Andrija Vukčević se bori za titulu: Rijeka je nešto najbolje što je moglo da mi se desi

Bivši bek Budućnosti i mlade reprezentacije Crne Gore, Andrija Vukčević, blista u dresu Rijeke, koja se bori za titulu u Hrvatskoj

10340 pregleda 2 komentar(a)
Andrija Vukčević u prodoru, Foto: HNK Rijeka
Andrija Vukčević u prodoru, Foto: HNK Rijeka

Trag crnogorskih igrača u najjačoj ligi Hrvatske dubok je i nezaobilazan. Utabane staze uveliko koristi i lijevi bek Andrija Vukčević, dijete Budućnosti, koji ove sezone blista u dresu Rijeke, ekipe koja se bori za titulu.

Njegov tim je drugi na tabeli, sa dva boda manje od Osijeka, a eliminisao je i najveći klub u Kupu Hrvatske, Dinamo, rezultatom 3:1.

"Prema ocjenama izvještača, sportske javnosti ali i struke i navijača, Rijeka igra najatraktivnije i najljepše u ligi. I najefikasniji smo, sa čak 47 golova u 18 utakmica. Znamo, međutim, da je težak put pred nama, bolje reći "mrtva trka" u borbi za titulu. Tu je Osijek, čvrsta i stabilna ekipa Nenada Bjelice, Dinamo koji je sa novim trenerom dobio Vest Hem u Londonu i plasirao se u 1/16 finala Lige Evrope, a i sada jak i stabilan Hajduk. Biće uzbudljivo", kaže za "Vijesti" Andrija Vukčević.

On je neizostavan šraf u postavi Gorana Tomića ove sezone, bez obzira na formaciju ili taktički zamisli.

"Ukoliko igramo sa četvoricom u odbrani onda sam lijevi bek, u formaciji sa trojicom igram 'ful-beka' i pokrivam cijelu lijevu stranu. U odličnoj sam formi i prihvatam obje uloge, a ponosan sam što sam u elminaciji Dinama iz Kupa asistirao za drugi gol, ukupno četiri puta u ovoj polusezoni. U ligi dva puta, a jednom u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Svjestan sam da povratak forme, samopouzdanja... dugujem Tomiću. On je fantastičan i trener i osoba, mnogo sam naučio od njega. Ukoliko ne učiš svakog dana, nemaš šansu u današnjem fudbalu, a ja sam odavno toga postao svjestan. Imam sreću da imam fantastičan stručni rad, jer Tomić je bio viceprvak Hvratske sa malom Lokomotivom", ističe 25-godišnji Podgoričanin.

Sa svega 16 godina Vukčević je debitovao u dresu voljene Budućnosti, a onda ga je fudbalski put vodio na Pirineje (Sevilja II), u Srbiju (Spartak), u zemlje Beneluksa (belgijski Beveren), prije nego se vratio na Mediteran.

"Rijeka je nešto najbolje što mi se moglo desiti, a imao sam brojnih ponuda nakon raskida saradnje sa Beverenom, koji je bio u tranziciji. U Rijeci se igra još brže nego u Belgiji, čak su uslovi, stadion i sve ostalo daleko iznad mogućnosti Beverena. Imam još godinu i po ugovora, ali i opciju za dodatnu godinu. Atmosfera u ekipi je fantastična, a nakon titule koju je Rijeci 2017. donio Marko Vešović i odličnih nastupa Momčila Raspopovića, crnogorski igrači uživaju poštovanje i navijača i kluba. Vešović je, uostalom, legenda. Poput nekih starih generacija na koje klub podsjeti jednom godišnje odlaskom na kultnu Kantridu", priča Vukčević, koji sa Rijekom igra na stadionu Rujevica, dok rekonstrukcija Kantride i dalje traje.

Za razliku od prethodnih sezona, Rijeka nije uspjela u Evropi, slijedi borba na dva fronta.

"Prošli smo dva kruga, ali žrijeb je bio pretežak. PAOK sa reprezentativcem Srbije Živkovićem i ostalim zvijezdama je bio isuviše iskusan i kvalitetan. U prvom meču smo vodili do posljednjih sekundi, ali u revanšu na Rujevici pokazali su da su bolji. Ipak, hrvatska liga napreduje i jedna loša sezona u Evropi nije mjerilo. Moj saigrač Josip Drmić je švajcarski reprezentativac sa pozajmice iz Noriča, a onda Mislav Oršić, Marko Livaja... spisak vrhunskih igrača u ligi je dugačak. Ima i publike i novca koji hrvatski fudbal rezultatima zaradi", zaključio je Vukčević.

Prvi san sam ostvario, nadam se da ću i drugi

Tinejdžerski staž u prvoj postavi Budućnosti donio je Andriji Vukčeviću status omladinskog i standardnog mladog reprezentativca, u kojoj je pogađao mreže, asistirao... Vukčević, međutim, još nije dobio poziv za A reprezentaciju.

”San da zaigram u Budućnosti i reprezentaciji bio je moj pokretač od prvih fudbalskih koraka. Prvi sam ostvario, nadam se ubrzo ću i drugi. Iskreno, očekivao sam nakon dobrih igara ove polusezone, ali poziv nije došao. Ne odustajem, naučio sam da treba da budem strpljiv, da radim i napredujem”, kaže Vukčević.

Nakon 70-ak odigranih mečeva za Budućnost u Telekom 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi, Vukčević je 2016, kao 19-godišnjak, otišao u Sevilju.

Prelaz je bio ogroman...

”Tamo sam uočio koliko smo fudbalski daleko, drugi svijet. Način rada uticao je da zaostajem i vrijedno sam radio da otklonim nedostatke, učim od iskusnih fudbalera koji kucaju na vrata prvog tima Sevilje. Moramo da unaprijedimo rad sa mladima, čujem radi se na tome”, kaže Vukčević.

”Pratim dešavanja, navijač sam Budućnosti i bilo mi je drago zbog prošle sezone, jer sve moje igre u plavom dresu bile su krizne za klub, kasnile su plate... Prijatno sam iznenađen i uzletom Dečića, ali i Jedinstva sa Koraćem”.

Bonus video: