Levandovski: Fudbalska politika ponekad kroji izbore

Napadač Bajerna Robert Levandovski naglasio da ga ne zanima zašto ga je Mesi zaobišao u glasanju za najboljeg igrača u izboru Fife

3015 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napadač Bajerna Robert Levandovski napokon se oglasio o razlozima što nije dobio Zlatnu loptu, iako je prošle sezone pokupio sve ostale najvrjednije nagrade.

Poljak je otvorio dušu u intervjuu za "Pilku nožnu", fudbalski magazin iz domovine

“Nedavno sam našao vremena da razmišljam o dvije nagrade - "FIFA Best prize" i "Ballon d'Or". I došao sam do zaključka da je nagrada Fife ustanovljena na jasnim standnrdiam za razliku od Zlatne lopte, koja se dodjeljuje isključivo glasovima novinara", kazao je vihorni napadač.

On je imao najbolju statistiku u posljednje dvije sezone, u kojima je obarao brojne rekorde. Zbog pandemije Frans fudbal pretprošle godine nije dodjeljivao nagradu, a prošle je mimo svih očekvanja opet njom naradio Argentinca Lionela Mesija.

"U glasanju za Fifinu nagradu učestvuju i stručnjaci i novinari. Za nju te glasaju kapiteni i selektori nacionalnih reprezentacija. Oni su pozvaniji da realno i objektivno procijene nivo naše igre, jer znaju šta znači svaka utakmia, rekord, povreda...

Levandovski je dvije godine zaredom u izboru Fifa proglašen najboljim fudbalerom na svijetu.

"Moguće da je prestižnija, a svakako je Zlatna lopta nagrada veće tradicije, ali priznanje da sam najbolji od kolega i selektora i to dva puta zaredom čini me nevjerovatno ponosnim, jer znam koliko sam i kako dugo radio za to. Tačno je i da nisam ravnodušan ako ne pobijedim u izboru za nagradu, ali ne toliko da ne mogu zaspati i cijele noći razmiškjati o tome. Pogotovo nakon što shvatimo da i fudbalska politika nekada utiče na ime laureata".

Na stranu brojne nagrade i titule, Levandovski je otkrio šta mu je najvažnije.

"Rezultati glasanja ne mogu da utiču za ono meni najvažnije - da uživam u igri i pomognem svojim ekipama da uspiju", istakao je Levandovski i dodao:

"Ne znam zašto mi Mesi kao kapiten nije dao glas u izboru Fifa, ja njemu jesam jer cijenim šta je postigao u 2021. godini. No, to su njegovi razlozi i ne dotiču me, tim prije jer sam svakako pobijedio u glasanju", zaključio je Poljak.

Mesi je u izboru najviše glasova dao Nejmaru, pa Mbapeu i Benzemi.

Bonus video: