Peđa Mijatović se sjeća 90-ih: Političari se bore za moć, a sportisti ispaštaju

Legenda Reala smatra da sportisti ne bi trebalo da stradaju u ovakvim situacijama

14035 pregleda 19 komentar(a)
Foto: As
Foto: As

Rat u Ukrajini probudio je sjećanja Predraga Mijatovića.

Naš proslavljeni fudbaler je u razgovoru sa "BeIN sports" kazao da posljednjih dana mnogo razmišlja o 90-im godinama i Jugoslaviji.

"Dva i po mjeseca NATO je bombardovao Beograd, Podgorica, mnogo gradova u Srbiji i Crnoj Gori. To je trauma koja te tjera da se upitaš - zašto? Jesmo li mi Balkanci toliko loši da nam se to događa? To su komplikovane stvari za mene. Ja sam protiv rata, protiv bilo kakvog sukoba, ali ne razumijem... I sada ovo što se događa u Ukrajini ne razumijem", rekao je Mijatović.

Legenda Reala smatra da sportisti ne bi trebalo da stradaju u ovakvim situacijama.

"Zašto sportisti dobijaju sankcije. Sport je nešto zdravo. Zašto uzimaš nekome mogućnost da se takmiči? Zato što su političari donijeli pogrešne odluke? Oni se, dakle, bore za moć, a sportisti ispaštaju?", upitao se Mijatović.

Ruske selekcije su suspendovane iz međunarodnih takmičenja, odlukama Uefe i Fife.

Takav slučaj je bio 1992. godine sa fudbalerima Jugoslavije.

"Bili smo na pripremama u Švedskoj, a a izbačeni smo sa Evropskog prvenstva kao da smo smeće", kazao je Mijatović.

Ispričao je i kako mu je bilo zamjereno što je u jeku rata u bivšoj Jugoslaviji posjetio članove hrvatske fudbalske selekcije.

"Oni su igrali prijateljski meč u Španiji, ja sam igrao sa Šukerom, Prosinečkim, Bobanom... Osvojili smo Mundijal za mlade. I sada političari, ili političke strukture u mojoj zemlji, kažu da sam izdajnik jer sam posjetio moje prijatelje. Sport mora da ostane izvan toga", kazao je Mijatović.

Bonus video: