Reagovanje trenera: Neistine dvorskog trubadura FSCG Nika Raičkovića

"Naglašavamo da su kriterijumi neispoštovani, da nije bilo biranja kandidata već je donesen spisak trenera koji moraju biti primljeni, koji je samo aminovan od pojedinih članova Stručnog vijeća"

7162 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović

Treneri, kandidati za UEFA Pro licencu, Dejan Dapčević, Slobodan Šćepanović, Jovan Marković, Dragoslav Bulatović, Aleksandar Bugarin, Hasim Đoković, Velibor Matanović, Predrag Stevović, Aco Damjanović i Mihailo Vujačić reagovali su na saopštenje Direktora Centra za edukaciju trenera Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), Nika Raičkovića.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"Upoznati smo sa zadnjim saopštenjem Gospodina Raičkovića ispred Edukacionog centra FSCG i spoznali da nema hrabrosti da u civilizovanoj i kulturnoj raspravi na TV-u upozna javnost na koji način je vršen upis kandidata za UEFA pro licencu. Već se krije iza saopštenja koje su mu dostavili, misleći tako da će opravdati sebe, pošto mu je šef bio gost u emisiji. Krijući se saopštenjem za nečasne poslove koje radi kao pedagog.

Je li to ona hrabrost koju bi kao trener, nastavnik i predavač trebalo da prenosite?

Naglašavamo da su kriterijumi neispoštovani, da nije bilo biranja kandidata već je donesen spisak trenera koji moraju biti primljeni, koji je samo aminovan od pojedinih članova Stručnog vijeća. Nepobitna činjenica je da kada smo polagali A licencu, od gospodina Raičkovića smo dobili objašnjene da smo upješno položili i stekli uslove za upis na Pro licencu bez saopštavanja koja je to ocjena. Sada on saopštava ocjene a koje nijesu upisane u diplome, već po njegovoj sadašnoj priči u rokovniku, to je ogroman prostor za manipulaciju.

Sama činjenica da dva člana Stručnog vijeća nijesu prisustvovala sjednici kao i da Predsjednik Stručnog vijeća nije potpisao zapisnik govori o legitimitetu iste. Prilažemo dokaz sa zadnje stranice zapisnika koju su nam poslali iz Edukacionog centra na naše insistiranje na kojoj se vidi datum bez pečata i potpisa.

Zapisnik

Odgovorno tvrdimo da je kod prethodne, treće generacije za upis na PRO licencu gospodin Savićević u četvrtak zaokružio pola kandidata koji će biti primljeni a nastavio u ponedjeljak sledeće sedmice i odredio ostatak kandidata koji su primljeni. U oba slučaja gospodin Raičković je “junački” ćutao i kasnije tu listu poturio Stručnom vijeću. Imamo svjedoke, koji nijesu kandidati za upis za ovu generaciju, koji će na poligrafu potvrditi ovu istinu.Naravno zajedno sa gospodinom Nikom Raičkovićem, pa da se upoznamo gdje stanuje istina.

Kada smo kod istine, crnogorska javnost je upoznata da je gospodin Raičković kao član tročlane komisije bio u centru regionalnog skandala kada je komisija prepisala u cjelosti plan hrvatskog kurikuluma za Fizičko vaspitanje. Bivši predsjednik Ekspertske grupe koji je radio na reformi obrazovanja kod susjeda Boris Jokić tada je poručio je da je to “nemoralno i nečasno”. Građani Hrvatske su planove i programe na kojima je 18 mjeseci radilo 500 stručnjaka iz svih oblasti, platili preko 1,3 miliona.

A po kojim referencama je gospodin Raičković postao član ove komisije? Da nije dovođenjem jednog predavača na predavanja Edukacionog centra a za uzvrat ovaj predavač njega ubacio u komisiju?

Od početka rada Edukacionog centra skoro svako okupljanje i višednevni boravak koji plaćaju treneri je bio u istom hotelu u Tivtu. Teren na koji bi se mogla odraditi praktična nastava nije postojao do prošle godine. Normalno je da se okupljanja vrše u Podgorici jer treneri sa sjevera su izloženi nepotrebnom trošku, u Podgorici ima dovoljno terena za praktični rad i cijene smještaja su jeftinije. Misteriozno je i ima sumnje da je neko ostvario veliku ličnu korist od ovakvog posla. Radujemo se izglašavanju Zakona o porijeklu imovine koji će riješiti ovu dilemu.

Kao potvrdu diskriminacije prilažemo kopiju iz Cometa, sistema koji registruje igrače, trenere i službena lica pri FSCG. Iz koje se vidi da jedan kandidat koji je primljen na sadašnjem konkursu nikada nije bio registrovan kao trener već kao predstavnik kluba.

Zapisnik
COMET

Za fudbalsku i svu javnost u Crnoj Gori je bilo najbolje, za što smo mi bili spremni, da smo na jednoj TV emisiji razmijenili dokaze, uporedili biografije primljenih i neprimljenih kandidata, činjenično vodili dijalog.

Zbog naših ugroženih prava i doživljene diskriminacije od FSCG i direktora Edukacionog Centra Nika Raičkovića pravdu ćemo potražiti na crnogorskom Sudu organima UEFA i FIFA da bi pokazali našu odlučnost da u ovom procesu istrajemo do kraja.

Gospodinu Niku Raičkoviću čestitamo 1. april", navodi se u saopštenju trenera.

Bonus video: