Šamar za italijanski fudbal, Alegri: U Evropi ima 10 dominantnijih timova od Juvea

"Za neke je ovo možda neuspjeh, ali bolje da pogledamo realnosti u oči i da gledamo kako da iz ove situacije nešto naučimo", rekao je Alegri

10019 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter/Juventus
Foto: Twitter/Juventus

Juventus je sinoć eliminisan od Viljareala (3:0 u Torinu nakon 1:1 u Španiji), od Intera je u dvomeču bolji bio Liverpul - nijedan italijanski tim ove sezone nije stigao do četvrtfinala Lige šampiona.

U osam najboljih su po tri engleske i španske ekipe - Mančester siti, Liverpul i Čelsi, te Real, Atletiko i Viljareal. S njima su i Bajern i Benfika, a žrijeb je sjutra u podne u Nionu.

Bez Italijana u četvrtfinalu - to se dogodilo drugu godinu zaredom, baš kao i u sezonama 2000/01. i 2001/02.

Za medije sa Apenina je to jasan znak da nešto nije u redu (da Italija ni finansijski ni u bilo kom drugom smislu ne može da parira drugim fudbalskim državama), ali je trener Juvea Masimilijano Alegri nakon poraza od "žute podmornice" čak bio spreman i na svađu s novinarima.

Tako na konstataciju novinara o neuspjehu u Evropi trener Juvea nije ni sačekao da se postavi pitanje, već je krenuo u kontranapad:

"Nepošteno je pričati o neuspjehu. Reći ću to ovako - to je intelektualno nepoštenje. Znam kakav tim imam na raspolaganju i uvijek cijenim ono što imam u datom trenutku i moramo. Da budemo realni - sada u Evropi ima 10 timova koji su dominantniji od Juvea. Za neke je ovo možda neuspjeh, ali bolje da pogledamo realnosti u oči i da gledamo kako da iz ove situacije nešto naučimo", rekao je Alegri.

Juventus je promijenio tri trenera od 2019. godine (poslije i prije Alegrija su tu bili Mauricio Sari i Andrea Pirlo), ali u evropskoj eliti je viđena ista priča - ispadao je od "malih" rivala.

Bolji su bili Ajaks, Lion, Porto, sada Viljareal.

"Neuspjeh i trenera i projekta", napisao je novinar Đovani Kapuano nakon sinoćnje eliminacije i dodao:

"Alegri je odgovoran jer se vratio u klub da vrati stvari u normalu i donese Juveu identitet. Nije uradio ni jedno ni drugo".

Bitan je svakako i finansijski aspekt.

Juve će evropsku sezonu završiti sa zaradom od 75 miliona eura (70 od Uefe i pet kroz prodaju karata u četiri domaće utakmice).

Da je prošao u četvrtfinale imao bi zagarantovanih još 15 miliona eura.

Sada su, ističe "Gazeta delo sport", akcije Juventusa na berzi pale za devet odsto.

Prvi put nakon 19 godina dvije zemlje će imati po tri predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona.

U sezoni 2002/03. to su bili Italija (Inter, Milan, Juve) i Španija (Barselona, Real, Valensija).

Italija je sada miljana daleko od tog rezultata...

Bonus video: