Majkl Oven: Ja sam davao golove Brazilu i Njemačkoj, a Kejn San Marinu

Te 2001. kada je držao Zlatnu loptu, sa Liverpulom je osvojio Liga kup, pa FA kup, odmah zatim UEFA kup, pa Komjuniti šild i UEFA Superkup Evrope

4501 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije 20 godina, najbolji fudbaler na svijetu bio je Majkl Oven - tadašnji napadač Liverpula 2001. godine je proglašen za najboljeg na svijetu.

"Tada sam definitivno mislio da ću još jednom osvojiti Zlatnu loptu. Nisam mogao ni da pretpostavim da će me povrede uništiti", kazao je Oven u intervjuu za Dejli mejl.

Bio je ogroman talenat, svijet ga upoznao kao tinejdžera 1998. na Mundijalu u Francuskoj.

Liverpul je napustio sa samo 24 godine, kada je prešao u Real.

„U periodu od desete do 17. godine vjerovao sam da niko nije toliko dobar poput mene. Sa 18 sam davao golove na Mundijalu, u 21. godini osvojio Zlatnu loptu, iako sam, iskreno, bolji bio sa 19. Tad sam doživio prvu težu povredu", kazao je Oven.

Te 2001. kada je držao Zlatnu loptu, sa Liverpulom je osvojio Liga kup, pa FA kup, odmah zatim UEFA kup, pa Komjuniti šild i UEFA Superkup Evrope.

"Iskren da budem, nisam ni znao šta je Zlatna lopta. Ta nagrada u to doba nije toliko bila istaknuta u Engleskoj. Tek kad sam prešao u Real, shvatio sam šta je to, dočekali su me riječima: 'Doveli smo dobitnika Zlatne lopte', a ja pomislio: 'Niko me ovako nije poštovao kod kuće'. Sad osjećam daleko veći ponos“, rekao je.

U otvorenom razgovoru rekao je da žali što sa velikom generacijom Engleske nije osvojio trofej.

„Naravno da navijam za Englesku i da sam želio da osvojimo EURO, ali kad ste bivši igrač pogledi su drugačiji. Nije to ljubomora, stvarno volim ovaj tim, momci se sjajno slažu, ali da su postali prvaci Evrope znam da bi jedno od osjećanja kod mene bilo: 'Zar su sadašnji reprezentativci bolji od onih s kojima sam ja igrao'. Ne mislim da je Hari Kejn bolji od Vejna Runija, sadašnji vezisti nisu ni do koljena Stivenu Džerardu, Frenku Lampardu ili Polu Skolsu. Da su ovi sad osvojili, bio bih depresivan i pitao bih se kako moja generacija nije“, rekao je Oven, naglasivši da njegova generacija nije imala timski duh, a ni selektora, kao što ga ima ova.

Za reprezentaciju Engleske odigrao je 83 utakmice i dao 40 golova.

„Pomalo sam ljubomoran što nikad nisam igrao mnogo puta protiv San Marina. Davao sam golove Brazilu, Argentini, Njemačkoj... Onda pogledam kome je Kejn davao golove i pomislim da mnogi ne bi trebalo da mu se računaju", iskren je Oven.

Bonus video: