Sporna odluka slučaja Dečić - Budućnost: Pozvali se na član pravilnika koji ne predviđa nastavak utakmice

I Dečić i Budućnost mogu da se žale i da budu nezadovoljni odlukom Takmičarske komisije i njenim pozivom na član 53

4953 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Komisija za takmičenje FSCG odlučila je da se prekinuta utakmica 23. kola Prve crnogorske Telekom fudbalske lige, između Dečića i Budućnosti, nastavi od 18. minuta, pozivajući se na član 53 stav 2 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima.

Međutim, u tom članu i stavu ne navodi se mogućnost da se meč koji je prekinut nastavi od trenutka prekida, već samo da se odigra novi ili prekinuti registruje postignutim rezultatom.

“Ako takmičarski organ utvrdi da za prekid igre nije kriv ni jedan od klubova učesnika, odnosno da su za prekid podjednako kriva oba kluba, i da je organizator utakmice preduzeo sve mjere predviđene odlukom nadležnog takmičarskog organa o organizaciji i obezbjeđenju reda na utakmicama određenog stepena takmičenja, nadležni takmičarski organ može odlučiti da se odigra nova utakmica ili prekinuta registruje postignutim rezultatom”, stoji u članu 53 stav 2 Pravilnika.

član
foto: Printscreen

Kada se, s druge strane, uzme u obzir odluka Disciplinske komisije FSCG da kazni Dečić novčano 1.000 eura “"zbog slabe organizacije i nereda na utakmici", zaključuje se da organizator nije preduzeo sve mjere predviđene za organizaciju i obezbjeđenju reda na utakmici, s tim da kazna koju je dobila Budućnost (meč na domaćem terenu bez gledalaca i zabrana organizovanog dolaska navijača na tri gostujuća meča) možda i može da se tumači da je i gostujući klub krivac za prekid.

Ali, sporno je i to što se samo u članu 51 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima pominje mogućnost nastavka utakmice od trenutka prekida, ali isključivo zbog “prirodnih nepogoda”.

“Ako je utakmica stalnog takmičenja morala biti prekinuta iz opravdanih razloga, koji se nijesu mogli otkloniti (nevrijeme, magla, kiša, snijeg, dim, prašina, mrak, nestanak struje, požar, poplava, zemljotres i dr.), o čemu odlučuje sudija, ili je prekinuta zbog nastupa dana žalosti, utakmica će se nastaviti i odigraće se preostalo vrijeme, ako je do prekida došlo prije isteka 80% regularnog vremena određenog za igru...”, navodi se u članu 51.

Ne ostavlja se, dakle, mogućnost da se utakmica nastavi od momenta prekida zbog navijačkih nereda ili sličnih incidenata.

Prema tome, i Dečić i Budućnost mogu da se žale i da budu nezadovoljni odlukom Takmičarske komisije, koju je potpisao predsjednik Božidar Mićunović, te pozivom na član 53.

Dečić zbog toga što bi novi meč mogao da počne od prvog minuta i od rezultata 0:0, a Budućnost što bi utakmica mogla i da se registruje postignutim rezultatom.

Budućnost je u trenutku prekida vodila 1:0.

Bonus video: