Predsjednik udruženja sudija i instruktora: Da li je fudbalsko prvenstvo regularno?

Utakmice CFL, konkretno Podgorica - Petrovac i Rudar - Iskra, sude arbitri "kojima je to po više osnova zabranjeno Pravilnikom o sudijama i suđenju i Propozicijama takmičenja za Prvu ligu Crne Gore"

5266 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Predsjednik udruženja sudija i instruktora FSCG Svetozar Ivanović je u saopštenju medijima doveo u pitanje regularnost fudbalskog šampionata prvenstva koji je nastavljen danas.

Utakmice CFL, konkretno Podgorica - Petrovac i Rudar - Iskra, sudili su arbitri "kojima je to po više osnova zabranjeno Pravilnikom o sudijama i suđenju i Propozicijama takmičenja za Prvu ligu Crne Gore".

"U članu 66 Pravilnika piše da će sudije i pomoćne sudije sa Razvojne liste biti određivane za utakmice Druge lige, ako je to, po ocjeni Sudijske komisije, u cilju njihovog napredovanja, kao i za utakmice nižih stepena takmičenja. Znači najviše Druge lige i to ne po pravilu", ističe Ivanović.

Naveo je i da je članom 29 propisano da sudije moraju da prođu ljekarske preglede prije početka svakog dijela prvenstva.

"Navedene sudije jos uvijek nisu imale seminar, niti su prošle redovne zdravstvene kontrole", kazao je Ivanović.

Saopštio je da član 22 Propozicija kaže da utakmice Prve lige mogu da sude samo sudije koje se nalaze na odgovarajućoj listi za suđenje, a to nije Razvojna lista.

"Na nedavno održanom seminaru za sudije Prve lige položilo je 10 glavnih sudija, a šest nije. Dvojica su u inostranstvu, pa je ostalo osam. A za ovo kolo treba 10 sudija", naveo je Ivanović.

Dodao je da druge dvije utakmice sude arbitri koji su u posljEdnja dva kola dobili slabe ocjene, da je praksa da ne sude najčešće četiri naredna kola...

"​Postavlja se pitanje zasto predsjednik Sudijske komisije Kruščić nije tražio da se utakmice odigraju u dva, dana pa da radi po zakonu. Ali, kako je naučio Savićević, tako i Kruščić radi kako mu odgovara, a ne kako je predviđeno zakonima i drugim propisima. ​Navedeno nije rezultat sudija, već rada tandema Savićević-Kruščić koji 20 godina urušava ugled sudija i sudijske profesije", saopštio je Ivanović.

Bonus video: