Spaske: Priča o jedinstvenoj ličnosti crnogorskog i jugoslovenskog fudbala

Spasojević je bio trenerska avangarda, 70-godina prošlog vijeka postao je legenda Rijeke, koju je vodio do najvećeg uspjeha u istoriji kluba, osvajanja Kupa Maršala Tita, 1978. godine, sa timom sastavljenim uglavnom od igrača iz sopstvene škole

2557 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dragutin Spasojević bio je jedini crnogorski fudbalski trener koji je osvojio trofej u bivšoj velikoj Jugoslaviji.

Preminuo je prije skoro šest godina, 21. maja 2016.

Da se ne zaboravi – učinio je Dragan Perućica, autor knjige o legendarnom Nikšićaninu, koja je promovisana danas u Fudbalskom savezu Crne Gore, koji je i izdavač monografije.

Spasojević je bio trenerska avangarda, 70-godina prošlog vijeka postao je legenda Rijeke, koju je vodio do najvećeg uspjeha u istoriji kluba, osvajanja Kupa Maršala Tita, 1978. godine, sa timom sastavljenim uglavnom od igrača iz sopstvene škole.

To je, u vrijeme moćne „velike četvorke“, to je bio senzacionalan uspjeh.

“Ova monografija je samo pokušaj da se ne ugasi sjećanje o legendi, trenerskom magu, autoru riječkog fudbalskog čuda, kreatoru najljepših stranica u istoriji Sutjeske, tvorcu najveće fudbalske predstave u istoriji Kraljevu, ljudini čeličnih živaca i principa, čovjeku koji je po mnogo čemu jedinstven i neponovljiv, i koji je o fudbalu znao sve. Njegov fudbalski kredo je bio – hoću, dakle mogu”, kazao je Perućica na promociji.

Spasojević je vodio i volio Sutjesku, a najljepše dane nikšićkog fudbala, kroz kratku priču o Spasketu, opisao je Dragan Koprivica.

“U našem fudbalu postoje dva magična imena – fudbaler Dejan Savićević i trener Dragutin Spasojević. Za nas, djecu iz Nikšića, figura čovjeka u tamnim naočarima bila je magična. Mi nismo znali šta je uloga trenera, ali smo svi u glas – evo ga Spaske, evo ga Spaske... Mi smo bili zaljubljeni u njega, oko njega je bio oblak tajanstvenosti i veličine. Tako sam ga ja zapamtio. Takav trener se u Crnoj Gori nikad više ponoviti neće, a na današnjim generacijama je da pokušaju da mu se makar približe koliko mogu”, kazao je Koprivica.

O knjizi su, osim autora, govorili i prof dr Dragan Koprivica, prof dr Nikola Mijanović i dr Niko Raičković.

Promocija knjige Milana Vujovića, Promocija knjige Spaske, Spaske, Dragutin Spasojević
foto: FSCG

Spasojević je trenirao Budućnost, radio u Radu, Spartaku, OFK Beogradu, Boru...

Njegov sin Ilija je nekadašnji mladi reprezentativac Crne Gore, koji je izgradio veliku karijeru u dalekoj Indoneziji, postavši i reprezentativac te zemlje.

Bonus video: