Evropski fudbal po američkom modelu poslovanja: UEFA uvodi seleri-kep?

Osnovna ideja je da klubovi u budućnosti neće moći da troše na pojačanja i na plate igrače više od 70 posto prihodovanog novca

7507 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je da uvede nova finansijska pravila koji bi mogla prilično da promijene svijet fudbala.

"Njujork tajms" javlja da će UEFA uskoro zamijeniti postojeći sistem finansijskog fer-pleja i to modelom poslovanja koji je sličan onome u Sjedinjenim Američkim Državama, takozvanim "seleri-kepom" - ograničenjem u zaradama.

Osnovna ideja je da klubovi u budućnosti neće moći da troše na pojačanja i na plate igrače više od 70 posto prihodovanog novca.

List navodi da UEFA planira postepeno da uvodi ovaj model u naredne tri godine, a zatim će svi klubovi morati da ga primjenjuju.

Ograničeni troškovi odavno se primjenjuju u SAD. Na svaki potrošeni milion iznad dozvoljenog budžeta plaća se dodatni porez. To će sada biti slučaj i u Evropi.

"Klubovi će imati mogućnost da potroše oko 10 miliona iznad dozvoljene sume za pojačanja i plate ako imaju 'zdravo poslovanje" i ako nisu ranije kažnjavani za kršenje finansijskog fer-pleja", piše "Njujork tajms".

Navodi se kako bi kršenje pravila o ograničenju plata moglo skupo da košta klubove. Postojaće niz sankcija među kojima su oduzimanje bodova u grupnoj fazi takmičenja, izbacivanje iz takmičenja ili selidba u niži rang.

Ideja UEFA je da smanji razliku u kvalitetu između klubova, ali i da zaustavi finansijsko "divljanje" najbogatijih klubova.

Bonus video: