Fudbal, kocka i ja

"Imao sam milione, a razmišljao sam o samoubistvu. Koliko sam vremena potrošio uništavajući porodicu, koliko sam vremena izgubio daleko od djece. Bio sam sa njima, a nisam... To je zastrašujuće”, ispričao je nekadašnji fudbaler Arsenala Pol Merson.

17165 pregleda 8 komentar(a)
Foto: GR
Foto: GR

Mnogo engleskih fudbalera nakon završetka karijere uđe u probleme, a mnogi od njih odluče da o njima javno progovore, ne zbog sažaljenja, već zbog toga da bi mlađim generacijama prenijeli iskustvo i bolne lekcije kroz koje su prolazili.

Jedan od njih je nekadašnja zvijezda londonskog Arsenala Pol Merson (53), koji je otkrio da je bio zavisnik od droge, alkohola i kocke.

”Kada pogledam unazad, nije novac to zbog čega se kajem. Bio sam milioner, a želio sam da se ubijem”, rekao je Merson za BBC.

”Kajem se zbog vremena koje sam izgubio. Bio sam zavisnik od alkohola i kokaina, ali ono što me je najviše uništavalo i sa čim se i danas borim je kocka”, istakao je Merson.

Kockanjem je izgubio sedam miliona funti. U jednom momentu, njegova supruga je preuzela stvar u svoje ruke, počela da ga kontroliše, ali Merson priznaje da borba još traje.

Pol Merson
foto: Mirror

”Kocka je uvijek tu, čeka te konstantno i stalno razgovara sa tobom. Najstrašnije je što znaš da postoji samo jedan ishod, ali se ne možeš zaustaviti”, rekao je Merson.

U dokumentarnom filmu “Fudbal, kocka i ja”, koji je snimio BBC, Merson je pristao da njegov mozak bude skeniran, dok je na ekranu gledao nasumično izabrane snimke kockanja, a stručnjaci analizirali kako reaguje i šta mu izaziva zadovoljstvo.

Ustanovljeno je da još reaguje na “poziv” da se vrati nekadašnjem životu.

”Bilo je zastrašujuće, bio sam preplašen do smrti. Ne bih mogao više da živim takav život. Ne bih mogao da se vratim više nikada”, rekao je Merson.

Kocku je ostavio nedavno, kada je njegova supruga Kejt odlučila da promijeni i njegov i život njegove porodice.

Nikada nije digla ruke od supruga, i pored svega šta im je priređivao, pored svih šokova i gubitka ogromne količine novca.

”Sve dugujem njoj, ona me razumjela. Mislim da je zbog njene majke, čiji je otac bio pasionirani kockar. Kejt je željela da me ostavi u jednom momentu, potpuno ispravno, ali joj je majka rekla: ‘Pol ima problem. Tvoj djed je imao problem’. Tada je Kejt shvatila da sam ja bolestan i da mi je potrebna pomoć, a vjerovala je da ću da ozdravim”.

Merson iz vremena dok je igrao za Arsenal
Merson iz vremena dok je igrao za Arsenalfoto: 90 minutes

Merson ne kocka od ljeta 2020. godine, nakon što je tokom lokdauna u martu te godine prokockao veliki dio ušteđevine koja im je ostala, a koju su čuvali za kupovinu nove kuće.

Tada mu je Kejt konačno oduzela pravo da raspolaže njihovom imovinom i bankovnim računima, od nje sada dobija džeparac.

”Ja sam svjestan da sam bolestan i znam da ne smijem da kockam više nikada. Imao sam milione, a razmišljao sam o samoubistvu. Koliko sam vremena potrošio uništavajući porodicu, koliko sam vremena izgubio daleko od djece. Bio sam sa njima, a nisam... To je zastrašujuće”, ispričao je Merson.

Bonus video: