađih, igrača ispod 21 godine, veći prostor su dobili Viktor Đukanović, Damjan Dakić, Aleksa Ćetković, Vladimir Perišić, Jovan Dašić, Damjan Mugoša, Nikola Vuković...

„Kada sam došao, postojala je neka fama da moraju da igraju mladi igrači. Mladi igrač mora da ima dobar odnos prema obavezama, mora da je energetski, trkački i motivaciono uvijek na maksimumu. Kako se bližio kraj polusezone, doveli smo ih na taj nivo. Već sam rekao da neću nikome dati šansu zbog broja godina, već da moraju da je zasluže. I svi su je zaslužili, čak i neki koji su dobili šansu silom prilika, i opravdali su očekivanja“, kaže Nedović.

U svakom slučaju, Budućnost će na proljeće juriti zaostatak od devet bodova za Sutjeskom.

"To je veličina kluba koja nas prati. Međutim, ne bih da zaboravljamo Dečić, to je ekipa koja se ne apostrofira previše, a koja možda ima najveći individualni kvalitet i koja se probudila. Mi ćemo sigurno da jurimo tu prednost, jednostavno geni Budućnosti moraju da budu šampionski i sa stavom. Daćemo sve od sebe da stignemo razliku, ali prije svega moramo da napravimo dobru stabilnost i uvertiru, da nam se ne bi dešavala neke stvari koje su se desile ljetos. Mislim da Budućnost mora da bude reprezentativna i u evropskim takmičenjima, ali sve to mora da se posloži kroz naše prvenstvo. I vjerujem da kroz taj pritisak jurenja možemo da dobijemo mnogo, jer na proljeće ni u jednu utakmicu nećemo imati prostora za grešku“, ističe Nedović, koji apostrofira navijače.

Bilo ih je u ovoj polusezoni na tribinama više nego i kada su se osvajale titule.

„Prije svega, prezadovoljan sam njihovim ponašanjem. Bio ih je glas da su ovakvi i onakvi, ali su pokazali da su reprezentativni kao što je Budućnost reprezentativna. Dokazali su da su najbrojnija i najbolja navijačka grupa, a samo mi je žao što vrijeme u posljednjih nekoliko kola nije bilo bolje, jer sam ubijeđen da bi i zapad bio puniji. Vidjeli smo protiv Sutjeske koliko znači ta energija kada se sudare sjever i zapad i koliko se igrači i mi na klupi osjećamo bolje zbog toga. Fudbal se igra zbog navijača i imam maksimalno poštovanje i zahvalnost kako su nas bodrili. Dokazali su da neki glas koji ih bije nije tačan, nego da su principjelni i da iznad svega vole Budućnost. Svaka im čast na tome“, jasan je Nedović.

Pripreme za drugi dio sezone Budućnost će početi 10. januara.

Bonus video: