Mundijal u gradu-heroju

“Volgograd arena” u Volgogradu nalazi se u podnožu brda Mamajev, gdje je vođena najkrvavija borba tokom Drugog svjetskog rata, ali i u cijeloj ljudskoj istoriji. Čuvena Bitka za Staljingrad odnijela je preko milion života. Monumentalni spomenik Majke Rusije izdiže se nad gradom kao simbol herojskog doba
1 komentar(a)
Volgograd, Foto: Reuters
Volgograd, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2018. 02:40h

Volgograd je najveći grad u istočnom dijelu basena Volge, mjesto koje se proteže na gotovo 60 kilometara duž velike rijeke.

Sredinom prošlog vijeka ovdje je iskopan kanal koji povezuje dvije rijeke - Don i Volgu. Zbog toga se grad često zove “luka na pet mora”.

Nekadašnji Staljingrad i njegova okolina bili su poprište ključne borbe na Istočnom frontu tokom Drugog svjetskog rata.

Legendarna Bitka za Staljingrad, jedna od najkrvavijih u cijeloj ljudskoj istoriji, odnijela je oko dva miliona žrtava, kako na strani Sovjetskog Saveza, tako i na strani Sila osovine, predvođenih nacističkom Njemačkom.

Na brdu Mamajev iznad grada, gdje su u toku 200 krvavavih dana vođene najžešće borbe, podignut je spomen-kompleks i 85 metara visok spomenik Majke Rusije.

ROTOR I VATRA ZA DAN POBJEDE

Ovaj simbol pobjede Crvene armije nad fašističkom Njemačkom vidljiv je iz svih djelova grada i glavni je simbol današnjeg Volgograda.

U podnožju ispod monumentalnog spomenika sagrađena je “Volgograd arena”, na mjestu nekadašnjeg “Centralnog stadiona”, koji je čuvao uspomene na pobjedu lokalnog Rotora protiv Fergusonovog Mančester junajteda u Kupu Uefa 1993, ali i epske (neuspješne) bitke za titulu prvaka Rusije sa Spartakom u tom periodu.

Rotor je danas trećeligaš, a stadion koji će njemu biti predat na upotrebu, domaćin je predstojećeg Mundijala, zajedno sa još ruskih 11 stadiona.

“Volgograd arena” podignuta je na samoj obali Volge, ima oblik obrnute, skraćene kupe sa otvorenom strukturom rešetke, čime se cijelom objektu daje čvrstoća i stabilnost.

Dizajn za fasadne potpore i vjetrobranska stakla uključuju aspekte vatrometa, koji je u Volgogradu vezan za Dan pobjede nad fašizmom (9. maj).

Poseban način na koji je konstruisan krov stadiona, sa kablovima koji podsjećaju na žice točkova na biciklu, daja areni dodatni element prozračnosti.

Stadion je građen od juna 2015. do novembra 2017. Kapacitet iznosi 45 hiljada mjesta, uključujući 2.280 mjesta za novinare, 640 u VIP loži i 460 mjesta za lica sa posebnim potrebama.

Volgograd će biti domaćin četiri mundijalske utakmice - tu će se sastati Engleska - Tunis, Nigerija - Island, Saudijska Arabija - Egipat i Japan - Poljska.

PRIRODNI I SPORTSKI REZERVAT

Bogato nasljeđe iz vojnog doba nije jedina stvar zbog koje turisti idu u Volgograd. U pitanju je, naime, vodeći centar ekoturizma Ruske Federacije.

U blizini grada je prirodni rezetvat Volga-Akhtuba - posljednji sačuvani u izvornom obliku u dolini rijeke Volge. Preko 30 odsto parka zauzimaju jezera, a tu je nastanjeno i preko 200 različitih vrsta ptica.

Volgograd je i sportski grad, a tu je rođena i dvostruka olimpijska pobjednica u atletskoj disciplini skok s motkom, Jelena Isimbajeva

Bonus video: