Nema više prepreka - Njukasl može da ima sponzore iz Saudijske Arabije

Svaki sličan sponzorski ugovor biće podvrgnut procesu revizije i kontrole kako bi se osiguralo da dogovori odražavaju "poštenu tržišnu vrijednost" i da nisu sredstvo za narušavanje prihoda

4209 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Njukasla, Foto: Reuters
Navijači Njukasla, Foto: Reuters

Engleska Premier liga ukinula je zabranu klubovima da sklapaju sponzorske ugovore sa firmama povezanim s njihovim vlasnicima, a to je potez koji će definitivno omogućiti Njukaslu da potpiše ugovore s firamama iz Saudijske Arabije.

Premijer liga je u utorak potvrdila da je ukinuta privremena zabrana, uvedena u oktobru nakon prodaje Njukasla konzorcijumu predvođenom Fondom za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF).

Ipak, svaki sponzorski ugovor "pridružene strane" biće podvrgnut procesu revizije i kontrole kako bi se osiguralo da dogovori odražavaju "poštenu tržišnu vrijednost" i da nisu sredstvo za narušavanje prihoda kako bi se omogućila veća potrošnja, prema strogim pravilima finansijskog fer-pleja.

Premijer liga je saopštila da će takvi dogovori biti podvrgnuti kontroli od strane posebnog odbora.

Njukasl je bio kritičan prema pravilu za koje su smatrali da bi moglo da ograniči njihovu sposobnost sklapanja dogovora, jer njihovi vlasnici žele da poboljšaju i razviju klub i njegovu ekipu.

"Svrake" su trenutno na dnu u Premijer ligi, ali se očekuje da će januarski prelazni rok iskoristiti za dovođenje novih igrača. Preuzimanje kluba od strane konzorcijuma predvođenog Saudijskom Arabijom suočilo se s dugotrajnim procesom odobravanja od strane Premijer lige zbog zabrinutosti da saudijska vlada zapravo postaje vlasnik kluba.

Premijer liga, koja je bila pod pritiskom da blokira sporazum, rekla je da je dobila "pravno obavezujuće" garancije da postoji jasna odvojenost između PIF-a i kraljevine Saudijske Arabije, uprkos tome što PIF-om predsjeda saudijski prijestolonasljednik, princ Mohamed bin Salman.

Bonus video: