Hasim Đoković: Nadam se da takvu fudbalsku diskriminaciju neće doživjeti više niko

Hasim Đoković reagovao na tvrdnje Nika Raičkovića da su na trenersko školovanje za Uefa PRO licencu primani kandidati sa najboljim referencama

25020 pregleda 248 reakcija 32 komentar(a)
Hasim Đoković (desno) u društvu De Napolija, Foto: Savo Prelević
Hasim Đoković (desno) u društvu De Napolija, Foto: Savo Prelević

Povodom obraćanja direktora Škole za edukaciju trenera Fudbalskog saveza Crne Gore, reagovao je Hasim Đoković.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

“Direktor Škole za edukaciju trenera u svom saopštenju za javnost naveo je da su primljeni kandidati za PRO licencu imali sve reference bolje od ostalih kandidata koji nisu primljeni…

"Govorim lično, ali ne i subjektivno i neskromno - mislim da malo koji od primljenih kandidata ima bolje reference od mene. Podsjetiću Vas, direktore, da sam baš ja 2012/13. godine držao predavanje ispred Škole za edukaciju trenera pred Mišelom Sablonom, tada direktorom za edukaciju trenera UEFA.

Te godine je našem Fudbalskom savezu i data dozvola da za edukaciju trenera za PRO licence. Direktore, Vi ste mene, među nas 30 kandidata, izabrali da držim predavanje kao jednog od najperspektivnijih trenera ... To je bila druga generacija trenera školovanih u Crnoj Gori. Od tada je prošlo punih devet godina, a ja sam još trener sa A licencom!"

"Da naglasim da sam se svih ovih godina redovno prijavljivao na konkurs za PRO licencu i svaki put sam odbijen. Zašto? Koji je to kriterijum po kojem se primaju kandidati iz drugih država, a meni kao crnogorskom državljaninu to nije dozvoljeno?

"Malo je čudno, zar ne, jedini sam Albanac među vama?"

"Podsjetiću Vas da sam sedam godina sa A licencom vodio omladinski tim Dečića, a posljednje tri godine bio prvi pomoćnik Dragoljubu Đuretiću, Vesku Steševiću i Edisu Mulaliću u prvom tim Dećića. Tokom svih godina rada sa omladincima Dečića u jednom periodu sam imao i po pet omladinskih reprezentativaca: Driton Camaj, Alija Krnić, Kristijan Vulaj, Anđelko Jovanović, Martin Prenkočević. Neki od njih su stigli i do A reprezentacije."

"Takođe, ne znam da li i jedan od primljenih kandidata ima toliko godina rada sa A licencom. Što se tiče ostalih referenci, ne znam da li ima jedan kandidat među primljenima koji ima znanje tri strana jezika kao što ja imam, a što je jedan od uslova za prijem. Tečno govorim engleski, italijanski i albanski jezik."

Podsjećam Vas i da sam se 2019. godine prijavio na konkurs za sticanje PRO licence i opet bio odbijen, a da sam se iste godine prijavio na konkuns za školovanje za PRO licencu u Albaniji, gdje sam primljen."

"Proveo sam sedam dana čekajući Vas da date saglasnost da nastavim školovanje. Saglasnost od Vas nisam dobio. Po povratku nisam dobio ni objašnjenje zbog čega, iako sam dolazio u FSCG, a Vi se niste udostojili ni da me primite. Očekivao sam makar da mi neko da objašnjenje zašto saglasnost nije poslata. O čemu se radi i šta sam ja to zgriješio".

"Predsjednik FSCG je prije nekoliko dana u emisiji 'Fudbal fest' na pomen mog imena i mog slučaja kazao da ne zna pojedinačno ko su kandidati. Svih ovih godina sam ćutao zbog poštovanja i odnosa koji sam imao prema predsjedniku FSCG, Vama i instituciji FSCG".

"Mislim i da sam samo bio od pomoći onoliko koliko sam mogao da pomognem FSCG. Zbog javnosti ću navesti da sam sa Nandom De Napolijem pomogao da kompanija Legea 'obuče' reprezentacije Crne Gore".

"Da ne pominjem imena, pomogao sam i da neki sadašnji A reprezentativci obuku dres Crne Gore, bez ikakvog ličnog interesa, samo u cilju pomoći crnogorskom fudbalu i reprezentaciji. Sad Vas pitam, gdje je moja greška bila? Koga sam to uvrijedio? Koje su to reference koje bi trebalo da posjedujem da bih mogao da budem primljen na školovanje za PRO licencu"?

"Želim da se makar udostojite i da mi date objašnjenje zbog nepravde koju trpim već devet godina. Moja igračka karijera bila je bez i jedne mrlje, noseći dres FK Dečić, OFK Titograd, FK Borac Čačak, FK Budućnost, FK Vlaznija, FC Ređana, FK Željezničar Sarajevo…"

"Zbog svega gore navedenog, očekujem odgovor, a u nadi da ovakvu fudbalsku diskriminaciju više niko u Crnoj Gori neće doživjeti", zaključuje se u reagovanju Hasima Đokovića".

Bonus video: