Miljan Radović za "Vijesti": Ovo nije naš maksimum

Nizom od 11 utakmica bez poraza od dolaska Miljana Radovića za trenera, Dečić je uspio da na tabeli polusezone razdvoji favorite, lidera Sutjesku i trećeplasiranu Budućnost

18546 pregleda 9 komentar(a)
Uzlet Dečića sa Radovićem krenuo pobjedom pod Goricom, Foto: SAVO PRELEVIC
Uzlet Dečića sa Radovićem krenuo pobjedom pod Goricom, Foto: SAVO PRELEVIC

U poretku klubova na kraju jesenjeg dijela prvoligaškog karavana, desilo se iznenađenje. Dvojac najvećih i favorizovanih ekipa na vrhu razdvojio je Dečić, koji je polusezonu završio na drugom mestu, sa bodom više od aktuelnog prvaka Budućnosti. Tuzani su u 19 kola zaslužili 33 boda, ispred je jesenji prvak Sutjeska sa 41.

Upravo je uzlet Dečića i krenuo pobjedama u dva vezana derbija i to na gostovanjima Budućnosti u 14, pa Sutjesci u 15. kolu.

”Ekipa je vjerovala, svi u klubu smo vjerovali da možemo da slavimo i sa tim stavom smo izašli na teren. Dobili smo Budućnost, potom i Sutjesku, a naša ekipa je pokazala kvalitet i ne samo to, već i izuzetan timski duh. Drugačije i ne bi moglo. Jesam ponikao u Sutjesci, navijač sam tog kluba, ali ovo je posao i srećan sam što je moja ekipa uspejla da odigra tako dobro kraj Bistrice. I ne mislim da je to maksimum ove ekipe, jer imamo igrača ogromne individualne klase koji igru podređuju kolektivu. Bez pravog tismkog rada, taj kvalitet ne bi donosio rezultat. Uostalom, tabela sve pokaže. Sutjeska ima najviše kvalitetnioh igrača, najveći izbor i zato je prva. Ni mi slučajno nismo tu gdje jesmo, jer Dečić ima kvalitet”, kaže Miljan Radović, trener viceprvaka jesenjeg dijela.

Draško Božović, Budućnost - Dečić
foto: Savo Prelević

Nakon nezadovoljavajućeg šestog mjesta za pojačanu ekipu Dečića, Radović je krajem septemra preuzeo tim od Edisa Mulalića, trenera sa kojim su Tuzani prošle sezone postigli istorijske rezultate, plasirali se u Evropu, igrali finale Kupa.

Pod Radovićem, Dečić ne zna za poraz već 12 utakmica. Pet pobjeda i šest remija u ligi, uz pobjedu i plasman u polufinale Kupa, podatak su kojim će nesumnjivo u Tuzima uživati u odmoru do početka proljeća.

”Cilj kluba je najmanje treće mjesto, u igri smo i u Kupu, u kojem je Dečić izgubio u finalu prethodne sezone. Odmor nije prava riječ, lično već sada radim brojne analize, ukoliko iskrsne i neko sjajno pojačanje trudićemo se to da iskoristimo, kao u slučaju Draška Božovića pred početak sezone. Lično sam zadovoljan sastavom koji imam, sa po dva reprezentativca seniorskog i mladog nacionalnog tima. Naravno, smatram da možemo još bolje da igramo i radićemo na tome da se tokom priprema dodatno uigramo, samo da nas zaobiđu povrede i ekipa ostane u ovom sastavu. To bi bilo najveće pojačanje. Oduševljen sam i prijatno iznenađen kako je ekipa brzo prihvatila moje ideje, stil... Smatram da će nam zajedničke prirpeme pomoći da na proljeće budemo još bolji. I uprava ulaže, pravi dugoročnu strategiju, a to su ljudi fudbala koji znaju da ne može sve i odmah. Zato je i Dečić od drugoligaša izašao u Evropu, igrao finale Kupa a i sada je u odličnoj pozicji. Gradi se i nova tribina i sve u svemu, moramo da odgovorimo na to, ali i nevjerovatnu ljubav i podršku navijača”, poručuje trener Dečića.

Dečić - Budućnost, Miljan Radović, Aleksandar Nedović, Iljir Camaj, Šaleta Kordić
foto: Savo Prelević

Miljan Radović je osim inostrane trenerske karijere u Indiji i Indoneziji, vodio Grbalj do finala Kupa Crne Gore, bio je i trener svoje Sutjeske, a Dečić mu je treći klub u zemlji.

”Od 16 godina kada me je Peco Rakojević uvrstio u prvi tim Sutjeske imao sam dugačku fudbalsku karijeru i povukao sam se 2013. sa 38. To iskustvo sa terena, ali i rada sa brojnim trenerima, trudim se da prenesem igračima. Jeste mi fudbal posao, a to znači rezultat, i mada živim od toga nikada neću zaboraviti da je fudbal prije svega igra. Igrač treba da uživa u igri kako bi i publika bila zadovoljna”, kaže Radović.

9 remija na 19 utakmica u prvom dijelu sezone Telekom 1. CFL ostvario je Dečić - najviše u ligi. Čak 47 odsto mečeva Tuzana završeno je neriješenim rezultatom. Druga je Zeta sa sedam remija, dok su Petrovac i Mornar ostvarili po šest

Zadovoljni su i navijači Dečića...

”U nekoliko utakmica smo izvukli remi u finišu, u nekima ispustili pobjedu, ali je publika morala da uživa. Naročito protiv Petrovca kada je bilo 4:4. Nadamo se da će biti još takvih duela prepunih rezultatskog preokreta, adrenalina.., samo da na kraju mi slavimo. I priznajem da me je publika takođe sjajno prihvatila i oduševljen sam odnosom, koji je nevjerovatno korektan. O podršci ne bih, jer da je nije bilo nekoliko utakmica bismo sigurno izgubili”, zaključio je trener Tuzana.

Izvinjenje igračima, klubu, sudijama, takmičenju

Iako novajlija u Dečiću, Miljan Radović ne krije da se u Tuzima osjeća kao kod kuće.

”Sav kvalitetan i planski projekat, rad na njegovom ispunjenju je dodatni podsticaj, podrška publike takođe. Uz to, imam i ekipu koja voli da igra i uspjeli smo da bezbolno pređemo na sistem sa tri igrača u odbrani, što je rijetkost za našu ligu. Prezadovoljan sam napretkom i odnosom mladih bonus igrača. Imaju, doduše prostora, dato im je da igraju, mada im nisam baš pružio dobar primjer u pretposljednjem kolu”, kaže Radović, koji je isključen zaradivši dva meča suspenzije, zbog vrijeđanja četvrtog sudije na meču sa Podgoricom.

”Neuobičajeno sam odreagovao, nikada ne komenarišem suđenje, ali adrenalin, emocije, vrijeme.... Sve to je uticalo da se nesportski odnesem i zato sam dužan da uputim izvinjenje igračima, klubu, navijačima, a pogotovo sudijama i takmičenju. Stigli smo do 2:2 protiv Podgorice, iako smo gubili 2:0, a u želji da dođemo do sva tri boda odreagovao sam na način koji ni sam ne razumijem, niti podržavam. Nesvojstveno za mene, moju karijeru i obećavam da se neće ponoviti”, objasnio je Radović.

Bonus video: