FSCG smatra da pravimo opstrukcije, mi samo želimo da nam fudbal bude bolji

Kako smo dopustili da budemo 53. od 55 zemalja na Uefinoj klupskoj listi - treneri Gavrilo Petrović, Ivan Brnović, Miodrag Stanišić i Predrag Stevović pričali o gorućim problemima crnogorskog fudbala i analizirali moguća rješenja

8840 pregleda 80 reakcija 15 komentar(a)
Petrović, Brnović, Stevović i Stanišić, Foto: Luka Zeković
Petrović, Brnović, Stevović i Stanišić, Foto: Luka Zeković

Koji su to gorući problemi koji muče crnogorski fudbal, kakva nam je regularnost, kakva je infrastruktura, kako se radi u mlađim kategorijama, koliko su dobri treneri koji treba da stvaraju igrače, kako se sve to odražava na reprezentaciju, zašto je fudbal toliko vezan sa politikom...

Na ova i slična pitanja odgovor su danas pokušali da daju četvorica crnogorskih trenera, nudeći istovremeno i neka rješenja na dvočasovnom panelu koji je, kako je poručeno, "početak nečeg novog" i "nešto što je nedostajalo fudbalu u Crnoj Gori".

"Ovo nije predavanje, nismo tu da bismo nekom držali lekcije, ovo je početak nečega što je nedostajalo. Ne možemo stalno da guramo probleme pod tepih, moramo da razgovaramo o njima, da ih prepoznamo, da diskutujemo, da tražimo rješenja, kako bi smo svi zajedno doprinijeli izlasku iz ovakvog stanja i dobrobiti našeg fudbala", kazao je Gavrilo Petrović, koji je govorio na temu "Razvojni program fudbala u Crnoj Gori i klupski fudbal".

"Ljudi koji vode fudbal u Crnoj Gori nas doživljavaju kao ljude koji vrše opstrukcije. Naprotiv, mi radimo za dobrobit crnogorskog fudbala, a kako su oni radili u minulih 15 godina, govori to da je Crna Gora 53. na klupskoj listi Uefe od 55 zemalja. Mislim da je to nedopustivo. I ako neko smatra da je to normalno stanje i da je time zadovoljan, mislim da je taj najveći neprijatelj fudbala u Crnoj Gori", kazao je Petrović.

U efektnoj prezentaciji aktuelnog stanja u mlađim kategorijama, ali i u seniorskom pogonu, Petrović je istakao značaj baznog fudbala, manjih klubova koji su u posljednje vrijeme na margini, trećeligaša - neki jedva sastavljaju kraj s krajem, mnogi su pred gašenjem...

Petrović je naveo primjer belgijskog fudbala i Mišela Šablona, koji je početkom ovog vijeka, kada je reprezentacija Belgije bila oko 70. mjesta na listi Fife, napravio viziju i sproveo program razvoja fudbala od najmlađih kategorija. Rezultati se vide u posljednjoj deceniji...

"Edukacija trenera je jedna od ključnih stvari. Bez dobrog trenera nema ni dobrog igrača. Jer, od Vučinića, Jovetića i Savića mi nismo stvorili velikog igrača koji je produkt naše škole", naveo je Petrović.

Panel
foto: Luka Zeković

Ivan Brnović, koji je nekada vodio Petrovac, a posljednjih godina je iskustvo sticacao u Kini, autor nekoliko naučnih radova na temu fudbalskog razvoja, govorio je o problemu regularnosti.

"Mnogo toga je u crnogorskom fudbalu bilo neregularno, naročito u prvih 10 godina od sticanja samostalnosti. Regularnost se značajno popravila kada je Fudbalski savez odlučio da Prvu i Drugu ligu smanji na po 10 klubova, ali to nije dovoljno", istakao je Brnović.

"Nemamo dokaze da se namještalo. Ali, kod god ima veze sa fudbalom, pa makar bio i 'samo' fudbalski zaljubljenik, a ko je gledao neke utakmice, nije mu bilo teško da primijeti da dosta puta tu nisu bila najčistija posla".

Da bi se regularnost popravila, potrebno je naći uzroke i aktere.

"Mi moramo zajednički da utvrdimo ko je namještao utakmice u Crnoj Gori. Bez odgovora na to pitanje, teško možemo da idemo dalje".

Brnović ističe da su stalne edukacije, seminari, ali i uska saradanja sa policijom i tužilaštvom sa jedne, te Uefom i Fifom sa druge strane, način da se problem riješi, ili barem smanji.

"Moramo da dođemo u situaciju da mi javljamo Uefi koje su to sumnjive utakmice, a ne da Uefa to javlja nama. Slušali smo predsjednika Saveza u jednoj emisiji kako kaže da oni izvještaje koje dobiju od Uefe samo proslijede policiji i tužilaštvu, i tu se sve završava. Znači li to sa Savez na taj način skida svu odgovornost na sebe? Mi smatramo da je upravo FSCG tu ključan činilac jer mora da implementira ambijent da regularnost takmičenja bude prirodni ambijent", kazao je Ivan Brnović, naglasivši da je i izbjegavanja odgovornosti takođe jedan od problema u našem fudbalu.

Rade Petrović, Ratko Stevović
foto: Luka Zeković

"Smatramo Dejana Savićevića, predsjednika Saveza, najodgovornijom osobom i očekujemo da barem prihvati odgovornost. Da objasni i da kaže svoje viđenje problema crnogorskog fudbala, ali na bazi činjenica i argumenata".

Brnović je pričao i o reprezentativnom fudbalu, ali i o infrastrukturi.

"Dok je trenažni proces u Evropi i u svijetu napredovao nevjerovatnom brzinom, mi smo se isključivo oslanjali na talenat. Zato kasnimo".

Brnović pozdravlja sve što je FSCG uradio minulih godina na planu infrastrukture, ali postavlja pitanje prioriteta.

"Problem su mlađe kategorije, problem je rad sa mlađim kategorijama, uslovi u kojima se razvijaju djeca. Reflektori, koji su napravljeni na stadionima, nisu napravljeni da bi djeca igrala noću, tribine takođe nisu napravljene za djecu. Naše mlađe kategorije igraju na plastičnoj podlozi, gledaju ih roditelji, prijatelji, kumovi", poručio je Brnović, koji je prezentovao dvije verzije fudbalskog kampa koji, po njemu, mora da ima Crna Gora, u kojem moraju da borave najtalentovanija djeca.

Miodrag-Rizo Stanišić, nekadašnji fudbalski trener, istakao je da motiv njegovog izlaganja leži u 53. poziciji Crne Gore na klupskoj rang-listi Uefe, od 55 zemalja.

"Nevjerovatno je da se svih ovih godina barem malo nismo pomjerili naprijed", naveo je Stanišić.

Miodrag Stanišić
Miodrag Stanišićfoto: Luka Zeković

Po njemu, naši igrači oskudijevaju u najosnovnijim fudbalskim elementima.

"To su elementarna tehnika, motoričke sposobnosti, kreativnost, taktičko razmišljanje koje je sporo... Zato se i igra sporo. Zato smo, nažalost, 53. od 55. zemalja na listi".

Ističući da Crna Gora ne može da kupuje, već da mora da se stoprocentno okrene razvoju fudbalera, nekadašnji trener Budućnosti i mnogih drugih klubova smatra da mnogo kasnimo.

"Pitanje je i da li se uopšte možemo izvući sa začelja".

Predrag Stevović, trener koji je iskustvo sticao u Japanu, a koji sada vodi FK Adriju, japansko-crnogorski klub sa sjedištem u Podgorici, govorio je na temu depoliziacije fudbala.

Stevović napominje da se u Crnoj Gori stvara fama da Fudbaski savez sam pomaže klubove - kao da daje svoj novac...

"Sve su to naše pare, klubova, koji Uefa preko saveza daje za razvoj infrastrukture i klupskog fudbala".

Naglašava i da upravljačka struktura većine klubova zavisi od stanja u lokalnim samoupravama - od aktuelnog političkog trenutka.

"Eto zbog čega je, nažalost, fudbal direktno vezan sa politikom, a neki klub se često dovodi u prednost u odnosu na drugi kada je u pitanju finansiranje i lokalnog budžeta".

Ivan Brnović, Predrag Stevović, Gavrilo Petrović
foto: Luka Zeković

Učesnici panela su poručili da je ovo samo prvi u nizu panela kojima će i nastaviti da skreću pažnju na goruće probleme crnogorskog fudbala, ali i nude odgovarajuća rješenja. Izrazili su i žaljenje što se, i pored poslatih poziva, niko iz Fudbalskog saveza Crne Gore nije pojavio na panelu, kao ni iz nevladine organizacije "Fudbalska Crna Gora".

"Ovo su naša rješenja. Ovo nisu idealna rješenja. Da bi se što više približili tom stanju, da bi uopšte napredovali, svi moramo da se uključimo i pozabavimo se ovom problematikom", istakao je Ivan Brnović.

Bonus video: