Ćavijeva Barsa - tim sadašnjosti i budućnosti

Prekasno je da Katalonci napadnu titulu, ali navijači uživaju - gdje su bili prije šest mjeseci, a gdje su sada

10134 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS/Susana Vera
Foto: REUTERS/Susana Vera

Spektakularnom pobjedom u "el klasiku" - 4:0 protiv Reala u Madridu, Ćavijeva Barselona je pokazala da nije samo ekipa budućnosti, već i sadašnjosti.

Nekadašnji genijalac u veznom redu katalonskog tima za kratko vrijeme je pokazao da ima i trenersku "žicu", pa na djelu vjerovatno gledamo budućeg velikog, trofejnog trenera, nasljednika Pepa Gvardiole.

Ćavi je pokazao da zna šta želi odabirom profila igrača u zimskom prelaznom roku - Obamejang, Feran Tores, ali i Adama Traore, koji je ušao u drugom poluvremenu protiv Reala, fantastično su dopunili supertalentovani tim u kojem kao mladići igraju i veterani - Pike, Buskets i Đordi Alba.

Novo lice Barselone - klub koji je ljetos bio u ogromnim finansijskim problemima, kojem je prijetila dugotrajna, "post Mesi" trauma, odjednom igra kao preporođen i najavljuje brzi povratak na najveću scenu, ne samo u Španiji.

Na primjeru Ćavija, koji je trenerski zanat pekao u katarskom Al Sadu, vidi se, zapravo, koliko je u fudbalu značajan trener - koji ima znanje, viziju, ali i skromnost kao veliku vrlinu...

"Mogli smo da damo i više golova. Nismo očekivali da ćemo biti ovako superiorni na njihovom stadionu. Oni su odmarali cijele sedmice, a mi smo stigli iz Turske u petak. Odigrali smo spektakularnu utakmicu, jako sam zadovoljan. Bili smo puno bolji od Reala, rezultat to pokazuje i idemo kući nasmijani", kazao je Ćavi.

Barsa je treća na tabeli, ispred Atletika, drugoplasirana Sevilja ima samo tri boda, ali i utakmicu više. Da je krenula samo malo ranije, mogla je i da zaprijeti vodećem Realu, zaostatak od 12 bodova (i mečom manje) vjerovatno je prevelik, ali Katalonci uživaju - gdje su bili prije šest mjeseci, a gdje su sada.

"Neka navijači uživaju u ovoj pobjedi, jer u posljednje vrijeme nismo imali puno razloga za zadovoljstvo", dodao je Ćavi.

Real je ponižen u Madridu, samo 11 dana nakon spektakularne pobjede protiv PSŽ-a u Ligi šampiona.

"Moramo da budemo mirni. Barselona je bila puno bolja, ali ne treba da pravimo dramu od ovoga. Ja sam krivac, rekao sam igračima, treba da izvučemo pouke", istakao je Karlo Anćeloti, trener Reala.

Bonus video: