Derbi kraj Bistrice - prelomna tačka borbe za titulu

Sutjeska i Budućnost kraj Bistrice (13 h) igraju treći najveći crnogorski derbi ove sezone, 51. u samostalnoj Crnoj Gori. Nikšićani sa 13 bodova viška imaju šansu da sve riješe, Podgoričani žele da zakomplikuju strvari na vrhu, ako pobijede u srijedu bi mogli da priđu na sedam bodova

6292 pregleda 5 komentar(a)
Decembarski derbi donio je "kišu" golova "3:3, Foto: Savo Prelević
Decembarski derbi donio je "kišu" golova "3:3, Foto: Savo Prelević

Treći duel fudbalera Sutjeske i Budućnosti ove sezone mogao bi da “zatvori” trku za titulu, ali i da je djelimično otvori - Podgoričani u Nikšiću hvataju vjerovatno posljednji voz u borbi za pehar koji su osvajali u prethodne dvije sezone.

Nikšićani su neprikosnoveni ove sezone, imaju 13 bodova više i utakmicu više od najvećeg rivala i sve su bliže petoj tituli šampiona Crne Gore - koliko ima i Budućnost.

Ipak, nakon 1:0 za domaće kraj Bistrice u septembru, pa vatrometnih 3:3 pod Goricom u decembru, martovski sudar u Nikšiću treba da pruži još neke odgovore - ima li Budućnost snage da se vrati, je li Sutjeska ove sezone baš toliko bolja kao što pokazuje tabela?

Najveći crnogorski derbi, 51. prvenstveni u samostalnoj Crnoj Gori (do sada - 23 pobjede Budućnosti, 12 Sutjeske, 15 remija) igra se kraj Bistrice u 13 sati, a sudi internacionalac Miloš Bošković.

U ostalim mečevima 25. kola trećeplasirana Iskra gostuje Mornaru (17 h), četvroplasirani Dečić ide u Petrovac (15 h), Podgorica na “DG areni” čeka Rudar, dok istovremeno Zeta i Jezero igraju na “Trešnjici” (14 h).

SAVOVIĆ: NE GLEDAMO TABELU, ŠTA GOD BUDE NEĆE SE RIJEŠITI

Iako bi eventualnom pobjedom mnoge stvari bile poznate, u redovima Sutjeske su vrlo oprezni pred derbi. Poručuju da ima još da se igra, te da nakon utakmice sa aktuelnim šampionom ništa neće biti riješeno.

Ostaće 11 kola, i 33 boda u opticaju. Ipak, ako bude plus 16, bez obzira na meč koji Budućnost u srijedu treba da dovrši u Tuzima (vodi 1:0 u 18. minutu) trebalo bi da se dogodi čudo pa da se promijene stvari.

Zato se izabranici Milije Savovića spremaju da rivalu zadaju posljednji udarac u prvenstvu.

”Pogled na tabelu ne znači ništa u ovim utakmicama - obje ekipe su motivisane, moramo biti koncentrisani na svaku loptu, svaki duel da bismo ostvarili pobjedu. Ne razmišljamo o bodovnoj razlici, pripremamo se sa željom da što spremnije uđemo u meč i slavimo. Pobjeda pravi veću razliku, ali ne rješava ništa, kao što ni eventualni poraz neće ništa riješiti. Imamo solidnu razliku, ova utakmica nam daje priliku da mirnije dočekamo naredni meč”, kazao je trener Sutjeske Milija Savović.

Njegova ekipa je odlično otvorila drugi dio sezone, na pet utakmica ostvarila je četiri pobjede i jedan remi, u prehodna dva kola pokazala je i snagu i autoritet trijumfima protiv ekipa iz vrha - Iskre i Dečića, po 2:0.

Povratnik Zakarija Alharaiš na startu, Nikola Janjić i oporavljeni Vladimir Jovović polako ali sigurno vraćaju jesenju formu - mnogo aduta ima Sutjeska da “zapuca” ka golu Budućnosti.

Jedan od njih je i zadnji vezni Novica Eraković.

”Posebna draž je igrati derbi. Bićemo fokusirani svih 90 minuta i nadam se da nam pobjeda pred našim navijačima neće izmaći. Ova utakmica je jedna od preostalih 12 koje moramo da odigramo kako treba i osvojimo titulu”, poručio je Eraković.

NEDOVIĆ: VEĆ SMO POKAZALI DA MOŽEMO SA SUTJESKOM

Budućnost u Nikšić dolazi sa više želja - prva je da otvori prvenstvo, druga da odbrani integritet, treća da podari dobar rezultat navijačima, kojih zbog kazne neće biti kraj Bistrice.

To je u najavi meča kazao trener Aleksandar Nedović, koji je duel sa najvećim rivalom nazvao i najljepšom utakmicom CG klupskog fudbala.

”Nije prijatno cijelu sezonu juriti minus, ali moramo ući sa stavom u derbi i da pokušamo da otvorimo prvenstvo i da ga držimo neizvjesnim do kraja”, rekao je Nedović.

Sutjeska je zasluženo lider, to je ekipa koja ima konstantnu formu tokom sezone, ali protiv koje Budućnost može da igra, podsjetio je Nedović.

”Povratkom Jovovića na ljeto napravili su veliku stvar, sa Zakarijom su sada dobili i kvalitet više, tu je Janjić, koji je talenat potvrdio i transferom u Osijek. Od Giljena na golu pa do kraja - sve su dobri igrači, Ali, igrali smo dvije utakmice ove sezone. U prvoj smo bili bolji iako smo izgubili, a u drugoj smo od 2:0 uspjeli da stignemo do boda bez pola tima, a mogli smo i da pobijedimo. Budućnost se ne plaši nijednog rivala i nijednog terena”, istakao je Nedović, naglašavajući:

”Jedino što ću tražiti od igrača jeste to da Sutjeska ne može da ima veći motiv, jer mi moramo da branimo integritet i pojedinačni i klupski”.

U timu neće biti Igora Ivanovića i Anta Babića. I bez Ivanovića, Podgoričani imaju aduta...

”Ivanović diktira ritam u oba smjera, mnogo će nam faliti”, dodao je Nedović.

Faliće i navijači.

”Kažnjeni su bez razloga, jer je organizacija meča u Tuzima bila slaba. Nedopustivo je da navijači dva tima budu na istoj tribini. Nedostajaće nam, ali i to može da nas motiviše, jer znamo koliko njima znači meč sa Sutjeskom”, zaključio je Nedović.

Od 50 prvenstvenih utakmica u samostalnoj Crnoj Gori, koje su od avgusta 2006, odigrali Sutjeska i Budućnost, Podgoričani su uspješniji, slavili su 23 puta, doživjeli 12 poraza, uz 15 remija.

Bonus video: