Ruski biznismen neće napuštati Monako, Ribolovljev se 2010. udaljio od Putina

Ribolovljev službeno je nastanjen u Kneževini više od deset godina

5536 pregleda 1 komentar(a)
Stadion Monaka, Foto: Shutterstock
Stadion Monaka, Foto: Shutterstock

Nakon što je Roman Abramovič napustio Čelsi, sve su oči uprte u još jednog Rusa, vlasnika jakog kluba iz Liga petice, predsjednika Monaca Dmitrija Ribolovljeva.

Francuski mediji navode da je Ribolovljev nikako nije povezan s Putinovim režimom poput Abramoviča, te da vjerovatno neće prodavati klub.

Ribolovljev službeno je nastanjen u Kneževini više od deset godina.

Službeno je napustio Rusiju 2010. nakon što je bio prisiljen da proda rođacima Vladimira Putina svoje akcijeu Uralkaliju, globalnom hemijskom gigantu, čiji je bio većinski dioničar. Ribolovljev sada živi daleko od Rusije, a njegova bivša supruga i djeca već su se preselili u Švajcarsku sredinom 90-ih. Milijarder je Monako napravio svojom bazom.

Od 2010. uvijek se trudio da se distancira od visokih ruskih čelnika.

Ipak, njegovo se ime spominje na "Putinovom zakonu o odgovornosti", predlogu zakona američkog Kongresa koji navodi ruske državljane čija će imovina vjerovatno biti zamrznuta.

Ribolovljev, koji se dugo nadao da će dobiti državljanstvo Monaka, morao je da se zadovolji kiparskim pasošem, a čini se da za sada neće imati problema u francuskom nogometu.

Francuska liga je nedavno izjavila da "nije planirana nikakva pojedinačna mjera ili sankcija protiv ruskih ili bjeloruskih igrača, kao ni vlasnika klubova".

Osim Ribolovljeva, još jedan ruski biznismen uključen je u sport Monaka. Riječ je o Alekseju Fedorisevu, novom predsjedniku košarkaškog kluba, koji igra u Evroligi.

Bonus video: