Fifa ne odustaje od ideje da Mundijal organizuje svake druge godine: Zarada bi porasla na 8,6 milijardi

Fifa još nema većinu za ovu odluku. Najmanju podršku Fifa ima u Evropi, svega 48 odsto podržava tu promjenu. Najviše zagovornika je u Africi, 76 odsto, pa u Aziji – 66 odsto

2461 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fifa ne odustaje od ideje da se Svjetsko prvenstvo igra svake druge godine.

U istraživanju, koje je za potrebe Fife sprovela kompanija Nilsen ističe se da bi zarada od Mundijala porasla sa 5,3 milijardi na 8,6 milijardi funti na osnovu TV prava, sponzorskih ugovora i prodatih ulaznica. To znači da bi svaka od 211 članica FIFA u četvorogodišnjem ciklusu zaradila 12 miliona funti više nego do sada.

Istraživanje koje je za potrebe Fife sprovela organizacija Open Ekonomiks navodi da bi održavanje Svjetskog prvenstva na dvije godine u ciklusu od 16 godina podiglo globalni društveni proizvod za 136 milijardi funti i da bi stvorilo oko dva miliona stalnih radnih mjesta.

Ipak, Fifa još nema većinu za ovu odluku. Najmanju podršku Fifa ima u Evropi, svega 48 odsto podržava tu promjenu. Najviše zagovornika je u Africi, 76 odsto, pa u Aziji – 66 odsto.

Nezavisna studija koju je na zahtjev Uefe sprovela renomirana konsultantska kuća "Oliver & Ohlbaum" pokazala je da bi održavanje Svjetskog prvenstva svake druge godine - što je plan koji Fifa na čelu sa predsjednikom Đanijem Infantinom želi da sprovede u djelo - imalo negativne, čak i nesagledivo štetne posljedice na nacionalne fudbalske asociacije u Evropi, među kojima je i crnogorska.

Od 211 članica, 133 federacije nikada nijesu igrale na Mundijalu.

Bonus video: