Povratak fudbala: Počinje sprint - odmah bez kalkulacija

Nastavlja se Telekom 1. CFL, prvo kolo nastavka odmah bi moglo da pruži neke odgovore - da li će se za titulu voditi trka utroje ili je Sutjeska neprikosnovena. Mogu li Mornar i Rudar da se uključe u borbu za Evropu, ima li spasa za Zetu?

8102 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Sutjeska ulazi u nastavak sa osam bodova više od Dečića, devet od Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Sutjeska ulazi u nastavak sa osam bodova više od Dečića, devet od Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Februar je, ali u Crnoj Gori već kreće proljeće, barem fudbalsko - s danom zakašnjenja (odlaganje zbog kiše) igraju se utakmice 20. kola Telekom 1. CFL, nakon dva mjeseca pauze.

U drugoj polovini šampionata igraće se 17 kola, u 95 dana. U prosjeku, igraće se gotovo svaki peti dan, do 24. maja i biće to pravi sprint - za titulu, Evropu, opstanak...

Prvih pet kola proljećne polusezone mnogi treneri vide kao “najvažniji period sezone” - Sutjeska bi, na primjer, mogla da uđe u blagu paniku ako danas ne savlada posljednjeplasiranu Zetu na Trešnjici, iako ima osam bodova prednosti na vrhu, ali bi i Dečić bi - ako ne pobijedi Iskru u Danilovgradu, ili Budućnost - ako ne savlada Mornar pod Goricom, već mogli da vide kako titula izmiče...

Prvoligaši zato najavljuju da neće kalkulisati i sa nekoliko važnih povrataka (prednjači ime Fatosa Bećiraja, koji je pojačao Dečić) očekuje se, ako ništa drugo, barem interesantne borbe...

VODEĆI FAVORITI NA STARTU

Sutjeska gostuje Zeti, Budućnost dočekuje Mornar, Dečić gostuje Jezeru ali će se više osjećati kao domaćin jer će se igrati na neutralnom terenu, u Danilovgradu.

Vodeći timovi su jasni favoriti u prvom proljećnom kolu, ali bi današnji mečevi mogli da odgonetnu da li će se zaista voditi trka utroje za titulu.

”Očekujem da u utakmicu uđemo motivisani i spremni i osvojimo tri boda. Neće biti lako ni u meču sa Zetom, a ni u narednim. Zeta je znala da uzme bodove i ekipama koje pretenduju na titulu. Poštujemo ih, bićemo oprezni, ali shodno našim ciljevima težićemo pobjedi na startu prvenstva”, kazao je u najavi meča trener Sutjeske Milija Savović.

Njegova ekipa ima osam bodova više od Dečića, devet od Budućnosti i u sjajnoj poziciji čeka nastavak. Ipak, daleko od toga da je sve gotovo, posebno zbog toga što su se rivali pojačali...

”Budućnost je imala izuzetno kvalitetnu ekipu u prvom dijelu sezone, tako da ne vjerujem da su razmišljali da im treba previše pojačanja. Imali su problema sa povrijeđenim igračima i sa formom, ali sa kvalitetom nisu. Vidjeli smo da su doveli nekoliko kvalitetnih, iskusnih igrača, koji će im pomoći da pojačaju roster. Dečić se najzvučnije pojačao s obzirom na to da je došao Bećiraj. Sigurno su jače ekipe nego u prvom dijelu i biće neizvjesno u nastavku”, smatra Savović.

Sutjeska je jesenas oba puta savladala Zetu - 4:0 i 2:0. Golubovčani su posljednji na tabeli, sa sedam bodova manje od pretposljednjeg Jezera i čeka ih teška borba.

”O Sutjesci ne treba tošiti riječi. Janjić i Jovović su pokretači te ekipe, i samo je važno da moji igrači shvate da mogu da ih zaustave. Ukoliko uspijemo da ne izgubimo, biće to doza samopouzdanja za nastavak borbe”, kaže trener Zete Dragoljub Đuretić.

Budućnost čeka Mornar - i već nema prava na kiks...

”Očekivanja su najveća moguća, igramo kod kuće, ali i da igramo bilo gdje drugo - nemamo prostora za kalkulacije. Znamo da smo u minusu za prvom i drugom ekipom i od prvog kola ćemo igrati na pobjedu na bilo kom terenu”, smatra trener Aleksandar Nedović.

Protivnik na startu je opasan, baš kao što je svaka prva utakmica u šampionatu.

”Svakoj ekipi moramo da ukažemo maksimalno poštovanje, pa tako i Mornaru. Mornar je napravio dobru ekipu, predvodi ga čovjek koji je radio dvije i po godine u Budućnosti, poznaje navike naših igrača i to je sigurno neki plus. Međutim, domaćini smo, imamo ogromnu želju za prvim trijumfom i da krenemo onako kako se od nas očekuje”.

Budućnost je dovela iskusne Branislava Jankovića i Ivana Novovića, takođe i iskusnog po stažu i broju klubova, a ne toliko po godinama 25-godišnjeg Stefana Miloševića.

”Mislim da smo prije svega doveli prave momke, a da su pojačanja - ne sumnjam, što će dokazati svojim igrama u dresu Budućnosti”, dodao je Nedović.

Trener Mornara Andrija Delibašić je do avgusta prošle godine bio pomoćnik Mladenu Milinkoviću na klupi Bidućnosti.

”Nećemo se braniti. Znamo da Budućnost u svojim redovima dolaskom Jankovića i Miloševića ima pet reprezentativaca, ali smo odlično radili, svi igrači su zdravi i spremni da pokušaju da prirede iznenađenje. To bi za nas bio i remi”, kaže Delibašić.

U PLJEVLJIMA VEĆ PRESUDNO - MOŽE LI RUDAR DA SE UKLJUČI?

Borba za Evropu biće posebno interesantna, a četvrtoplasirani Petrovac favorit je protiv Podgorice na “DG areni”.

Vrlo interesantna utakmica igra se u Pljevljima, gdje sedmoplasirani Rudar čeka petoplasiranu Iskru i ako pobijedi prići će joj na tri boda.

”Prva utakmica - mnogo važna, ako osvojimo tri boda eto nas ponovo u borbi za Evropu”, kaže trener Rudada Rade Petrović.

Iskra se pojačala, a napad će predvoditi Mihailo Perović.

”Čeka nas neugodan domaćin i vjerovatno ne baš povoljni uslovi za igru, ali to ne treba da nas zanima. Pokušaćemo da pobijedimo, bila bi to sjajna najava ambicija koje imamo u drugoj polusezoni”, kaže Perović, bivši napadač Ujpešta, Voždovca, Budućnosti, Zarje i Olimpije.

6 puta zaredom Sutjeska je pobijedila Zetu u prvenstvu, a slavila je na posljednja četiri gostovanja na Trešnjici, primivši samo jedan gol za 360 minuta - 3:1, 1:0, 2:0 i 4:1. Prije toga su bila tri uzastopna remija, a Nikšićani na stadionu Zete nisu izgubili skoro šest godina - od avgusta 2016.

468 minuta bilo je potrebno fudbalerima Dečića da konačno pogode mrežu Jezera u Prvoj ligi, a konačno su to uradili jesenas, kada su u Tuzima slavili 2:0. Prije toga, u pet prvoligaških okršaja, od kojih su četiri završena 0:0, nisu našli put do mreže Plavljana

Parovi 20. kola

JEZERO - DEČIĆ (13)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

RUDAR - ISKRA (13)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

PODGORICA - PETROVAC (15)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

ZETA - SUTJESKA (15)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

BUDUĆNOST - MORNAR (17)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: