Lester je lisica i na tržištu

Klub sa “King Pauera” posluje gotovo bez greške, poznat je po tome da malo troši, da pravi igrače i zarađuje veliki novac

4814 pregleda 0 komentar(a)
Harvi Barns je jedan od najtraženijih igrača Lestera, Foto: Reuters
Harvi Barns je jedan od najtraženijih igrača Lestera, Foto: Reuters

Nakon senzacionalnog osvajanja titule 2016. godine Lester je na novi trofej čekao do prošle sezone, kada je u finalu FA kupa savladao Čelsi 1:0. Dva pehara u roku od pet godina najveći su uspjeh u istoriji kluba koji posljednjih godina igra značajnu ulogu u Premijer ligi.

I pored toga Lester teško uspijeva da zadrži najbolje igrače i privuče velike zvijezde. Ali, makar kada je riječ o prodaji, klub na čelu sa sportskim direktorom Džonom Radkinom radi fantastičan posao. Od 2015. godine, kada je Radkin došao u klub, Lester je zaradio 260 miliona funti na prodaju petorice igrača, koji su prethodno na “King Pauer” stadion došli za ukupno 18 miliona funti. I onda su taj novac potrošili na mlade igrače, čija cijena konstantno raste, pa prema podacima specijalizovanog sajta “Transfermarkt” vrijednost Lesterovog tima iznosi 430 miliona funti.

Za 260 miliona funti čelnici “lisica” su prodali N’Goloa Kantea, Danija Drinkvotera, Harija Megvajera, Rijada Mareza i Bena Čilvela.

Kante je u klub došao 2015. godione iz Kaena za šest miliona funti, a sezonu kasnije prodat je Čelsiju za 30. Tim iz Londoan je potom 2017. godine platio čak 40 miliona za Drinkvotera, kojeg je uprava Lestera za svega milion funti dovela iz Mančester junajteda 2012.

I Čilvel je iz Lestera otišao u Čelsi. Engleski reprezentativac je produkt Lesterove akademije, a na njegov transfer klub je 2020. zaradio 50 miliona funti.

Uprava je rekordan posao realizovala prije tri godine. Tada je Megvajer prodat Mančester junajtedu za 80 miliona funti. Megvajer je za Lester igrao dvije sezone, a došao je iz Hala za 10 miliona funti.

A prva velika Lesterova prodaja bila je odlazak Rijada Mareza u Mančester siti za 60 miliona funti 2017. godine. Alžirac je u Lester stigao 2014. iz francuskog Avra.

Odlaskom ovih igrača Lester je morao da popuni prazninu. Klub nije nemilice trošio novac, već se oslanjao na strategiju usvojenu godinama ranije. Kupili su fudbalere koji u tom trenutku nisu bili previše poznati javnosti, a čija vrijednost je danas mnogo veća nego kada su došli na “King Pauer”.

260 miliona funti je Lester zaradio na prodaji N’Goloa Kantea, Danija Drinkvotera, Harija Megvajera, Rijada Mareza i Bena Čilvela

Jedan od njih je nigerijski internacionalac Vilfred Ndidi. Došao je 2017. iz Genka za 20 miliona funti, a njegova vrijednost danas se procjenjuje na 50 miliona.

Ndidijev saigrač Džejms Madison je stigao u Lester prije četiri godine iz Noriča, takođe za 20 mliona. Klub koji bude želio da angažuje engleskog reprezentativca moraće da izdvoji minimum 70 miliona funti.

2016. godine je Lester ispisao istoriju i osvojio čuvenu titulu prvaka Engleske

Još jedan Lesterov biser je Vesli Fofana. Za njega je interesovanje pokazao Mančester junajted, spominjala se cifra od 80 miliona funti, ali se Fofana na početku sezone povrijedio, pa se povratak na teren očekuje tek na ljeto.

Kada je riječ o ostalim igračima Lestera, na 50 miliona funti je procijenjen i Juri Tilemans. “Transfermarkt” Džaglara Sojundžua procjenjuje na 40, Harvija Barnsa i Rikarda Pereiru na 30, a Timotija Kastanja na 20 miliona funti...

Radkin je svakako najzaslužniji za sjajne poslove koje Lester obavlja prethodnih godina. A iza njega je čitav tim analitičara i saradnika koji pažljivo gledaju snimke talentovanih igrača i pokušavaju da izaberu najbolje. Čini se da rade bez greške...

Bonus video: