Jovović najskuplji igrač, Budućnost najviše vrijedi (INFOGRAFIK)

Prema podacima sajta Transfermarkt.com Budućnost vrijedi 4,4, a Sutjeska 4,2 miliona. Fudbaleri dva najveća crnogorska kluba su i među pet najvrednijih u Telekom 1. CFL

26372 pregleda 37 reakcija 28 komentar(a)
Najskuplji igrač lige: Vladimir Jovović, Foto: Facebook.com/Telekom-1-CFL
Najskuplji igrač lige: Vladimir Jovović, Foto: Facebook.com/Telekom-1-CFL

Na Uefinoj rang-listi klupskih koeficijenata Crna Gora zauzima poražavajuće 53. mjesto sa 4.875 bodova. Iza su samo Andora i San Marino, a takav učinak rezultat je loših nastupa klubova u evropskim takmičenjima.

U skladu sa rezultatima je i vrijednost igračkog kadra crnogorskih klubova. Prema podacima uticajnog sajta Transfermarkt, koji prati tržišnu vrijednost fudbalera, najskuplji sastav ima Budućnost - 4,4 miliona eura. U sastavu aktuelnog šampiona izdvaja se novajlija, Stefan Milošević, čiju vrijednost ovaj sajt procjenjuje na 400.000 eura.

Upravo je Milošević, koji se u zimskom prelaznom roku vratio u Budućnost nakon igara u brojnim crnogorskim i evropskim klubovima, lansirao Budućnost na čelo ove liste - sastav Podgoričana, koji su treći na tabeli Telekom 1. CFL, naime, za 200 hiljada eura vrijedi više od sastava lidera, ekipe Sutjeske.

Iza 25-godišnjeg napadača slijede Momčilo Raspopović, Igor Ivanović i Branislav Janković, koji po Transfermarktu vrijede po 350.000 eura. Vrijednost kapitena, Vasilija Terzića je 300.000.

Sastav aktuelnog lidera Telekom 1. CFL, Sutjeske vrijedi 4,2 miliona eura. Najskuplji igrač Nikšićana je Vladimir Jovović - 600.000 eura. Crnogorski reprezentativac je u finišu prelaznog roka odlučio da produži ugovor i kraj Bistrice ostane do kraja sezone. Jovović je i najskuplji fudbaler u Telekom 1. CFL.

Nakon Jovovića slijedi novajlija - Filip Knežević (350.000). On je šest dana prije početka drugog dijela sezone potpisao za Sutjesku, a došao je iz vijetnamskog De Nanga. U karijeri je igrao za Partizan, Borac iz Čačka, Vojvodinu, Čukarčki, niški Radnički i Proleter.

Iza Jovovića i Kneževića su najskuplji štoper u šampionatu, Miloš Drinčić, te Marko Zoćević sa po 300.000 eura, a na petom mjestu je kapiten, Vladan Giljen sa 250.000.

Nakon Sutjeske i Budućnosti slijedi Iskra, koja je peta na tabeli Telekom 1. CFL - vrijednost igračkog kadra Danilovgrađana, prema podacima Transfermarkta je 2,9 miliona eura. Na prvom mjestu izdvaja se novajlija Periša Pešukić (250.000), a nakon njega slijede Miloš Bakrač, Marko Kordić i još jedan novajlija, Bojan Najdenov - 200.000.

Dečić je drugi na tabeli Telekom 1. CFL, a četvrti na “tabeli” Transfermarkta - vrijednost tima Tuzana iznosi 2,88 miliona. Zanimljivo, Fatos Bećiraj, koji je u januaru stigao u Tuzi, nije najskuplji igrač u ekipi Miljana Radovića. Vrijednost crnogorskog reprezentativca, koji je će za tri mjeseca napuniti 34 godine, Transfermarkt procjenjuje na 200.000 eura, a Jovana Nikolića i Kristijana Vulaja na 50 hiljada više.

Na petom mjestu je Mornar (2,83), potom slijede Petrovac (2,55), Rudar (2,28), Podgorica (1,83), Jezero (1,73) i Zeta (1,63).

Telekom 1. CFL nastavlja se sjutra, a lider je Sutjeska sa osam bodova više od Dečića, a devet od Budućnosti.

Bonus video: