Barsa u pohodu na jedini pehar koji nema

U Ligi Evrope i prvom izdanju Lige konferencija danas će biti odigrano po osam utakmica 1/16 finala. Derbi na “Nou kampu”, Partizan u Pragu

4123 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi format takmičenja u evropskom klupskom fudbalu garancija je spektakla već u 1/16 finala Lige Evrope. Tako će petostruki prvak Evrope, Barselona, već danas igrati za prolazak u osminu finala, gdje između ostalih timova čeka i Crvena zvezda, koja odavno ne pripada vrhu svjetskog fudbala, ali je bila pobjednik grupe LE.

I nije samo duel jednog od najvećih svjetskih klubova posljednjih godina protiv sjajnog Napolija garancija spektakla, već će se u drugom po rangu evropskom takmičenju odigrati još sedam velikih utakmica, barem kada je riječ o imenima i formi suparnika.

”Boli me kada slušam himnu Lige šampiona, a mi nismo učesnici. No, šta je tu je. Treba da uđemo fokusirani na osvajanje Lige Evrope, pošto nemamo taj pehar u vitrinama. Posljednji put kada sam bio dio tog takmičenja eliminisao nas je Seltik. Još su mi bolna sjećanaj na te duele osmine finala i daju nam dodatni motiv”, kazao je Ćavi, trener Barselone, koji je kao igrač bio učesnik posljednjeg nastupa kluba u Ligi Evrope, tada Kupu Uefa, daleke 2004. godine.

Liga Evrope, Liga konferencija, Grafika
foto: Graphic News

U sastavu Barselone neće biti Arauha, koji se povrijedio u remiju sa Espanjolom, ali je i Napoliju upitan nastup sjajnog napadača Osimena. U ovom stadijumu Lige Evrope čast regionalnog fudbala braniće samo Dinamo Zagreb. I to protiv najtrofenije ekipe u istoriji Lige Evrope, Sevilje.

”Ekipa je u dobrom stanju, očekujemo utakmicu u dobrom rasploženju. Analizirali smo i uz sve dužno poštovanje prema Sevilji i njenim rezultatima, idemo da odigramo pravu i kvalitetnu utakmicu. Znamo njihove kvalitete, ali uočili smo da imaju i mana koje ćemo taktički pokušati da iskoristimo”, rekao je trener Dinama Željko Kopić.

Osam utakmica odigraće se danas i u 1/16 finala prve Lige konferencija. Pošto Partizan nije bio pobjednik grupe, imaće jako težak zadatak da se domogne žrijeba osmine finala. “Crno-bijeli” gostuju Sparti u Pragu. Partizan je i jedini regionalni učesnik plej-ofa Lige konferencija. Povoljna okolnost za beogradski tim je što u Pragu neće biti više od 1.000 gledalaca jer je Češka ublažila mjere, ali tek od vikenda će tribine moći da se popune do polovine kapaciteta stadiona.

”Dobro smo radili u pripremnom periodu, nakon kojeg uvijek bude malo umora. Ipak, postoji ogromna želja da meč u Pragu završimo pozitivno po nas i u revanš u Beogradu uđemo sa manje pritiska. U Pragu ćemo igrati na pobjedu kao i u svakoj drugoj utakmici”, naglasio je Slobodan Urošević, defanzivac Partizana.

Njemu će pomagati naš reprezentativac Igor Vujačić, dok će Marko Vešović sa Karabagom gostovati u Marseju. Utakmicu na “Velodromu” sudiće crnogorska ekipa čelu sa Nikolom Dabanovićem.

Bonus video: