Čeferin: I u Jugoslaviji je bio rat između braće, srce mi plače zbog sportista

UEFA je, takođe, oduzela Sankt Peterburgu domaćinstvo finala Lige šampiona i raskinula ugovor sa Gaspromom

10354 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aleksandar Čeferin, prvi čovjek evropskog fudbala, kazao je u intervjuu za Korijere dela sera da mu "srce plače" što je UEFA kaznila ruske sportiste zbog rata u Ukrajini.

"Srce mi plače zbog toga, to nije njihov rat, oni to nisu ni odlučili ni htjeli. Ali, moramo da pokažemo jedinstvo za mir“, kazao je Čeferin.

UEFA je, takođe, oduzela Sankt Peterburgu domaćinstvo finala Lige šampiona i raskinula ugovor sa Gaspromom.

"Finansijski nas je to mnogo koštalo. Za nas je to udarac, ali ljudi ginu. Svaki dan razgovaram sa Pavelkom, predsjednikom ukrajinskog saveza. Upozorio sam predsjednika ruskog saveza Djukova prije nego što smo odlučili da donesemo takve mjere - nisam kukavica, ne radim stvari tajno."

Dotakao se i rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao Slovenac poznaje tu temu...

"Postoji mnogo sličnosti sa današnjicom - i to je bio rat između braće. Stradaju obespravljeni, a ne političari. Za nas Slovence to je trajalo, na sreću, samo 10 dana. Nisam morao da pucam. Imao sam 23 godine", kazao je Čeferin.

O odnosu sa Vladimirom Putinom je kazao:

"Bili su korektni, uvijek se dobro pripremao za sastanak. Ne mislim da je ljubitelj fudbala, više voli druge sportove", rekao je on.

Naravno, tema je bila i Superliga, odnosno novi pokušaj formiranja ovog takmičenja, koje najavljuju Juventus, Barselona i Real.

"Ako utvrde da je UEFA monopol, ta tri kluba mogu da igraju svoju ligu, da igraju svoja takmičenja. Zašto da ostanu u našoj? Oni žele da budu i tu i tamo, ali tamo ne postoji, to je metafizičko mjesto. Mislim da oni veruju da je svijet ravna ploča. To nije Superliga, to je Scaryleague (zastrašujuća liga). Naša takmičenja su zdrava", rekao je Čeferin.

Bonus video: