„Rudarski” test ispod Ararata

Oslabljena crnogorska fudbalska reprezentacija juče doputovala u Jerevan, bez Stefana Savića koji je proširio listu izostanaka. Utakmica u hladnoj Jermeniji sjutra u 17 sati

3028 pregleda 0 komentar(a)
Trening crnogorskih fudbalera juče u Jerevanu, Foto: FSCG
Trening crnogorskih fudbalera juče u Jerevanu, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača Vijesti

Klimatski kontrasti dočekali su oslabljenu crnogorsku reprezentaciju koja je juče sletjela u Jermeniju na prvu utakmicu u 2022. godinu i početak ciklusa proljeće/ljeto koji će svoj vrhunac doživjeti kroz šest utakmica u Ligi nacija u junu i septembru.

Dok su u Podgorici ostavili prvi dašak proljeća, u Jerevanu su zatekli valjda posljednji talas zime, temperaturu jedva iznad nule, pogled na ledom okovane obronke moćne planine Ararat i snijeg koji je provejavao dok su se razgibavali na jednom od terena kampa jermenskog Fudbalskog saveza.

A listi fudbalera koji će nedostajati u prvoj utakmici u 2022. godini, a koju su u početku činili Stevan Jovetić, Stefan Mugoša, Marko Vešović, Sead Hakšabanović i Aleksandar Šćekić, juče se pridružio i trenutno najelitniji crnogorski fudbaler, četvrtfinalista Lige šampiona, Stefan Savić.

Bez šestorice važnih igrača, prvotimaca, “sokoli” će pokušati da pariraju Jermeniji - ravnopravnoj u pogledu izostanaka, jer će selektor Hoakin Kaparos otpočeti eru bez godinama najveće zvijezde nacionalnog tima, Henriha Mhitarijana, koji je prije 20 dana objavio povlačenje iz reprezentacije.

U svakom slučaju, teška, “rudarska” utakmica očekuje crnogorski tim, i zbog putovanja, vremenske razlike od tri sata, tvrdog stila igre protivnika, ali je to i dobra prilika da selektor Miodrag Radulović isproba fudbalere koji su imali manju minutažu do sada i vidi na koga može da se osloni kada od juna krenu takmičarski mečevi u Ligi nacija.

Jedan od njih je i desni bek rumunskog Arada, Marko Vukčević.

- Biće ovo dobri testovi, bez obzira na to što imamo dosta kadrovskih problema. Ali, tu su novi mladi i kvalitetni igrači i nadam se da ćemo se dobro pripremiti - rekao je Vukčević.

Savić je posljednih sedmica bio “prebukiran” u Atletiku, igrao je svaki meč, od Mančester junajteda u Ligi šampiona do Osasune i Rajo Valjekana u španskom prvenstvu, a kada je još prije dvije noći osjetio simptome prehlade, Radulović je odlučio da ga ostavi za Grčku i 28. mart kada će naša selekcija, kompletnija i pred svojim navijačima, protiv atraktivnijeg protivnika, odigrati drugačiju vrstu prijateljske utakmice.

- Prava prilika da se dokažemo mi koji manje igramo, ali i mladi igrači - kaže Vukčević, koji smatra da je Jermenija pravi rival u ovom momentu.

- Tvrda i dobra ekipa, koja je fizički vrlo dobro pripremljena. Vidjećemo šta će biti.

Pomalo neuobičajeno, barem na dosadašnju praksu, “sokoli” su u Jermeniju stigli dva dana prije utakmice. Juče su trenirali na Trening kampu jermenske reprezentacije, danas će osjetiti travu Republičkog stadiona “Vazgen Sargsjan”, za koji nas ne vežu baš lijepe uspomene (bolan poraz 3:2 nakon vodstva 2:0 na poluvremenu), a koje će crnogorski fudbaleri, sjutra u 17 sati po našem vremenu, kada je zakazan početak meča, pokušati donekle da izbrišu.

- Temperatura, vremenska razlika, sve je to velika promjena za sve nas. Ipak, imamo dva dana da se naviknemo na to. Važno je da se pripremimo fizički i psihički, da ostavimo dobar utisak, a dobar utisak je i direktno vezan sa rezultatom, za koji želimo da bude pozitivan - zaključio je Vukčević.

Debitant Šipčić: Vjerujem u lijepu i uspješnu saradnju

Novi početak, novo lice - Nikola Šipčić, 26-godišnji defanzivac Tenerifa, prvi put je u opremi crnogorske fudbalske reprezentacije. Očekuje ga debi, vjerovatno već protiv Jermenije u prvom od dva martovska prijateljska meča.

- Sve mi je novo, treba mi malo vremena da upoznam momke, ali zatekao sam pozitivnu atmosferu, a to prija. U svlačionici sve funkcioniše kako treba. Vjerujem da ću se brzo adaptirati - rekao je Šipčić uoči treninga u Jerevanu.

- Tu sam da pomognem reprezentaciji. Nadam se da ću dobiti šansu za debi - bilo ovdje u Jerevanu ili za nekoliko dana u Podgorici protiv Grčke. Spreman sam.

Iako do skoro možda nije ni pomišljao da će postati crnogorski reprezentativac, iako je porijeklom iz Crne Gore (rođen je u Priboju), pratio je, kaže, igre nacionalnog tima.

- Znam dosta o timu. Pratio sam utakmice, posebno u prethodnim kvalifikacijama. Nije mi strano ništa. U međuvremenu sam saznao još detalja, a saznaću ovih dana još puno toga.

Jaka je konkurencija u ekipi na štoperskim mjestima. Stefan Savić je neprikosnoven, Igor Vujačić igra dobro u Partizanu, a Žarko Tomašević je prekaljeni defanzivac nacionalnog tima. Ima još momaka koji čekaju priliku u odbrani - poput Meldina Dreškovića iz Sutjeske.

- Nisam se ranije poznavao ni sa jednim od njih, ali gledam mečeva Partizana. Igram u Španiji, pratim Atletiko Madrid za koji nastupa Savić. Momci iz odbrane su odlični fudbaleri i od njih mogu da naučim dosta. Sada sam i ja tu, boriću se za minutažu. Zdrava konkurencija uvijek je dobra u svakom timu ili selekciji”, ističe Šipčić.

U Španiju je otišao 2019. godine iz beogradskog Rada, u kome je proveo tri sezone...

- Ne mogu da se sjetim da li sam igrao protiv nekog od sadašnjih saigrača iz reprezentacije, ali sigurno jesam protiv Marka Jankovića. On je bio u Partizanu, a ja u Radu - zaključio je Šipčić.

Bonus video: