”Sokoli” u Jerevanu na dan kada je sve počelo: Dokazivanje i rezultat

Prijateljski meč u Jerevanu - crnogorska fudbalska reprezentacija od 17 sati igra sa Jermenijom prvu utakmicu u 2022. godini. U ponedjeljak u Podgoricu stiže Grčka

11624 pregleda 1 komentar(a)
”I rezultat je bitan”: Selektor Miodrag Radulović, Foto: FSCG
”I rezultat je bitan”: Selektor Miodrag Radulović, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Najbolji crnogorski fudbaleri su sinoć trenirali na Republičkom stadionu “Vazgen Sargsijan” u Jerevanu, objektu koji zbog specifičnog starog ovalnog stila gradnje neodoljivo podsjeća na neku vrstu koloseuma.

Na njemu se, međutim, danas od 17 sati ne očekuje borba gladijatora, već prijateljski meč reprezentacija u kojem će selektori Jermenije i Crne Gore pokušati da isprobaju fudbalere i taktičke varijante pred takmičarske duele koji dolaze u junu. I bez šest standardnih fudbalera, sa četvoricom igrača koji očekuju debi u nacionalnom timu (Nikola Šipčić, Lazar Carević, Novica Eraković i Uroš Đuranović), “sokoli” imaju takmičarski motiv koji, između ostalog, “crpe” i iz bolnog kvalifikacionog poraza (od 2:0 do 2:3) prije pet i po godina na istom stadionu.

Otkrio je to i selektor Miodrag Radulović, apostrofirajući da njegova oslabljena selekcija ima dva cilja koja će pokušati da sprovede u djelo.

- Dobiće minutažu mladi fudbaleri i igrači koji su manje igrali do sada, kako bismo isprobali snage i provjerili mogućnosti pred utakmice koje nas čekaju od juna u Ligi nacija. To je naš osnovni cilj, ali nećemo zanemariti ni takmičarski aspekt, znamo da su nam Jermeni veliki dužnici. Pokušaćemo da ispravimo i taj utisak - rekao je Radulović.

Crnogorski selektor nije otkrio tim za današnji duel, ali koga god da stavi u prvih 11 - biće to postava koja će prvi put igrati zajedno. Po slobodnoj procjeni, ali i na osnovu prvih 15 minuta sinoćnjeg treninga u Jerevanu, to bi moglo da izgleda ovako - u formaciji 3-5-2: Milan Mijatović na golu, štoperi Igor Vujačić, Šipčić i Žarko Tomašević, Marko Vukčević i Risto Radunović kao “ful bekovi”, klasični vezni Nikola Vukčević i Marko Janković, te Adam Marušić i Milutin Osmajić kao ofanzivci i najbliži napadaču Urošu Đurđeviću.

- Neki igrači će svjesno igrati 45 minuta da bi bili odmorniji za utakmicu sa Grčkom. Nisu ni svi fudbaleri koji su doputovali u Jerevan potpuno fit, ali će svi dobiti šansu - istakao je Radulović.

Od juna kreće paklen ritam - čak četiri takmičarska meča u istom mjesecu, što se još nije dogodilo do sada.

- Mnogo je bitno da napravimo bazu od 30-ak fudbalera koji će nam biti potrebni za tako naporan ritam. Mečevi sa Jermenijom i Grčkom će poslužiti tom cilju - dodao je Radulović i naglasio da su na širem spisku još neki fudbaleri, posebno iz regiona, koje sada nije pozvao.

- Pokušaćemo da ostavimo dobar utisak u oba prijateljska meča. Jer, dobri rezultati su mnogo važni za atmosferu pred sve ono što nas čeka - zaključio je Radulović.

Đurđević: Gol bi mi olakšao, ali tim je važniji

Uoči početka prošlog ciklusa kvalifikacija je pojačao crnogorsku reprezentaciju, odigrao šest utakmica, ali još čeka na prvi gol - da li je gostovanje Jermeniji šansa da Uroš Đurđević “probije led”?

Napadač Sporting Hihona se vraća u klub nakon duela u Jerevanu, neće igrati u ponedjeljak pod Goricom protiv Grčke, zato može da se očekuje da danas dobije punu minutažu.

- Gol bi značio puno, iako mi je ekipa uvijek na prvom mjestu. Kada timu ide dobro, onda dođu i golovi. Tako je to u fudbalu - rekao je Đurđević.

Daleko gostovanje, hladno vrijeme, prijateljska utakmica - protiv rivala koji, uz sve poštovanje, nije toliko atraktivan. Đurđević, međutim, nema problem sa motivacijom.

- Takmičarska ili prijateljska utakmica - ja ne pravim razliku. Za mene je to potpuno isto, osim što se takmičarske igraju za bodove.

Jermeni nisu totalna nepoznanica, iako će vjerovatno i njihov selektor Hoakin Kaparos isprobati nekoliko novih igrača.

- Poznajem Harojana iz Kadisa, još neke fudbalere. Znao sam dobro i Mhitarijana, ali on se oprostio. Siguran sam da možemo dosta protiv njih, iako ćemo protiv Grčke biti jači, vratiće nam se dva najbolja fudbalera, Jovetić i Savić - poručio je Đurđević.

Kaparos je jednom izgubio u Podgorici

Od marta 2020. selektor Jermenije je Španac Hoakin Kaparos. I ima pozitivan bilans - ostvario je sedam pobjeda, uz pet remija i šest poraza.

Jermenija je pod njegovom komandom krenula silovito u kvalifikacijama za Mundijal, pobijedila je Austriju i Island, bila čak i na prvom mjestu nakon četiri kola, ali ni rezultatski pad koji je uslijedio nije “ohladio” jermenske navijače, koji su izuzetno zadovoljni kako 66-godišnji stručnjak iz Andaluzije vodi njihov nacionalni tim.

Kaparos je dobro poznato ime iz španske La Lige, vodio je Viljareal, Sevilju, Majorku, Deportivo, Atletik Bilbao...

Jednom je gostovao u Podgorici i - izgubio, iako je sjedio na klupi tadašnjeg velikana španskog fudbala, Deportiva iz La Korunje.

Njegovu ekipu zvali su “Supe Depor”, jer je godinu ranije igrala u polufinalu Lige šampiona, ali je Budućnost u revanšu Intertoto kupa jula 2005. godine slavila sa 2:1. Deportivo, sa Munitisom, Skalonijem, Molinom i ostalim asovima, ipak je prošao, jer je u prvom meču na “Riasoru” dobila 3:0. Kaparosu pod Goricom nije bilo ugodno kada je Budućnost u finišu povela 2:0...

Na današnji dan je sve počelo: 15 godina od utakmice Crna Gora - Mađarska

Na današnji dan prije 15 godina počela je crnogorska fudbalska priča – odigran je prvi meč nacionalne selekcije.

Neki datumi se posebno pamte i imaju posebnu važnost. Crnogorski fudbal još čeka nešto veliko, a dok dočeka – 24. mart 2007. i meč sa Mađarskom uvijek će biti datum za istoriju.

Uz veliku kišu, a neopisive emocije na stadionu pod Goricom ekipa koju je izabrao prvi crnogorski selektor Zoran Filipović slavila je 2:1, nakon preokreta i primljenog gola već u prvom minutu. Strijelci za "hrabre sokole" bili su Mirko Vučinić i Igor Burzanović.

Prvi crnogorski fudbalski tim činili su Vukašin Poleksić, Savo Pavićević, Jovan Tanasijević, Radoslav Batak, Milan Jovanović, Mirko Raičević, Vladimir Božović, Branko Bošković, Simon Vukčević, Igor Burzanović i Mirko Vučinić, dok su u drugom poluvremenu šansu dobili Milan Purović, Janko Tumbasević, Stevan Jovetić, Vladimir Vujović i Risto Lakić.

Bonus video: