Zatraženo izručenje i raspisana potjernica za Robinjom zbog silovanja

Robinjo i njegov prijatelj Rikardo Falko, koji je takođe osuđen, neće biti izručeni Italiji, jer brazilski ustav ne dozvoljava izručenje njihovih državljana

8996 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tužilaštvo u Milanu zatražilo je izručenje i nalog za hapšenje bivšeg brazilskog fudbalera Robinja zbog silovanja 23-godišnje djevojke u milanskom noćnom klubu 2013. godine, kada je nosio dres. Milana.

Za taj zločin Vrhovni sud Italije osudio ga je na devet godina zatvora. Tužioci su podnijeli zahtjev italijanskom Ministarstvu pravde, koje sada mora da pošalje obavještenje brazilskim vlastima.

Robinjo i njegov prijatelj Rikardo Falko, koji je takođe osuđen, neće biti izručeni Italiji, jer brazilski ustav ne dozvoljava izručenje njihovih državljana.

Međutim, uz raspisivanje međunarodne potjernice, bivši igrač Real Madrida i Mančester sitija mogao bi da bude uhapšen ako napusti Brazil i nađe se u bilo kojoj drugoj zemlji koja ima sporazum o ekstradiciji sa Italijom.

Vrhovni sud Italije je 19. januara potvrdio presudu, nakon što je odbio žalbu njegovih advokata, koji su branili fudbalera tvrdnjom da je devojka imala dobrovoljne seksualne odnose.

Kaznu je ranije 2020. godine potvrdio Apelacioni sud u Milanu, koji je smatrao da je igrač "brutalno ponizio" žrtvu.

Robinjo je igrao za Milan 2013. godine i sa prijateljem je učestvovao u silovanju 23-godišnje devojke albanske nacionalnosti, koja je slavila rođendan u poznatom milanskom mestu. Ostali napadači nisu mogli da budu identifikovani i locirani.

Dok je 2009. igrao u Premijer ligi, Robinjo je bio pod istragom policije zbog navodnog silovanja u noćnom klubu u Lidsu, a kasnije je pušten uz kauciju, nakon ispitivanja. Fudbaler je negirao te optužbe.

Bonus video: