CFL Deadline day: Pojačanja stigla u posljednji čas

Nekoliko crnogorskih ekipa, među kojima su i vodeći Sutjeska, Budućnost i Dečić, doveli pojačanja posljednjeg dana prelaznog roka. Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga nastavlja se u četvrtak, mečevima 20. kola

5165 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Jovović ostaje u Nikšiću, Foto: Savo Prelević
Vladimir Jovović ostaje u Nikšiću, Foto: Savo Prelević

Crnogorski fudbalski prvoligaši su se, po običaju, pojačali posljednjeg dana prelaznog roka, angažovanjem fudbalera koji su imali slobodne papire i koji su mogli da dođu bez obeštećenja.

Uprkos tome, neki od timova ulaze u drugi dio sezone igrački jači nego jesenas. Barem na papiru...

Lider Sutjeska, koja ima osam bodova više od drugoplasiranog Dečića i devet više od trećeplasirane Budućnosti, pojačala se u napadu dovođenjem nedašnjeg fudbalera Partizana, 30-godišnjeg srpskog fudbalera Filipa Kneževića. Stigao je iz vijetnamskog Da Nanga, a tokom karijere je nastupao i za Borac iz Čačka, Vojvodinu, Čukarički, Radnički Niš i Proleter. Knežević igra po krilu, krasi ga izuzetna brzina, i činilo se juče da će njegovim dolaskom Nikšićani pokušati da nadomjeste odlazak Vladimira Jovovića, kome je isekao polugodišnji ugovor potpisan ljetos.

Ipak, samo nekoliko sati nakon predstavljanja Kneževića, stigla je vijest da je Jovović, aktuelni reprezentativac Crne Gore, produžio ugovor do ljeta, što je možda i najveće pojačanje za tim Milije Savovića. Jovović je u prvom dijelu sezone odigrao 12 mečeva i postigao dva gola, ali je stavom na terenu bio pravi lider jesenjeg šampiona.

Filip Knežević
foto: FK Sutjeska

Sutjeska je prethodno vratila Libijca Zahariju Alharaiša, koji je ranije takođe igrao kraj Bistrice i ostavio sjajan utisak. Kako će mladi reprezentativac Nikola Janjić, koji je potpisao za Osijek, do ljeta nositi dres Sutjeske, jasno je da nikšićki “plavi” igrački još jači ulaze u drugi dio sezone i da su veliki favoriti za titulu.

Drugoplasirani Dečić, međutim, nije bez šansi, iako ima osam bodova manje. Nekoliko dana nakon što su dobili najveće pojačanje - crnogorskog reprezentativca Fatosa Bećiraja, Tuzani su juče doveli nekadašnjeg mladog reprezentativca, 22-godišnjeg ofanzivnog vezistu Anđelka Jovanovića.

On je, zapravo, povratnik, jer je u sezoni 2016/17 debitovao u prvoligaškom rangu baš u ekipi Dečića. Od ljeta 2019. je bio član Podgorice, za koju je odigrao 61 utakmicu u CFL, uz osam golova, a u novembru 2020. je debitovao i za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, na prijateljskom meču sa Kazahstanom. Zbog finansijskih problema u kojima se našla Podgorica dobio je čiste papire i odlučio da pređe u Dečić.

Prije Jovanovića i Bećiraja, drugoplasirani tim jesenjeg dijela šampionata doveo je Aleksu Marušića i Erjona Vucaja, a ekipu je od značajnijih fudbalera napustio Ilir Camaj, koji je otišao Oman.

Pojačanje je juče, u posljednjim satima prelaznog roka, dobila i trećeplasirana Budućnost. Na stadion pod Goricom vratio se 25-godišnji napadač Stefan Milošević, koji na ljeto 2016. otišao iz Budućnosti kao 18-godišnjak, u potrazi za minutažom. Tada je u slobodnom transferu prešao u Rudar, a sada se vraća kao pojačanje, kao napadač sa internacionalnim iskustvom i fudbaler koji je upisao dva nastupa u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore.

Stefan Mugoša
foto: FK Budućnost

Otkada je otišao, i to na mala vrata, igrao je u Rudaru, Lovćenu, Komu, Iskri, iz koje je januara 2019. napravio lijep transfer u belgijski Beveren. Postizao je i golove u Župile ligi, išao ne pozajmice u letonsku Rigu i izraelsku Kirjat Šmonu, a kada je prošlog mjeseca postao slobodan igrač, bez angažmana, odlučio je da prihvati poziv Budućnosti i da se vrati. Ponovo će sarađivati sa trenerom Aleksandrom Nedovićem, koji mu je bio trener u Iskri.

Milošević je treći novi igrač Budućnosti, nakon što su prošle sedmice stigli Ivan Novović i još jedan nekadašnji reprezentativac, Branislav Janković.

Četvrtoplasirani Petrovac takođe ima evropske ambicije, a juče je u potrazi za pravom zamjenom za najboljeg strijelca lige Marka Miličkovića (otišao u litvanski Žalgirisi) doveo 25-godišnjeg Marka Vukovića, doskorašnjeg ofanzivca Sutjeske. Prije njega iz Mornara su stigli napadač Ognjen Rolović i vezista Savo Gazivoda, dok je mladi golman Petar Radulović stigao iz Zete.

I petoplasirana Iskra je bila vrlo aktivna na zimskoj fudbalskoj pijaci, što je potvrda da želi da se plasira u Evropu. Juče je stigao 27-godišnji Bojan Najdenov, vezista koji je upisao četiri nastupa za reprezentaciju Sjeverne Makedonije, a prije njega napadač Mihailo Perović (iz ljubljanske Olimpije), bivši reprezentativac Damir Kojašević (iz Dečića), nekadašnji bek Budućnosti i Partizana Periša Pešukić i povratnik iz Hrvatske, napadač Vlado Gajić.

Telekom 1. CFL nastavlja se u četvrtak, mečevima 20. kola, a sastaju se Budućnost - Mornar, Podgorica - Petrovac, Zeta - Sutjeska, Jezero - Dečić i Rudar - Iskra.

Bonus video: