Kup Afrike i evropske brige

Turnir na afričkom kontinentu dolazi u nezgodnom trenutku za klubove iz Evrope

2550 pregleda 0 komentar(a)
Liverpul će biti bez Salaha, Foto: Reuters
Liverpul će biti bez Salaha, Foto: Reuters

U Kamerunu će od 6. januara do 9. februara biti održano 33. izdanje Afričkog kupa nacija (AKN). Titulu brani Alžir, turnir je prvobitno trebalo da bude odigran u junu ove godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odložen.

I pored toga, tokom čitave godine bilo je neizvijesno da li će prvenstvo, upravo zbog situacije sa koronavrusom, biti odigrano. Na kraju je predsjednik Afričke fudbalske konfederacije, Patris Motsepe kazao da će AKN biti održan u zakazanom terminu.

Turnir na afričkom kontinentu dolazi u nezgodnom trenutku za evropske klubove. Sezona je u punom jeku, a mnogi timovi će tokom tog perioda biti znatno oslabljeni. Sigurno je da će igrači biti odsutni do 20. januara, kada se završava grupna faza. Nakon toga slijedi eliminaciona faza.

Jedna od ekipa koja se definitivno ne raduje predstojećem turniru je Liverpul. Mohamed Salah igra za Egipat, Sadio Mane za Senegal, Nabi Keita za Gvineju, pa će ekipa Jirgena Klopa jedno vrijeme biti bez ove trojice igrača. Svakako da je izostanak Manea i Salaha veliki hendikep u borbi za titulu.

Ali, “redsi” nisu jedini pogođeni. Arsenal će biti bez Partija, Pepea i Obamejanga, Siti neće moći da računa na Mareza, Lester na Ihenača, Votford na Denisa, a Kristal Palas na Zahu...

Otprilike, oko 40 igrača, koji nastupaju u Premijer ligi u januaru će učestvovati na AKN.

Ništa drugačija situacija nije ni u ostalim evropskim šampionatima. U Španiji će najviše biti pogođeni Sevilja i Viljareal. Tim iz Andaluzije neće moći da računa na Bona, Munira i En-Nesirija, dok u sastavu “žute podmornice” jedno vrijeme neće biti Čukvuezea, Dije, Orijea i Mandija.

U francuskoj Ligi 1 takmiči se mnogo fudbalera iz Afrike, a najveće zvijezde su igrači PSŽ-a, Ašraf Hakimi i Idrisa Gej, kao i fudbaler Liona, Toko Ekambi. “Sveci” će bez Hakimija i Geja biti jedno vrijeme, ali im to neće predstavljati preveliki problem, pogotovo što su titulu praktično osigurali, pa je jedina bojazan da se igrači na kontinentalnom turniru ne povrijede.

U Italiji, Napoli ostaje bez Kulibalija, Milan će biti bez Kesija, dok će u Holandiji Ajaks jedno vrijeme igrati bez Sebastijana Alera. Šampion Njemačke, Bajern neće moći da računa na Čupa Motinga.

Bonus video: