Milija Savović za "Vijesti": Titula bi bila kruna moje karijere

Trener Sutjeske Milija Savović i na klupi Nikšićana nastavio sa dobrim rezultatima i standardima koje je postavio vodeći Jezero u prethodne dvije sezone

19370 pregleda 18 komentar(a)
Milija Savović, Foto: FK Sutjeska
Milija Savović, Foto: FK Sutjeska

Iza fudbalera Sutjeske je dobar prvi dio sezone. Nikšićani su prvi u Telekom 1. CFL, na pauzu su otišli sa osam bodova više od Dečića, devet od Budućnosti, što je prednost koju nijedan lider nije ispustio do sada. Od početka su preuzeli prvu poziciju, plasirali su se u polufinale Kupa, a trener, Milija Savović u razgovoru za “Vijesti” poručuje da je zadovoljan kako je protekla jesen kraj Bistrice.

- Ostvarili smo najoptimističnije prognoze koje smo imali. Od starta smo zauzeli 1. mjesto, nismo ga ispuštali, što je znak da smo uspjeli da se izborimo sa pritiskom. U finišu smo doživjeli prve poraze, ali i to je moralo da se desi. To smo prebrodili kako treba i na kraju pobjedom završili polusezonu - kaže Savović.

Savović
Savovićfoto: FK Sutjeska

Uoči početka sezone u klubu su se promijenile mnoge stvari. Došla je nova uprava, otišli su mnogi igrači, stigla adekvatna pojačanja, možda i najbolja koja su bila na tržištu, a Savović je stigao iz Jezera.

- Bila je specifična situacija. Promijenila se uprava, došli su novi ljudi i bilo je skepticizma kao i pozitivnih i negativnih reakcija. Ostalo je vrijeme da pokaže šta smo uradili. Došli smo u momentu kad je Sutjeska dvije sezone bila daleko od borbe za titulu. Željeli smo da vratimo klub na vrh tabele. Odlučili smo da promijenimo energiju, da se zahvalimo nekim igračima koji su bili značajni za klub, ali su na zalasku karijere i da se posvetimo mladim igračima. Kad su počele utakmice vidjelo se da ekipa ima potencijala i da su mladići s pravom dobili priliku da budu nosioci igre.

Borba za titulu vodiće se između Sutjeske, Budućnosti i Dečića. Javnost mnogo više obraća pažnju na razliku između dva najveća crnogorska kluba, ali je i iza Dečića odlična jesen.

- U više navrata sam rekao da je Dečić ozbiljna ekipa. Startovali su malo slabije, ali su se konsolidovali i popravili rezultate. Biće podjednako teško i protiv njih i protiv Budućnosti. Svi više očekuju i više se plaše od Budućnosti, jer je to najveći rival, prošle godine je bio ubjedljivi šampion. Budućnost ima dobar igrački kadar, zavređuje pažnju i oprez. Razlika jeste solidna, ali ne garantuje bilo šta. Daleko od toga da mislimo da smo završili posao - oprezan je Savović.

72 odsto je procenat uspješnosti Sutjeske u jesenjoj polusezoni. Na 19 kola, od mogućih 57, Savovićevi momci osvojili su 41 bod. Drugoplasirani Dečić ima 58 odsto uspješnosti, trećeplasirana Budućnost 56 procenata...

Da razlika može brzo da se istopi bilo je očigledno u finišu kada je Sutjeska vezala pet mečeva bez pobjede, pa je Budućnost u jednom trenutku prišla na šest bodova.

- Uspjeli smo da ostanemo mirni i staloženi. Protiv Podgorice nam je dugo trebalo da postignemo pogodak, a na kraju smo ubjedljivo slavili. I u prethodnih pet kola smo bili onakvi kakvi treba da budemo na terenu. To što rezultat nije dolazio to je posljedica raznih stvari i uticaja. Interesuje me da vidim da ekipa zna šta želi i kad dobija i kad gubi.

Savović
Savovićfoto: FK Sutjeska

Savović je prethodne sezone ostavio Jezero u Prvoj ligi, popeo ga čak do 5. mjesta, a dolazak u Nikšić bio je iskorak na ličnom planu. Titula bi bila nagrada i za njegovu dosadašnju karijeru.

- Sigurno da bi to bio nastavak uspješih rezultata iz Plava. To bi bio najveći uspjeh, kruna moje dosadašnje karijere. Veliku želju imam da to ostvarim - zaključio je Savović u razgovoru za “Vijesti”.

Pripreme počinju u januaru, svi osim Jovovića su pod ugovorom

Sutjeska čeka da Fudbalski savez odredi tačan termin početka drugog dijela šampionata, kako bi u zavisnosti od toga kreirala plan priprema.

- Pretpostavka je da krećemo oko 10, 15. januara. Jedan dio ćemo odraditi van Nikšića, ali još nismo riješili na kojoj lokaciji - kaže Savović.

Pauza je prilika da se osvježi tim. Utakmicu protiv Podgorice je gledao Libijac, Zakarija Alharaiš, koji je igrao za Sutjesku u sezoni 2018/2019. Krilni igrač mogao bi da bude prvo pojačanje...

- Alharaiš je izrazio želju da se vrati. Vjerovatno će biti novi igrač, ali sačekao bih još neko vrijeme da se to definiše i bude zvanično. Što se tiče ostalih igrača, svi su pod ugovorom, osim Vladimira Jovovića, koji će vjerovatno potražiti inostrani angažman, što je realno i očekivano. Očekujemo da će on otići, a ostali će biti tu i u drugom dijelu sezone - jasan je Savović.

Bonus video: