Bah protiv Infantina, MOK protiv Fife: Štetne posljedice dvogodišnjeg Mundijala

Održavanje Svjetskog fudbalskog prvenstva svake dvije godine, što je ideja koju putujući svijetom propovijeda predsjednik Fife Đani Infantino, imalo bi nesagledive posljedice, ne samo na fudbal nego i na sve ostale sportove, smatraju članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta

14266 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) izrazili su danas frustraciju zbog planova Međunaforne fudbalske federacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo u fudbalu umjesto tekućeg četvorogodišnjeg ciklusa igra svake druge godine, poručivši da će to imati veliki negativan uticaj na sve druge sportove.

Prvog dana zasjedanja MOK-a prije sjutrašnjeg otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, članovi svjetske olimpijske vlade pozvali su predsjednika Fife Đanija Infantina, koji je također član MOK-a, da odustane od svojih planova.

INFANTINO NIJE DOŠAO

Infantino je, zanimljivo, odustao od puta u Kinu u posljednji tren i ne prisustvuje zasijedanju MOK-a, što takođe nije dobro sjelo članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta, na čelu sa predsjednikom Tomasom Bahom.

Đani Infantino
Đani Infantinofoto: Reuters

Infantino je nedavno izjavio da bi promjena ciklusa Svjetskog prvenstva sa četiri na dvije godine stvorila dodatnih 4,4 milijarde dolara prihoda. FIFA je saopštila da bi dodatna sredstva pomogla u smanjenju jaza u prihodima između razvijenih i manje razvijenih fudbalskih tržišta.

Ipak, mnoge međunarodne sportske federacije, kao i sam MOK, koji organizuje Olimpijske igre - ljetne i zimske, i to svake druge godine, žestoko su se usprotivili Infantinovim planovima.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje bi se održavalo svake dvije godine bukvalno bi "poklopilo" Ljetnje olimpijske igre, a istovremeno bi narušilo komercijalnu privlačnost Igara.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre - bez sumnje, dva najveća sportska događaja, "mimoilaze" se u rasporedu na svake dvije godine, i tako je od osnivanja oba takmičenja.

Mundijal je, barem po prihodima - TV pravima i sponzorskim ugovorima - najveći međunarodni sportski događaj, i logično je da bi zasijenio i smanjio privlačnost, ne samo Olimpijskih igara, već i svih drugih događaja i takmičenja koji bi se održavali istog ljeta.

"Želimo da razgovaramo sa Đanijem Infantinom, predsjednikom Fife i članom MOK-a, ali to sada nije moguće, jer otkazao posjetu Pekingu", rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

Tomas Bah
Tomas Bahfoto: AP

"Ne bismo trebali sada na širem planu da raspravljamo o ovom pitanju bez njegovog prisustva. Stupićemo u kontakt s njim i proslijedićemo mu sve komentare koji su izneseni", dodao je Bah na sjednici MOK-a.

OŠTRA KRITIKA

Bah je ovim komentarima zapravo odgovarao na oštre kritike upućene Fifi od strane nekoliko članova MOK-a, uključujući predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Afrike, Mustafe Berafa.

"Plan za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo u fudbalu stvorio bi nemjerljivu štetu i doveo u opasnost sport uopšteno, a posebno fudbal", rekao je Beraf.

"To bi, jednostavno, odguralo sve druge sportove i izbacilo ih u 'zadnje klupe', a to bi bilo apsolutno neprihvatljivo", kazao je Berafa.

Zanimljivo, fudbalska konferederacija sa njegovog kontinenta - afrička, nedavno je podržala Infantinov plan o Mundijalu koji bi se igrao svake druge godine.

"To bi takođe stvorilo razdor između ženskog i muškog sporta i predstavljalo bi nazadovanje svih naših napora da stvorimo jednakost i paritet za sve sportove", dodao je Berafa.

Evropsko fudbalska konfederacija (UEFA), kao i i južnoamerička (CONMEBOL) takođe su se oštro protivili toj ideji.

Svi svjetski prvaci do sada, kao i finalisti, dolaze iz Južne Amerike i Evrope.

Brazilci su rekorderi sa pet titula prvaka svijeta
Brazilci su rekorderi sa pet titula prvaka svijetafoto: Reuters

Srbin Nenad Lalović, član Izvršnog odbora MOK-a , rekao je da bi održavanje Svjetskog fudbalskog prvenstva svake druge godine dovelo do "široko rasprostranjenih posljedica" i da su neophodne konsultacije sa Fifom.

"Ovaj plan bi mogao da utiče na zdrav razvoj sporta i mogao bi da ugrozi održivost događaja drugih međunarodnih federacija", rekao je Lalović.

"Imao bi posljedice ne samo na fudbal, već i na sve sportove u svijetu. Ove posljedice se ne smiju potcijeniti".

Bonus video: