Kovačević fudbalski edukuje Kazahstance

Crnogorski trener već dugo radi u Kazahstanu, a od juče je na čelu milionskog projekta akademije FK Turan

8768 pregleda 5 komentar(a)
Sava Kovačević, Foto: Privatni album
Sava Kovačević, Foto: Privatni album

Crnogorski fudbalski trener Sava Kovačević juče je počeo novi ciklus bogate i raznolike fudbalske karijere. Iz Podgorice, preko Istanbula, doputovao je u Turkestan, gdje bi prema ugovoru tri godine trebalo da radi na razvoju fudbala na jugu Kazahstana.

Nije slučajno 48-godišnji Bjelopoljac odabran iz fudbalskog kluba Turan da vodi milionski projekat, njegovo iskustvo i znanje potvrdio je sjajnim rezultatima u toj zemlji.

”Trebalo je sačekati da prođe vanredno stanje u zemlji, koje je počelo nemirima 5. januara, a ja sam novogodišnje praznike provodio u domovini i od 29. decembra sam bio u Crnoj Gori. Podatak da ću voditi fudbalsku akademiju sa godišnjim budžetom od čak 1,25 miliona dolara, samo po sebi je ogroman izazov. Znam da će biti težak posao, treba svakodnevno po cijeli dan provoditi na terenima sa različitim uzrastima ali i trenerima, pošto je moj posao i njihova edukacija”, kaže Kovačević.

Pet godina na mjestu selektora kadetske reprezentacije Crne Gore, potom tri kao zamjenik direktora akademije u ruskom Krasnodaru, da bi Kovačević opet kao trener uspio da kazahstanski Kaspi 2019, nakon dvije decenije, odvede u najjaču ligu Kazahstana.

”Svakako je stresniji posao trenera, ali se tu sve zna. Imate budžet za igrače, ambicije... Posao u akademiji je neuporedivo teži, mora se sve detaljno pratiti, sprovoditi strategija, a naročito je bitno dobro selektirati, otkriti talenat pri odabiru za akademiju. Već sam uspio sa akademijom Kaspija, tamo mi je Rajo Dragićević bio pomoćnik i postavili smo dobre temelje. Zbog pandemije i naftne krize, jer je Aktau okružen naftnim platformama, skraćen je budžet i nije bilo moguće sprovesti plan. Tada je stigla ponuda FK Turan, koja se ne odbija”, priča Kovačević.

Šta je to što razlikujke Turan od Kaspija?

- Ogromna ulaganja, jer Turkestan je kolijevka grupe turskih naroda, religiozni centar sa preko 2,5 miliona posjetilaca. Naša akademija dobiće osam do devet novih terena, balon sale, internat, prateće sadržaje, čak i hotel. Kazahstan napokon želi da napreduje u rejtingu Fife, svjesni su da moraju da se mijenjaju. Njihova škola, naročito odabir djece u klupskim školama je zastario. Na meni je da ih edukujem, promijenim način razmišljanja. Iz već stečenog iskustva mogu da primijetim da motorički nema razlike između naše i djece ovdje. Razlika je u tome što djeca u Crnoj Gori odmah igraju na pobjedu, imaju taj tamičarski instinkt, vic u igri. Ovdje su disciplinovaniji, sve bespogovorno izvršavaju, ali taj takmičarski naboj sporije usvajaju. Pravilnim radom i odabirom to moramo promijeniti”, dodao je Kovačević.

Nakon neplanirano duge pauze ponovo se “domogao” Kazahstana.

”Ne brinu me nemiri, to je već riješeno, a počelo je u oblasti u kojoj sam prethodno radio, i to nezadovljstvom radnika na paltformama. Proširilo se potom na Alma Atu. Brzo se sve završilo”, kaže Kovačević, koji već dugo radi van Crne Gore.

”Naravno da bih volio da se vratim u domovinu, ali teško da u ovom trenutku ima projekta koji bi bio prihvatljiv”.

Bonus video: