Rusija - Ukrajina: Utakmica u jeku zlokobnih tenzija

Da li sport može da spoji, ili da dodatno razdvoji na terenu dimenzija 40x20.

11320 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UEFA
Foto: UEFA

Evropsko prvenstvo u futsalu ulazi u završnicu, poznati su polufinalni parovi - za mjesto u finalu boriće se Ukrajina i Rusija u petak od 17 sati (drugi meč igraju Španija i Portugal).

Duel između nacionalnih timova zemalja u sukobu. Utakmica između reprezentacija dva naroda koji se bore za teritoriju, u jeku strahovitih političkih i zlokobnih vojnih tenzija.

Da li sport može da spoji, ili da dodatno razdvoji na terenu dimenzija 40x20.

Sport je duboko ukorijenjen u odnosima Rusije i Ukrajine, tako da Šahtjor, jedan od najvećih ukrajinskih klubova ne igra u svom Donjecku i regiji Donbas, koju kontroliše Rusija, baš kao i Krim.

Da li je i ova futsal utakmica više od igre, kakvih je bilo mnogo prethodnih godina i decenija.

Još su svježa sjećanja na duel Srbija - Albanija 2016. godine u Beogradu, kada je dron sa zastavom "velike Albanije" letio iznad stadiona i izazvao sukobe i tuču na terenu, prekid meča.

Pamti se i duel dvije zemlje koje su bile odvojene zidom. Savezna Republika Njemačka protiv Demokratske Republike Njemačke na Svjetskom prvenstvu 1974. u Saveznoj Njemačkoj.

Grupna faza se zatvarala i dvije selekcije su se već plasirale dalje. Utakmica je igrana u Hamburgu i DDR je pobijedila sa 1:0 golom slavnog Šparvasera. Tog dana fudbal nije bio važan, helikopteri su nadlijetali stadion, a snajperisti bili po krovovima. Hladni rat je bio na vrhuncu.

U fudbalskoj istoriji mjesto zauzima i Evropsko prvenstvo 1960. godine, kada su Španija i SSSR bili rivali četvrtfinalu. General Franko je nije pustio Španiju da putuje u komunističku državu, SSSR odbio predlog da se meč igra na neutralnom tereu. UEFA je proglasila Sovjete pobjednicima.

"Španska fašistička vlada se plaši tima sovjetskog proletarijata“, pisala je moskovska Pravda, medijski organ Komunističke partije.

Godinama kasnije dogodilo se suprotno sa SSSR-om, koji je morao da se suoči sa Čileom, na Nacionalnom stadionu u Santjagu, u plej-of za Svetskog Mundijal 1974.

Sovjeti se nisu pojavili u Pinočeovoj državi, a FIFA je naložila Čileancima da istrče na teren i postignu gol u praznu mrežu.

SAD i Iran su se sastali na Mundijalu u Francuskoj 1998, 12 godina ranije Argentina je pobijedila Englesku, mitskim golovima Dijega Maradone, u meču koji je imao i pozadinu vezanu za Folklanski rat između dvije zemlje...

Jedna od najpoznatijih epizoda koja je povezana sukobom dva suprotstavljena naroda odigrala se u bazenu.

Olimpijske igre 1956. održane su u Melburnu, a timovi Mađarske i Sovjetskog Saveza sastali su se u finalnoj rundi vaterpola. Samo 30-ak dana ranije počela je mađarska revolucije protiv sovjetske invazije, koja se završila sa 5.000 mrtvih i 200.000 ljudi koji su napustili svoju zemlju.

Mađarska je pobijedila SSSR sa 4:0 u "krvavoj vodi". Bio je to pravi rat. Najbolji mađarski igrač Ervin Zador dobio je brutalan udarac u lice od kojeg je krvario i izašao iz igre. Zador je nakon Igara morao u izbjeglištvo da ne bi bio uhapšen...

Naravno, u istoriji sporta pamtiće se i bojkoti Olimpijskih igara 1980. i 1984. - Moskvu su bojkotovale SAD i njihovi saveznici, u Los Anđelesu nije bilo SSSR-a, Poljske, Mađarske, Kube, Čehoslovačke...

Bonus video: