Prijetnje štrajkom umjesto prazničnog raspoloženja

Fudbaleri Premijer lige uglas su poručili da su “pred tačkom pucanja”, ljuti zbog velikog broja utakmica i zgusnutog rasporeda koji ih posebno čeka tokom 2022. godine, dodatno “poremećene” održavanjem Svjetskog prvenstva u novembru i decembru

6926 pregleda 0 komentar(a)
Stadion Arsenala u sjevernom Londonu, Foto: Reuters
Stadion Arsenala u sjevernom Londonu, Foto: Reuters

Umjesto euforičnog raspoloženja, božićnih i novogodišnjih konfeta, nestrpljenja i groznice koju donosi praznični fudbal u Premijer ligi, igrači u Engleskoj prijete štrajkom.

Sjutrašnje utakmice za “Boksing dej” (dan nakon Božića) već decenijama imaju kultni status na Ostrvu, u pitanju je vjerovatno najpraćenije kolo cijele sezone, ali se već sada zna da će zbog koronavirusa i aktuelnog omikron soja raspored biti reduciran, desetkovan.

Odložene su utakmice Liverpul - Lids, Vulverhempton - Votford i Barnli - Everton, a još nije sigurno da li će koji od duela Mančester siti - Lester, Norič - Arsenal, Totenhem - Kristal Palas, Vest Hem - Sautempton, Aston Vila - Čelsi i Brajton - Brentford takođe biti otkazan...

Koronavirus dosada je odložio devet utakmica elitnog engleskog fudbalskog takmičenja, taj broj će u nedjelju biti povećan na 12, tokom novogodišnji praznika očekuju se i nova odgađanja (kola su zakazana za 28. decembar, pa 1. januar), ali liga se nastavlja iako je malo kome jasno kada će ti mečevi moći da se odigraju...

Klubovi će, nema dileme, kada se situacija smiiri morati da igraju maltene svaki drugi, treći dan, a nakon trenera, koji se odavno bude, glas pobune napokon su digli i sami igrači.

Fudbaleri Premijer lige uglas su poručili da su “pred tačkom pucanja”, ljuti zbog velikog broja utakmica i zgusnutog rasporeda koji ih posebno čeka tokom 2022. godine, dodatno “poremećene” održavanjem Svjetskog prvenstva u novembru i decembru.

Čelnici Premijer lige su u četvrtak popodne održali odvojene sastanke sa trenerima i igračima klubova poslije nezadovoljstva zbog gustog rasporeda.

Trener Mančester sitija Pep Gvardiola kazao je da postoji mogućnost da igrači stupe u štrajk, ali da misli da se to neće dogoditi.

”Da li bi igrači i treneri trebalo da se drže zajedno i štrajkuju ili nešto drugo, pošto se ovo neće riješiti riječima? Ne mislim da će biti štrajka, pošto svi žele da igraju, želimo da ljudi dolaze na stadione 26, 27, 29, 31. decembra i 1. janaura. Ne kažem da postoji razlog za štrajk, ali sve je više utakmica a sve manje odmora. To je problem”, rekao je on.

Trener Totenhema Antonio Konte bio je konretniji - cijeli sastanak nazvao je farsom.

”Bilo je to gubljenje vremena. Probali smo da pričamo o nečemu što je već odlučeno”, kazao je Italijan.

Treneri su, u najkraćem, tražili da se pojasni protokol otkazivanja utakmica, pošto žele da svi klubovi imaju iste uslove.

Klubovi su se prošlog septembra dogovorili da utakmica ne može biti odložena ako ekipa ima 14 igrača na raspolaganju.

Takođe, pojedini treneri tražili su da se vrati pravilo o pet izmjena tokom utakmica, kao i da se ukinu revanši i dvomeči u kup takmičenjima.

Bonus video: