Bonući je Milanova najveća greška?

"Sada su oslabljeni i Juventus i Milan. Juve zato što je izgubio čovjeka koji se savršeno uklapao u tu koncepciju, a Milan zbog toga što misli da je dobio lidera, a Bonući to nije", rekao je ljetos direktor Intera Valter Sabatini
0 komentar(a)
Leonardo Bonući AC Milan, Foto: Reuters
Leonardo Bonući AC Milan, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2017. 09:10h

Italijanska javnost je godinama u Leonardu Bonućiju vidjela ponajboljeg defanzivca na planeti, ali je prethodnih sedmica priznala poraz i potpuno promijenila politiku kada je iskusni štoper u pitanju.

Bonući je ljetos prešao u Milan iz Juventusa za 40 miliona, postao je jedan od najplaćenijih fudbalera u Italiji, dobio je kapitensku traku... Sve je ukazivalo na to da je Milan dobio vrhunsko pojačanje, tako je, uostalom, i tretiran u Gradu mode, ali do danas Bonući ne da nije opravdao očekivanja, nego je potpuno podbacio.

Mediji sada vrte izjavu direktora Intera Valtera Sabatinija, koju su ljetos stavljali kao „clamoroso”... Sada im je ona idealna da slikovito pojasne Bonućijev najgori momenat u karijeri.

"Sada su oslabljeni i Juventus i Milan. Juve zato što je izgubio čovjeka koji se savršeno uklapao u tu koncepciju, a Milan zbog toga što misli da je dobio lidera, a Bonući to nije", rekao je Sabatini nekolio dana pošto je 30-godišnji Bonući stigao na "San Siro".

Sabatini je, čini se, pogodio u centar, jer je Bonući desetak godina igrao u gotovo savršenom defanzivnom sistemu kroz Juve, ali i reprezentaciju Italije. Bio je u tandemu sa Đorđom Kjelinijem, iza njih je na golu stajao Đanluđi Bufon, tu je bio i Andrea Barzalji. Mijenjali su se i treneri i selektori, ali oni su ostajali simbol posljednje linije.

A sada? Bonući više nema ni Bufona ni Kjelinija i djeluje poput igrača koji je zalutao u odbranu Milana. Umjesto da Alesio Romanjoli ili Mateo Musaćo stasavaju uz njega, oni pokrivaju njegove kikseve.

Kikseve kojih je bilo i previše ove sezone, a kulminaciju su doživjeli u milanskom derbiju kada je Mauro Ikardi dva puta pobjegao Bonućiju i dao dva gola.

Da nesreća ne dolazi sama vidjelo se u nedjelju - Bonući je dobio direktan crveni karton zbog udaranja laktom Aleandra Rozija iz Đenove i čekaju ga dvije utakmice kazne...

Vojnik Juventusa i Kontea

Analiza Bonućijeve slabe forme uglavnom se svodi na to da nigdje ne može da igra tako zrelo kao u Juventusu.

"Bonući je veliki borac, pravi vojnik. Prije svega, on pripada Juventusu i Antoniju Konteu", istakao je fudbalerov psiholog Alberto Ferarini i dodao:

"Leonardo zna da ne može biti u goroj situaciji nego što je sada. On nije rođen kao šampion, ali je to postao velikim radom. Mislim da je crvenim kartonom protiv Đenove zatvorio jedno poglavlje i da je sada vrijeme da otvori drugo - mnogo bolje", istakao je Ferarini.

Bonući je kroz karijeru imao problematičnih momenata, a zbog jednog od njih je i napustio Juve.

Apeninski novinari su mjesecima pričali i pisali da je inicirao svađu u poluvremenu finala Lige šampiona protiv Real Madrida u finišu prošle godine, te da je čak i fizički nasrnuo na Paula Dibalu.

Trener Juventusa Masimilijano Alegri je navodno tu presjekao i odlučio da se odrekne Bonućija.

"Ili on ili ja", pretpostavlja se da je Alegri rekao čelnicima šestostrukog uzastopnog prvaka Italije.

Kada je početkom ove sezone upitan zašto je pustio Bonućija i Danija Alveša da odu, Alegri nije pominjao imena, ali je bio jasan:

"Trebaju mi igrači koji ćute i rade".

Rasulo u Milanu

Bonućiju definitivno ne pomaže ni situacija u kojoj se nalazi Milan.

Ekipa više ne prati Vinćenca Montelu, treneru ne vjeruje ni klub, pa se svakog dana očekuje da bude smijenjen.

Takođe, javnost još nije sigurna ko je pravi vlasnik "rosonera", da li je Kinez ili Englez, pa je sve u rukama direktora Marka Fasonea i Masima Mirabelija, koji su donedavno činili sportski sektor Intera.

Kapitenska traka koju je na startu sezone uzeo Bonući bila je povod i da se oglasi bivši predsjednik Milana Silvio Berluskoni.

"Kako može da kapitensku traku dobije igrač koji je toliko godina bio u Juventusu, a koji je prošao mlađe kategorije Intera? To je neozbiljnost", rekao je Berluskoni.

Popularni Leo je iste te trake želio da se odrekne poslije septembarskog šamara od Sampdorije koja je rutinski slavila sa 2:0.

"Ako sam problem ja, ostavljam kapitensku traku", prenosi "Gazeta delo sport" Bonućijeve riječi upućene Monteli.

Navodno je uloga kapitena ponuđena Rikardu Montolivu, ali ju je on odbio.

"Šta će mi kapitenska traka ako ne igram?", bio je Montolivov odgovor stručnom štabu.

"Rosoneri" su ljetos potrošili skoro 200 miliona eura, poslije devet kola su udaljeni devet bodova od zone Lige šampiona, lider Napoli bježi 12, već su stigli da izgube derbije od Rome i Intera...

Kada se svemu dodaju problemi sa Bonućijem i Montelina izvjesna smjena jasno je zašto u Milanelu puca na sve strane...

Bonus video: