Promjene zbog Mesija: Novi kriterijumi u izboru za Zlatnu loptu

Konačan broj učesnika u glasanju biće smanjen sa 170 novinara iz različitih zemalja na samo 100, po jednog iz svake od 100 najboljih nacija na FIFA svjetskoj rang listi

4960 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Magazin Frans fudbal je najavio da će proces dodjeljivanja nagrade za najboljeg fudbalera svijeta - Zlatna lopta - pretpjeti reforme uoči narednog izdanja nakon kritika zbog toga što je Leo Mesi sedmi put dobio ovo prestižno priznanje.

Prvo, period dodjele će se kretati u skladu sa glavnom evropskom sezonom i dodjeljivaće se na kraju svake sezone umjesto da se ocjenjuje učinak u kalendarskoj godini.

Sljedeća ceremonija dodjele nagrada održaće se u septembru ili oktobru ove godine i odnosiće se na tekuću sezonu, uzimajući u obzir Ligu šampiona za muškarce i Evropsko prvenstvo za žene. Kao rezultat toga, nastupi sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u novembru i decembru neće biti uključeni u razmatranje za sezonu 2021/2022.

Način na koji se dodeljuje nagrada takođe će se promijeniti sa manjim žirijem za glasanje i jasnijim kriterijumima postavljenim prije glasanja, pri čemu će pojedinačni nastupi imati veću težinu od klupskih ili reprezentativnih. Cijela karijera igrača se više neće uzimati u obzir.

Bivši napadač Čelsija, Didije Drogba, pridružiće se selekcionoj komisiji za početni uži izbor, dok će konačan broj učesnika u glasanju biti smanjen sa 170 novinara iz različitih zemalja na samo 100, po jednog iz svake od 100 najboljih nacija na FIFA svjetskoj rang listi.

Proces će biti isti za žensku Zlatnu loptu, ali će glasati novinari iz zemalja čije su ženske selekcije biti među najboljih 50 na svjetskoj listi.

Bonus video: