Rusi se žalili na suspenzije Fife i Uefe

U svojoj žalbi Rusi traže "ponovno uključivanje svih reprezentacija i klubova u Fifina i Uefina takmičenja"

3714 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Rusije, Foto: Shutterstock
Fudbalska reprezentacija Rusije, Foto: Shutterstock

Fudbalski savez Rusije (RFU) žalio se na suspenziju koju su mu izrekle FIFA i UEFA zbog invazije na Ukrajinu, objavio je u utorak Arbitražni sud za sport (CAS).

U svojoj žalbi Rusi traže "ponovno uključivanje svih reprezentacija i klubova u Fifina i Uefina takmičenja", objavio je CAS, te naveo da su Rusi "uputili i zahtjev da se zaustavi izvršenje svake od osporenih odluka".

U objavi CAS-a stoji da će "tražiti stav svih strana" poštujući zahtjev za zaustavljanje izvršenja odluka te "predviđa da će nove informacije o žalbenom postupku moći da daju u novom saopštenju za nekoliko dana".

Suspenzijom Fife Rusiji je uskraćeno pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu, s obzirom na to da "zbornaja komanda" neće moći da nastupa u plej-ofu za plasman na SP koji su na rasporedu 24. marta, kada ruski fudbaleri treba da ugoste reprezentaciju Poljske.

Poljaci su, inače, i prije nego što je Fifa suspendovala Fudbalski savez Rusije poslali saopštenje da neće igrati protiv Rusije, a to su isto učinili i Šveđani i Česi, potencijalni protivnici u finalu dodatnih kvalifikacija.

Njihov primjer slijedilo je još nekoliko nacionalnih saveza koji su objavili da njihove reprezentacije neće igrati protiv ruskih ekipa u bilo kojoj konkurenciji.

Zbog Uefine suspenzije moskovski Spartak je izbačen iz Lige Evrope u kojoj je u četvrtak trebalo da se sastane u osmini finala protiv Lajpciga. Njemačka ekipa će tako bez borbe izboriti plasman u četvrtfinale, ali to može da se promijeni u slučaju da CAS odluči u korist Fudbalskog saveza Rusije.

Bonus video: