Dueli vodećih u Nikšiću i Tuzima: Dva derbija za vrh

Prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg u 23. kolu Telekom 1 CFL - Iskra želi da iskoristi kadrovske probleme Sutjeske, Dečić bi pobjedom protiv Budućnosti vratio drugu poziciju. Oba derbija počinju u 14 sati

10627 pregleda 4 komentar(a)
Iskra i Dečić “prijete” vodećima, ekipama Sutjeske i Budućnost, Foto: Telekom 1. Cfl/fscg
Iskra i Dečić “prijete” vodećima, ekipama Sutjeske i Budućnost, Foto: Telekom 1. Cfl/fscg

Dva derbija za vrh otvaraju 23. kolo Telekom 1. CFL. Istovremeno, od 14 sati, sastaju se prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg. Neprikosnoveni lider Sutjeska dočekuje Iskru, dok će u Tuzima Dečić pokušati da pobjedom protiv Budućnosti vrati jesenju drugu poziciju.

Do odlaska na reprezentativnu pauzu (20. marta) crnogorski prvoligaši odigraće još četiri kola, teška za Sutjesku. Ekipa Milije Savovića igraće redom protiv Iskre, Dečića, Budućnosti i Petrovca, ekipa iz vrha tabele, uz povoljnu okolnost što će gostovati samo Dečiću.

”Iskra ima profil igrača da igra ofanzivno, zato očekujem otvorenu utakmicu i težak meč. Iskra je u dosadašnjem dijelu sezone pokazala da može da savlada jače od sebe, ali mislim da smo u dosadašnje tri utakmice drugog dijela pokazali dobar nivo i očekujem nastavak pozitivnog trenda”, rekao je trener Sutjeske Savović, koji zbog kartona neće moći da računa na Miloša Drinčića, Vladimira Jovovića i Nikolu Stijepovića.

Protiv Iskre je u prvom meču ove sezone, odigranom kraj Bistrice, odličan bio Nikola Janjić. Mladi reprezentativac je tada postigao dva gola, kreirao preokret i Sutjeska je na kraju slavila 3:1.

”Iskra se dobro pojačala u zimskom prelaznom roku i ima kvalitetnu ekipu. Neće nas zavarati njihov poraz od Dečića u prethodnom kolu. Domaćini smo, potrebna su nam tri boda i ako budemo igrali kao protiv Jezera siguran sam da pobjeda neće izostati”, poručio je Janjić. Iskra se nakon dvije pobjede - uključujuči i veliki trijumf protiv Budućnosti, okliznula u 3. meču proljeća na svom terenu poražena je od Dečića sa 1:0.

”Izvuki smo pouke iz poraza, znamo šta treba da radimo protiv Sutjeske i imamo kvalitet za to - od starta da napadnemo i igramo isključivo na pobjedu. Ne smijemo da gubimo i da dozvolimo padove. Brojke govore sve, Sutjeska je zasluženo lider i ima ukomponovanu ekipu. Primila je najmanje golova, što znači čvrsta dobrana, motorički sjajan vezni red, spoljne linije sa puno individualne klase, dobre napadače. No, mi znamo da imamo kvalitet da igramo na pobjedu, samo je važno da sa stavom i bez respekta prema imenu rivala ili mjestu na tabeli od starta krenemo napadački”, istakao je Milivoje Novović, pomoćni trener Iskre.

Budućnost nije dobila Dečić ove sezone, i nakon remija u Tuzima (2:2), izgubila je kući (2:1).

”Budućnost ide u vatrene Tuzi da pokaže da je bolji tim. Igraćemo na terenu gdje se osjeća domaćinski naboj i gdje Dečić ima sjajnu podršku sa tribina. Na osnovu naše igre i velikog broja stvorenih šansi u prethodna tri kola, idemo u Tuzi da pobijedimo. Neće to biti lako, jer Dečić je ambicije pokazao u prelaznom roku. Kada angažujete reprezentativca sa preko 70 nastupa, stavljate svima do znanja šta vam je cilj. Mi smo, međutim, Budućnost, moramo da idemo u Tuzi sa stavom”, kazao je trener “plavih” Aleksandar Nedović.

Cilj Dečića je jasan - odbraniti domaći teren. Tuzani su u Danilovgradu pobjedom nad Iskrom vratili treću poziciju, danas žele da se pobjedom vrate na mjesto na kojem su završili jesenji dio - tik iza lidera Sutjeske.

”Igramo derbi za vrh na domaćem terenu i uz obavezu da slavimo prema navijačima koji će napraviti vatrenu atmosferu. I inače igramo bez kalkulacija - na pobjedu. Tako će biti i protiv Budućnosti, koju poštujemo jer je sjajna ekipa, bez obzira na taj kiks i poraz do Iskre. I mi smo kiksali u prve dvije utakmice, nismo iskoristili šanse protiv odličnog Jezera, Rudar nas je dobio preokretom nakon isključenja Jovana Nikolića”, kaže adut Dečića sa krila, Danilo Pešukić.

”Radujem se derbiju i nadam se da ću odgovoriti poziciji ‘ful-beka’ na lijevoj strani”.

Petrovac na debiju novog trenera Nikole Rakojevića dočekuje Rudar, Mornar je u Baru domaćin Jezeru, dok se na “DG areni” sastaju Podgorica i Zeta, dva posljednjeplasirana tima na tabeli.

Parovi 23. kola

DEČIĆ - BUDUĆNOST (14)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

SUTJESKA - ISKRA (14)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

PETROVAC - RUDAR (15)

Sudija: Vladimir Bjelica (Nikšić)

MORNAR - JEZERO (17)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

PODGORICA - ZETA (17)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: