Dejan Vukićević za "Vijesti": Upozorenje iz Tuzi za najveće klubove

Dejan Vukićević najavljuje sjutrašnji nastavak šampionata u Telekom 1. CFL

13812 pregleda 11 komentar(a)
Dejan Vukićević je vodeći Zetu i Mogren osvojio dvije titule, Foto: Luka Zekovic
Dejan Vukićević je vodeći Zetu i Mogren osvojio dvije titule, Foto: Luka Zekovic

Sutjeska i Budućnost dobili su ozbiljno upozorenje iz Tuzi, smatra trener Dejan Vukićević, najavljujući sjutrašnji nastavak sezone u Telekom 1. CFL nakon dvomjesečne pauze.

Nikšićani imaju veliku prednost na vrhu (plus osam) i žele da osvoje petu titulu prvaka, a Podgoričani da urade ono što još nikom nije uspjelo za deceniju i po loptanja u samostalnoj Crnoj Gori - da nadoknade zaostatak od devet bodova i šesti put se popunu na tron, a treći uzastopni, što takođe nije uradio još niko.

Između njih je, međutim, Dečić. Tuzani su jesenas, bez obzira na to što su usred polusezone promijenili trenera (Miljan Radović umjesto Edisa Mulalića), uspjeli da “razdvoje” dva najveća kluba na tabeli, a dovođenjem reprezentativca Fatosa Bećiraja, rekordera po broju nastupa u nacionalnom timu, došli u situaciju da potajno razmišljaju i o premiji, iako kreću sa minus osam u odnosu na Sutjesku.

”Mislim da su i Sutjeska i Budućnost dobili ozbiljno upozorenje u Dečiću. Tuzani su u prelaznom roku radili planski - otišao je Camaj, koji jeste bio vrlo značajan, ali je na njegovu poziciju došao Bećiraj. Još jesenas je otišao Rudović, pa Novović, a stigli su Marušić iz Sutjeske i Jovanović iz Podgorice. Dovođenjem Bećiraja uradili su dosta i na samom imidžu, biće vrlo interesantni i opasni. Imaju, takođe, profilisan tim, sa 12-13 igrača koji konkurišu za prvu postavu, a napadački tandem Bećiraj - Božović, koji su reprezentativci, može da naudi svakom protivniku”, smatra Vukićević, bivši šampion Crne Gore sa Zetom i Mogrenom.

Dečić je, po njemu, barem za nijansu opasniji po Sutjesku od Budućnosti.

”Tako mi izgleda, ali Budućnost nikada ne smijete da otpišete. Opredijelili su se na nešto iskusniju varijantu, što pokazuje dovođenje Novovića i Jankovića, ali i napadača Miloševića koji je prije sedam godina igrao tu. Takođe, vraća se Ćuković nakon povrede, što bi moglo da bude možda i najveće pojačanje. Ipak, za razliku od Dečića, koji ima profilisan tim i gdje se otprilike zna ko će da igra, Budućnost ima širi roster i treneru Nedoviću neće biti lako da balansira. Posebno sada kada je bitan svaki bod. Ne bih da se stavljam u njegovu kožu, ali neće biti jednostavno svima pružiti šansu, posebno ne u napadu, gdje se Milošević vratio kao pojačanje, gdje je već Ivanović, pa Petrović, ali i mladi Mijović koji je veliki talenat i koji zahtijeva da mu se pruži šansa i da se bude strpljiv sa njim, Đukanović takođe, tu je i Mrvaljević...”, dodaje Vukićević, koji je vodio i OFK Titograd, Vojvodinu, Borac iz Čačka, moldavsku Dačju, letonski Ventspils, Feronikelji sa Kosova, albanski Ljači...

Sutjeska ima veliku prednost, ali nije komotna.

”Osam bodova jeste velika prednost, ali je i prednost koja ne garantuje ništa ako ne nastave da igraju onako kao što su igrali u prvom dijelu jesenje polusezone. Znaju to i u Sutjesci, doveli su dva vrlo kvalitetna igrača, Kneževića koji je odličan, Alharaiša, takođe. Ipak, ostali su bez nekih fudbalera, Marušića, kao i Miloša Vučića, koji je sjajan klupski igrač. Vidi se i da su i oni radili planski, doveli su igrače na pozicijama gdje im je bilo potrebno. Rezultati u prijateljskim utakmicama nisu nešto iz čega mogu da crpe samopouzdanje, ali prvenstvene utakmice su nešto sasvim drugo. Vidjećemo kako će se uklopiti pojačanja, ali Sutjeska ima kvalitet, posebno zbog toga što će Janjić i Jovović ostati do ljeta”.

Po Vukićeviću, ključni će biti prvih pet kola nastavka.

”Tereni su sada slabiji, a svakoj ekipi su potrebni bodovi. Ko se tu najbolje snađe, biće u prednosti i tada će sve biti puno jasnije i moći će da se kaže kolike su kome šanse”.

Očekuje se grčevita borba za opstanak, Zeta je “zakucana” na dnu, a Jezero i Podgorica u zoni baraža.

”Zeta je neočekivano došla u nezavidnu poziciju, jer se radi o klubu koji ima istoriju, uslove, potencijal, koji je mnogo dao crnogorskom fudbalu. Vjerujem, ipak, da će se boriti. Imam utisak, s druge strane, da je Jezero ozbiljnije shvatilo prelazni rok od Podgorice, ali ima hendikep jer ne može da igra kod kuće, u Plavu. Imajući u vidi da drugoligaši, prije svih Jedinstvo i Arsenal, imaju velike ambicije, treba očekivati veliku borbu, uključujući i mečeve baraža”.

Vukićević smatra da je Iskra glavni favorit za 4. mjesto i mogući plasman u Evropu, iako ima bod manje od Petrovca.

”Vratili su napadača Perovića, stigao je Kojašević, ali i Makedonac Najdenov, za koga sam čuo da je dobar igrač. Djeluju ozbiljno, ali i Petrovac, koji je doduše ostao bez najboljeg strijelca Miličkovića”.

Kvalitet lige će, po Vukićeviću, biti sličan kao jesenas.

”Ligu su napustili neki mladi igrači, Miličković, Ivan Vukčević iz Zete, Camaj iz Dečića, koji su takođe među najboljim strijelcima.

To je kompezovano povratkom fudbalera, Bećiraja, Jankovića, Perovića... U svakom slučaju, čeka nas interesantno proljeće”, zaključio je Dejan Vukićević.

Pomjereno za petak

Utakmice 20. kola Telekom Prve crnogorske fudbalske lige trebalo je da se igraju danas, ali su odložene za sjutra (petak), saopštila je Takmičarska komisija FSCG.

Razlog odlaganja su loši vremenski uslovi i padavine koje su uticale na terene.

Satnica mečeva ostaje ista, pa će sjutra u 13 sati igrati Rudar - Iskra i Jezero - Dečić, za 15 časova zakazani su dueli Zeta - Sutjeska i Podgorica - Petrovac, dok Budućnost i Mornar igraju pod Goricom u 17 h.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: