Fudbal spaja djecu svijeta u Moskvi

Ekspedicija Budućnosti od ove nedjelje predstavlja Crnu Goru na najvećoj svjetskoj smotri sportskog prijateljstva u Rusiji
64 pregleda 0 komentar(a)
fudbal za prijateljstvo, Foto: Footballforfriendship.com
fudbal za prijateljstvo, Foto: Footballforfriendship.com
Ažurirano: 05.06.2018. 19:00h

Sve je spremno za početak šestog izdanja najvećeg globalnog društveno odgovornog projekta za djecu – “Fudbal za prijateljstvo”.

Pored zvanične podrške FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta i Ujedinjenih nacija – brojni sportski asovi, treneri, TV zvijezde, umjetnici i fudbalske legende kao što su Franc Bekenbauer, Didije Drogba, Marko Van Basten i ostali su lično doprinijeli globalnoj popularnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Završne manifestacije ovogodišnjeg programa koje će se održati uoči samog početka Svjetskog prvenstva okupiće djecu i ostale učesnike na Međunarodnom turniru miješanih dječjih timova prijateljstva, u Međunarodnom dječjem pres centru iz koga će izvještavati najmlađi novinari, Školi devet osnovnih vrijednosti projekta i na završnom međunarodnom Forumu “Fudbal za prijateljstvo” – kako bi posljednje večeri sva djeca i ostali zvaničnici projekta prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva i prvoj utakmici između reprezentacija Rusije i Saudijske Arabije.

Pored osnovnih ciljeva projekta - razvoja fudbala od najmlađeg uzrasta, promocije tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među djecom iz različitih zemalja, ove godine je pokrenuta i posebna globalna Ekološka inicijativa – sa ciljem da se zaštite rijetke životinjske vrste, a među njima Amurski tigar, Crvena panda, Baltička foka, Veliki smokvin papagaj i Lemur crvenog krzna.

U najavi početka projekta, zvanično je predstavljen i “Kup devet vrijednosti” u centru Fudbalske federacije Rusije - jedini trofej u sportu koji glasanjem dodjeljuju djeca iz cijelog svijeta – koji slavi osnovne vrijednosti “Fudbala za prijateljstvo” – jednakost, prijateljstvo, fer plej, zdravlje, mir, posvećenost, duh pobjede, tradiciju i čast.

Predstavljen u prisustvu potpredsednika Fudbalske federacije Rusije Nikite Simonjana i ostalih visokih funkcionera Federacije i Svjetskog prvenstva, ovaj izuzetan trofej – djelo proslavljenog njemačkog vajara Ahima Ripingera – biće dodijeljen jednoj od 32 reprezentacije za koju će glasati djeca – učesnici projekta “Fudbal za prijateljstvo” .

Pehar će biti izložen u Muzeju fudbala Ruske federacije od početka juna, a osvajač će biti proglašen na završnoj ceremoniji Međunarodnog dječijeg Foruma, 13. juna u Moskvi.

Bonus video: