Trofej više nije opsesija za Senegal

Senegalci sinoć u finalu nakon penala savladali Egipat

10921 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Samo jedan gol je postigao Senegal u grupi na Kupu afričkih nacija.

Provukao se do nokaut faze, sa pobjedom i dva remija rezultatom 0:0, a onda pokazao da je - ako ništa drugo - taktički najspremnija ekipa na turniru u Kamerunu.

U osmini, četvrtfinalu i polufinalu je osam puta tresao mrežu rivala i na kraju je stigla titula - Senegalci su u finalu savladali Egipat nakon penala (0:0, 4:2) i prvi put u istoriji došli do trofeja namijenjenog najboljoj ekipi Crnog kontinenta.

"Rad se isplatio, trud takođe. Ako ste spremni da istrajete u tome što želite, uspjeh će kad-tad doći", rekao je selektor Aliu Sise, čiji tim je posljednje tri godine najbolje rangirana afrička selekcija.

Senegal
foto: Reuters

Sise je sada pobjednik u pravom smislu te riječi. Kao igrač je izgubio finale KAN 2002, a selektor je od 2015, četiri godine kasnije u finalu bio bolji Alžir.

Senegalska javnost je jedva čekala da mu vidi leđa - to se nije desilo, sada je dočekao momenat da slavi.

"Prisutne su velike emocije, jer je bilo teških momenata. Ovaj trofej posvećujem narodu Senegala koji je čekao više od 60 godina", istakao je Sise.

Senegal je, inače, u avgustu 1960. postao nezavisna država nakon raskida kratkotrajne federacije sa Francuskim Sudanom, koji je kasnije nazvan Mali.

Golman Čelsija Edoar Mendi, defanzivac Napolija Kalidu Kulibali, Idriza Gaj, Ismaila Sar, Šeik Kujate..., sve su to asovi Senegala, a najveća zvijezda je Sadio Mane, čovjek koji je u finalu prošao put od potencijalnog tragičara do junaka.

Mane je već u 7. minutu promašio jedanaesterac, ali je kasnije - u četvrtoj seriji penal ruleta - stavio tačku na trijumf.

Sadio Mane
foto: Reuters

"Osvojio sam i Ligu šampiona i Premijer ligu, ali nemam dilemu kada kažem da je ovo najveći trofej za mene", kazao je Mane, najbolji igrač turnira. Nadovezao se Mendi, jedan od najboljih golmana na planeti u ovom momentu:

"Naporno smo radili za ovo, trofej je konačno u našim rukama i mislim da smo ga zaslužili", poručio je bivši čuvar mreže Rena.

Senegal
foto: Reuters

Kulibali je posao na Kupu nacija odradio kapitenski, sada se vraća u Napulj da se bori za Skudeto.

"Sanjali smo o ovom trenutku, pehar pvaka Afrike nam je bio mala opsesija", rekao je Kulibali.

Bonus video: