Mileta Šćepanović: Sudije su svih ovih godina donosile mir Fudbalskom savezu

Kako rekoste, gospodine Savićeviću, da je ove godine najgore suđenje u zadnjih 15 godina, da li ste pokušali da odgonetnete zašto je to tako, s obzirom da je lista gotovo ista kao u prethodne dvije godine, kada ste hvalili suđenje

4953 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Povodom nastupa predsjednika FSCG Dejana Savićevića u emisiji ''Fudbal fest'' na RTCG i saopštenja za javnost Radojice Kruščića, predsjednika Sudijske komisije FSCG, oglasio se sudija Mileta Šćepanović, koji je prije 15 dana saopštio da zamrzava status u FSCG sve dok Dejan Savićević ima moć da „odlučuje o sudbinama i karijerama fudbalskih sudija“.

Šćepanović je naveo da je sinoć čuo "da je glavni problem crnogorskog fudbala suđenje. Ne bih rekao. Prije bih rekao da su sudije, gdje ubrajam i sebe, Savezu svih ovih godina donosile mir u radu.

Kako rekoste, gospodine Savićeviću, da je ove godine najgore suđenje u zadnjih 15 godina, da li ste pokušali da odgonetnete zašto je to tako, s obzirom da je lista gotovo ista kao u prethodne dvije godine, kada ste hvalili suđenje?

Javno smo pohvaljeni za nivo fizičke spreme pred prvenstvo, iskusniji smo, pa bi bilo logično da bolje sudimo. Po mom mišljenju, glavni krivac ste Vi i pritisak koji ste nametnuli, kao što sam iznio u prethodnom saopštenju, kao i nejaki predsjednik Sudijske komisije koji nije u stanju da zaštiti struku od Vas.

O tome, da li se ko favorizuje ili ne, neka gospodin Savićević samo odgovori o kazni sudiji na utakmici Dečić - Budućnost (5. kolo) i utakmici Sutjeska - Budućnost (7. kolo). Ne mora odgovarati na mnogo, mnogo drugih pitanja.

Zaista mi nije jasno kada je Kruščić zaobilazio istinu? Kada je meni, u njegovoj kancelariji, rekao da me je Savićević uklonio sa FIFA liste ili kada je potpisao dugo (14 dana) spremano saopštenje, za koje je njegov predsjednik naglasio da će uslijediti, neposredno nakon mog saopštenja da ne želim učestvovati u njihovoj farsi.

Kruščić potpisuje saopštenje, u kojem se navodi da postoji novi Pravilnik o sudijama i suđenju, donijet 6. 11. 2020. god, u kojem je izbrisan dio člana 69, a koji je brutalno prekršen. Javno ih pitam gdje je objavljen taj novi Pravilnik?

U kojem izdanju ''CG fudbala'', Službenog glasnika FSCG-a? Posjedujem sva izdanja od tog datuma, ali novi Pravilnik ne mogu pronaći ni u jednom, za razliku od drugih pravilnika (npr. o trenerima).

Kako to da su svi pravilnici na sajtu FSCG-a update-ovani, osim ovog?

Kako to da ljudi koji su na najodgovornijim funkcijama u sudijskoj organizaciji ne znaju da postoji novi Pravilnik (posjedujem prepisku u kojoj oni tvrde da rade po Pravilniku iz 2014. godine i da ne znaju da postoji novi, a morali bi znati)?

Pošto u pravilniku iz 2014. godine, koji je takođe donio Odbor za hitna pitanja, piše da stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku FSCG „CG Fudbal“, sa nestrpljenjem očekujem da vidimo kada je novi Pravilnik, ili izmjene istog, izašao/le u Službenom glasniku i datum kada je/su stupio/le na snagu. Interesantno bi bilo saznati da postoji i tajni Pravilnik.

Dobro je poznato da činjenica da je FIFA potvrdila liste nema veze sa poštovanjem domaćih propisa.

Gospodine Kruščiću, zašto tajite predloge Sudijske komisije koje ste upitili Odboru za hitna pitanja? Da li su ti predlozi konstatovani u nekom od zapisnika koje vodite na sjednicama Komisije za suđenje? Zašto je to uvijek tajna?

Ja odlično znam, ali javnosti bi trebalo da odgovorite Vi, gospodine Kruščiću.

Dobro bi bilo da objavite glasove svih članova Komisije, jer, na osnovu mojih neposrednih kontakata sa ostalim članovima, ne bih rekao da su mišljenja bila podijeljena, kako to Vi navodite.

Navodite da sam imao lošiji rezultat na testu iz Pravila fudbalske igre. Ne bih Vam preporučio da sa mnom ulazite u raspravu na ovu temu. Odlično Vi, gospodine Kruščiću, znate teoretsku potkovanost sudija, a pogotovu moju.

Vezano za test koji pominjete, reći ću Vam da bih se stidio da pomenem test u kojem ste tražili pogrešne odgovore. Dobro pogledajte test... Pošto ste bili i sami iznenađeni navodno lošim rezultatima dvojice internacionalaca, valjda bi bilo logično da nas pozovete i da se zainteresujete o čemu se radi?

Zamislite, ja sam poslao Međunarodnom Bordu neka od spornih pitanja i dobio odgovore koji se ne podudaraju sa odgovorima koje ste Vi tražili... Da biste nekome postavljali pitanja, valjda morate znati tačne odgovore.

Ako Vam trebaju tačni odgvori Borda, mogu vam ih poslati ja ili se Vi zvanično obratite tom tijelu. Ali nemojte reći koje ste odgovore tražili, da ne brukate i ovakvu kakva je danas institucija FSCG!

Navodite da sam loše sudio utakmicu Sutjeska - Budućnost. Tačnije bi bilo da ste napisali opis iz zvanične kontrole utakmice, a koju ste Vi potvrdili.

Ne navodite, gospodine Kruščiću, utakmice koje sam ja sudio u ovoj godini do pomenute utakmice Sutjeska - Budućnost. Podsjeticu Vas ja: radi se o 23 utakmice koje su bile pokrivene kontrolama i na kojima sam dobio visoke ocjene. Evo nekih, iz samo jedne polusezone: Budućnost - Sutjeska (CG derbi), Dečić - Budućnost (Finale kupa CG), Budućnost-Zeta (oba polufinalna duela), Petrovac - OFK Titograd (direktan duel za opstanak u Prvoj ligi), Dečić -Sutjeska, Arsenal - Mornar (direktan duel ekipa za ulazak u Prvu ligu – kada sam vraćao komunikacije, sami ste mi rekli zašto ste me poslali na ovu utakmicu, ali to nije nivo za ovo saopštenje, a Vi se sjetite ko su Vam bile dvije opcije za tu utakmicu i šta ste rekli tada...), Grbalj - Ibar (oba duela za opstanak u Drugoj ligi, a za Vas mnogo važnije – za broj mandata za izborima), Cetinje - Petnjica (baraž direktan duel za ulazak u Drugu ligu – ista važnost kao i prethodna utakmica) i druge utakmice čiju važnost Vi odlično znate.

Pozivam Vas da objavite učinke svih ostalih kolega i kandidata za FIFA grb, kako bi javnost mogla da ih uporedi i svima bi sve bilo jasno.Takođe, Vas pozivam da objavite kriterijume na osnovu kojih je trebalo rangirati sudije, a koje ste dobili u cirkularnom pismu od Fife ( naravno da i njega posjedujem)

Što se tiče fizičke spreme i kompozicije tijela, Vi odlično znate da sam ja uspio svoje tijelo i fizičku spremu da dovedem do najboljeg UEFA-inog nivoa ''excellent''.

To morate znati, jer je mjerenja izvršio fitnes trener FSCG-a, koji je takođe, po instrukcijama iz UEFA, snimao YO-YO test, koji sam uspješno istrčao pred njegovom komisijom, a potom ga on poslao UEFA-i, jer je seminar za nove UEFA sudije 2021. godine bio održan online.

Tačno je da sam u određenom periodu karijere, razočaran nekim ranijim odlukama, kada nisam dobio FIFA grb, koji sam po svemu zasluživao mnogo ranije, dobio na kilaži (iako nikada preko dozvoljene granice). Nije Vam to smetalo kada ste me odredili da sudim utakmicu Sutjeska- Budućnost u Nikšiću prije par godina. Podsjetiću Vas da ste tada pozvali sve sudije sa elit liste (uključujući i tadašnje internacionalce) da nam saopštite da će biti veliki pritisak za tu utakmicu i da, ako neko ne može da podnese taj pritisak, na vrijeme otkaže suđenje u tom kolu (ovo je bilo jedini put da prisustvujem takvom sastanku u karijeri).

Tada sam imao 11 kg više nego jesenas, ali tada to nije smetalo...

Tačno je da sam dobio ocjenu 7.9 na prvoj međunarodnoj utakmici. Da li sam je dobio sa pravom ili ne je druga priča. Gospodine Kruščiću, morate znati da UEFA ne gleda ocjenu 7.9 isto kao ono kada Vama Savićević kaže da ''odmorite nekog''.

Njihov opis nije ''loše suđenje'', nego ''dobro suđenje sa jednom bitnom greškom''. Odmah nakon te utakmice sam dobio turnir koji i sleduje internacionalce debitante. Valjda bi trebalo da znate da broj utakmica koje sam dobio je manji i zbog toga što su nove UEFA sudije počeli sezonu od ljeta 2021. god, jer su uvodni seminar i polaganja bili odloženi za maj, a nisu održani u januaru, kako je uobičajeno. Dobro bi bilo da objavite ocjene ostalih internacionalaca iz ove, kao i iz prethodnih godina, te da objasnite da li su ostale kolege dobijale ocjene 7.9 ili niže i koliko puta u sezoni i da li ste tada reagovali?

Odlično Vi znate, Kruščiću, mnogo puta Vam je iz UEFA-e sugerisano da sudije u mojim godinama (došao na listu sa 37, počeo suditi sa 38) nemaju šansu da mogu napredovati i preći u višu UEFA kategoriju. Ne pominjete izvještaj koji Vam je svojevremeno UEFA poslala za mene nakon njihovog kursa za potencijalne UEFA sudije, kada sam bio jedan od najtalentovanijih sudija u Evropi. Na moju sreću, i taj izvještaj imam.

Gdje ste bili, Kruščiću, kada naši internacionalci nisu imali ''lošiji'' rezultat na teorijskom testu, nego su na istom pali, pa opet polagali nakon nekog vremena, pa imali slabih ocjena i u domaćim i inostranim takmičenjima i bili u posljednjoj grupi UEFA sudija?

Sve se to dešavalo u istoj sezoni, dok smo mi mladi (uključujući kolege koje su sada predložene za FIFA grb) čekali šansu...

Na veliku žalost CG suđenja, odlično znate da kandidati kojima ste navodno Vi sada ukazali povjerenje, iz razloga navedenih u saopštenju koje ste potpisali, nemaju šansu da pređu u višu UEFA grupu upravo zbog svojih godina (39), baš kao što je nisam imao ni ja, tako da je izjava da ste se za njih odlučili zbog UEFA-inih kriterijuma veliki nonsens. Dobra stvar za CG sudije, iz kategorija nižih od ''elit'', i njihovu motivaciju je da se čak i oni mogu nadati najvišem zvanju i da se za nekoliko kola može preskočiti nekoliko stepenica, što je do sada bilo nemoguće i nezamislivo.

Na kraju, moram Vam čestitati jer ste skupili hrabrost da se nakon dugog niza godina obratite javnosti (meni niste htjeli da odgovorite na zvaničan dopis koji sam predao na arhivi Saveza).

Namjerno sam svuda napisao za Vaše saopštenje da ste ga samo potpisali. Stoga Vas pozivam, ako imate hrabrosti, da sučelimo činjenice pred fudbalskom i širom javnošću u nekoj od tv emisija. I dobro znajte: ''Čast i bruka žive dovijeka!'', navodi Šćepanović.

Bonus video: