Nikola Janjić: Ne planiram da se zaustavim

Nikola Janjić, 19-godišnji nosilac igre Sutjeske, mladi reprezentativac i jedan od najboljih igrača Telekom 1. CFL, u intervjuu za “Fer igru”, magazin Sindikata profesionalnih fudbalera (SPFCG)

12965 pregleda 15 komentar(a)
Nikola Janjić, Foto: Savo Prelević
Nikola Janjić, Foto: Savo Prelević

Za kratko vrijeme mladi prvotimac Sutjeske, Nikola Janjić prošao je put od bonus igrača do fudbalera koji nosi igru nikšićkog tima, lidera prvenstva.

Talentovani univerzalac prošle sezone je debitovao za prvi tim, sada je jedan od najboljih igrača kluba kraj Bistrice, jesenjeg šampiona i ubjedljivog lidera na tabeli.

Postao je standardni član mlade reprezentacije Crne Gore, a u razgovoru za “Fer igru”, magazin Sindikata profesionalnih fudalera (SPFCG), pričao je o svojim počecima, o tome kako se snalazi na raznim pozicijama na terenu, ličnim i klupskim ambicijama, te karijeri u nacionalnom timu.

”Počeo sam u fudbalskom klubu Anderba, a prije pet godina sam prešao u Sutjesku. U mlađim selekcijama sam počeo da igram na poziciji lijevog beka. Znao sam jedno vrijeme za omladince da igram lijevog beka, za kadete veznog igrača, a u reprezentaciji krilo, što su tri različite pozicije. Sve sam odrađivao na najbolji način. Nije mi problem da se prilagodim bilo kojoj poziciji. Uvijek sam pružao sto odsto da zadovoljim sebe, klub i trenera”, priča Janjić.

Prethodne sezone u domaćem šampionatu važilo je pravilo da ekipa tokom meča na terenu mora da ima dvojicu igrača mlađih od 21 godine. To je bila prilika za Janjića - debitovao je kod Dragana Radojičića, na utakmici sa Rudarom.

”Velika je razlika između igre u omladincima i prvom timu. U prvom timu su igrači stariji, jači, brži, sa mnogo iskustva. Trebalo je mnogo vremena da se prilagodim, pogotovo na bržu igru. U mlađim kategorijama se igra sporije, a u prvoj ligi mora brže da se razmišlja i igra, da se radi na sebi da bi mogao da pariraš igračima i pomogneš prvom timu”, objašnjava Janjić.

Sezonu 2021/2022. počeo je na najbolji mogući način. Postigao je gol protiv Gagre u revanšu 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija, a potom sa dobrim partijama nastavio i u domaćem šampionatu.

”Kad pogledam godinu iza sebe i vidim gdje sam bio - u omladincima, pa sam priključen prvom timu, dobijao šansu, počinjao utakmice, zatim počeo da asistiram i postižem golove... Konstantno sam radio više kako bih napredovao. Ne bježim od toga, u dobroj sam formi, da sam među boljim igračima. Ali, znam da moram još da radim i da napredujem. Mlad sam, imam 19 godina. Trener vjeruje u mene, što mi je veoma važno. Ne planiram da se zaustavim”, ističe 19-godišnji fudbaler.

Janjiću ide dobro, a dobro ide i Sutjesci. Priča o osvajanju titule, pa i duple krune, definitivno imaju pokriće.

”Sutjeska uvijek mora da ide na titulu i Kup. Među igračima je dobra hemija, trener je odličan, mnogo fudbalera se promijenilo u ljetnjem prelaznom roku, došla je nova uprava, ali sve se to poklopilo. Na dobrom smo putu, a idemo iz utakmice u utakmicu. U svaki meč ulazimo sa željom da damo sve od sebe”.

Mladi fudbaler razmišlja i o budućnosti.

”Trenutno sam u Sutjesci i tu ću biti sve dok ne dođe vrijeme za odlazak. Mlad sam, tražiću pravi klub u kojem mogu da se pronađem i u kojem mogu da igram i gdje ću biti zadovoljan. Neću da žurim, ali ako ove zime dođe ponuda koja mi se svidi, naravno da ću vidjeti da odem da se razvijam, da napredujem”, kazao je Janjić.

Reprezentacija je drugi nivo

Nikola Janjić je u martu debitovao za mladu reprezentaciju Crne Gore. Bilo je to protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ustalio se u prvom timu.

”Na mnogo višem nivou su utakmice u reprezentaciji u odnosu na našu ligu. U reprezentaciji igram u veznom redu gdje je više trčanja, duela...”, priča Janjić.

Nikola Janjić na meču sa Švedskom
Nikola Janjić na meču sa Švedskomfoto: FSCG

I protivnici su kvalitetniji, nastupaju u mnogo jačim ligama od crnogorske.

”Recimo, svi igrači Republike Irske igraju u drugoj engleskoj ligi što je ozbiljnije takmičenje od svih šampionata u kojima igraju naši igrači. Švedska ima Elangu koji igra u Mančester junajtedu i trenira sa Kristijanom Ronaldom, Italija ima Tonalija iz Milana. To je mnogo većio nivo. Kada to pogledam, onda znam da moram još mnogo da radim da bih stigao do tog nivoa”, iskren je Janjić.

Bonus video: