Iz Rožaja, Berana i Podgorice u Južnu Koreju: CFL lansirao Suzukija

On je Crnu Goru došao preko razvojnog programa neafirmisanih igrača koji već desetu godinu sprovodi FK Adrija i koordinatori Predrag Stevović i Osako Takafumi. Igrao je u Ibru i Beranama, afirmisao se u Podgorici

4641 pregleda 68 reakcija 0 komentar(a)
Suzuki na promociji, Foto: Daegu
Suzuki na promociji, Foto: Daegu

Keita Suzuki, jedan od brojnih fudbalera iz Japana koji je karijeru gradio u Crnoj Gori, ostvario je lijep transfer - blizu domovine.

Suzuki, 24-godišnji vezista, iz Podgorice je prešao u južnokorejski Daegu.

On je u ljeto 2019. godine došao u klub sa DG arene, nakon što je igrao i u Ibru i Beranama, dvije i po sezone bio standardan prvotimac i odigrao 73 meča u šampionatu, uz dva gola.

U Crnu Goru je stigao preko razvojnog programa neafirmisanih igrača koji već desetu godinu sprovodi FK Adrija i koordinatori Predrag Stevović i Osako Takafumi.

Suzuki je prvo prošao studijski program navikavanja na evropski fudbal u Crnoj Gori, zatim strpljivo gradio karijeru preko FK Ibra, FK Berana i punu afirmaciju stekao preko FK Podgorice.

“Razvoj ovog igrača je još jedan dokaz da se strpljivim i planskim radom u Crnoj Gori može podići i napraviti odličan igrač. Mi imamo određen broj trenera koji mogu stvarati igrače, samo im treba napraviti dugoročnu sredinu u kojoj će vladiti disciplina i poštovanje kriterijuma i standarda. Ali, nažalost, u mnogim slučajevima ti treneri ne dobijaju šansu, a oni koji odlučuju o njihovom školovanju i agažmanu iz pozicije kancelarijske fotelje uništavaju trenere i mogući razvoj igrača, žrtvujući struku za lične interese", kazao je Predrag Stevović.

Daegu je korejski prvoligaš, osvajač Kupa 2018. godine, a u jednom dijelu karijere u tom klubu igrao je Dejan Damjanović.

Suzuki nije prvi japanski fudbaler koji je napravio dobar transfer iz Crne Gore.

Prije pet godina Kohei Kato je iz Rudara prešao u Poljsku, zatim u Bugarsku, stigao i do japanskog elitnog ranga (u klubu Sagan Tosu bio je saigrač Fernanda Toresa), a jednom se našao i na spisku reprezentacije, za prijateljski meč sa Sirijom 2017. godine.

Kato i Suzuki su prošle sezone igrali zajedno u Podgorici, a Kato je trenutno na Tajlandu.

Bonus video: