Liga nacija: Viša kategorija, atraktivniji rivali

Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas će dobiti protivnike u trećem izdanju Lige nacija. Nakon dva nastupa u C kategoriji, “sokoli” će na proljeće igrati u jačoj, B Ligi nacija

8362 pregleda 2 komentar(a)
Norveška je “dužnik” i jedan od mogućih rivala, Foto: Savo Prelević
Norveška je “dužnik” i jedan od mogućih rivala, Foto: Savo Prelević

Fudbalska reprezentacija Crne Gore čeka protivnike za premijerni nastup u B Ligi nacija. Žrijeb je danas u Nionu u 18 sati.

Nakon dva nastupa u trećoj kategoriji - C Ligi nacija, “sokoli” će treće izdanje najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja dočekati u višem i značajno kvalitetnijem rangu. Zaslužni za to su rezultati iz jesenji prošle godine, pod Farukom Hadžibegićem, i osvajanje prvog mjesta u jednoj od četiri grupe C lige u konkurenciji Kipra, Luksemburga i Azerbejdžana. Naša reprezentacija se tada preselila u viši rang.

B Liga nacija donosi jače i atraktivnije rivale. Crna Gora je u posljednjem, četvrtom šeširu, u kojem su još Slovenija, Albanija i Jermenija.

Mogući protivnici su Ukrajina, Švedska, Bosna i Hercegovina i Island iz prvog, Finska, Norveška, Škotska i Rusija iz drugog, te Srbija, Izrael, Rumunija i Republika Irska iz trećeg šešira.

Moguća je, dakle, ex-Yu grupa sa BiH i Srbijom, sa kojom se Crna Gora već sastala u prvom izdanju Lige nacija. Moguća je i “skandinavska” grupa sa Švedskom i Norveškom, velikim dužnikom iz nedavno završenog kvalifikacionog ciklusa za SP, a moguća je i da se sastanemom sa Finskom ili Škotskom - jedinim reprezentacijama iz prva tri šešira sa kojima crnogorska selekcija još nije igrala u minulih 15 godina.

U svakom slučaju, Crna Gora neće biti favorit, ma ko bili protivnici, a mečevi sa jakim reprezentacijama biće dobra priprema za naredni ciklus kvalifikacija - za Euro 2024, koji počinje u martu 2023, ali i za uvođenje nekih novih momaka u nacionalni tim.

Predstojeća Liga nacija prethodi Evropskom prvenstvu, a reprezentacije će imati dodatnu mogućnost da se plasiraju na kontinentalnu smotru. Četiri selekcije će preko LN izboriti mjesto u plej-ofu za Euro, za razliku od prethodne Lige nacija koja je dala samo dvije vize za plej-of kvalifikacija za Mundijal.

I termini predstojeće Lige nacija su neobični. Četiri kola igraju se u junu naredne godine, a dodatna dva u septembru. Sve zbog toga što je jesen “rezervisana” za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Ligu A čine Francuska, Italija, Belgija, Španija (prvi šešir), Portugal, Holandija, Danska, Njemačka (drugi šešir), Engleska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska (treći šešir), Vels, Austrija, Češka i Mađarska (četvrti šešir).

S obzirom na to da se u martu igra plej-aut Lige nacija, Liga C i Liga D još nisu u potpunosti kompletirane zbog mečeva Kazahstan - Moldavija i Kipar - Estonija, u kojima će pobjednik ići u Ligu C.

Zasada, u Ligi C su Turska, Slovačka, Bugarska, Sjeverna Irska (prvi šešir), Grčka, Bjelorusija, Luksemburg, Sjeverna Makedonija (drugi šešir), Litvanija, Gruzija, Azerbejdžan, Kosovo (treći šešir), Kazahstan ili Moldavija, Kipar ili Estonija, Gibraltar, Farska Ostrva (četvrti šešir).

U Ligi D su Kazahstan ili Moldavija, Kipar ili Estonija, Lihtenštajn, Malta (prvi šešir), Letonija, San Marino, Andora (drugi šešir).

Bonus video: