Janović ostaje na čelu fudbalskog sindikata, najavljene nove akcije - osiguranje igrača i fond solidarnosti

Nakon Skupštine SPFCG, održana je i Skupština Sindikata sporta, gdje su usvojena nova programska dokumenta u cilju omasovljenja ovog Sindikata koji ima za cilj da okupi što više sportista, sportskih radnika i radnika u sportskoj djelatnosti

4594 pregleda 1 komentar(a)
Sa Skupštine SPFCG, Foto: SPCFG
Sa Skupštine SPFCG, Foto: SPCFG

Peta redovna Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore održana je danas, a Željko Janović dobio novi mandat na mjestu predsjednika.

Skupština je ukazala povjerenje i generalnom sekretaru Vladimiru Krsmanoviću, te Izvršnom odboru kojeg pored pet stalnih članova čine i tri člana iz reda aktivnih fudbalera. To su Draško Božović, Vladan Giljen i Jovan Nikolić, te fudbalerka – Ivana Čabarkapa.

Na Skupštini je usvojen izvještaj o radu Sindikata u kome su sublimirane aktivnosti koje je SPFCG preduzeo u prethodnom periodu, a koje su se prvenstveno odnosile na zastupanje igrača u sporovima pred domaćim i međunarodnim arbitražnim sudom, inicijativom Sindikata o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Arbitražnog suda, koju je Izvršni odbor FSCG usvojio, implementacijom projekata „Crveno dugme“ i „Druga karijera“, radom na promociji domaćeg fudbala i drugih.

Delegati, fudbaleri klubova iz Prve CFL, potvrdili su odluke Izvršnog odbora Sindikata o pokretanju Projekta osiguranja fudbalera i formiranje Fonda solidarnosti.

„Nastavićemo sa planiranim aktivnostima. Čeka nas dosta izazova, ali uz podršku igrača, FIFPro-a, kao i kroz partnerstvo sa Fudbalskim savezom vjerujem da ćemo postići zacrtane ciljeve. Projekat osiguranja je veoma važan, jer smo svjedoci da fudbaleri, obzirom na rizik profesije kojim se bave nijesu adekvatno osigurani. U prethodnom periodu, u saradnji sa jednom osiguravajućom kućom, radili smo na izradi posebnog programa za fudbalere, koji uključuje upravo najčešće povrede u ovoj profesiji. Obavićemo razgovore sa klubovima, i nadam se da će svi prepoznati potencijalne benefite“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Željko Janović
foto: SPFCG

Advokat Filip Jovović, je izvjestio Skupštinu o promjenama po pitanju raskida ugovora, kao i o značaju preventivnog djelovanja u slučaju eventualnog kršenja prava igrača.

Nakon Skupštine SPFCG, održana je i Skupština Sindikata sporta, gdje su usvojena nova programska dokumenta u cilju omasovljenja ovog Sindikata koji ima za cilj da okupi što više sportista, sportskih radnika i radnika u sportskoj djelatnosti.

Tom prilikom Skupštini se obratio podpredsjednik Sindikata sporta Boris Vuković, a u Izvršni odbor ovog granskog Sindikata iz reda aktivnih sportista izabrani su Ivana Čabarkapa, Petar Grbić i Jovan Nikolić.

Bonus video: