Oglasio se Manćini, poruka (ni)je oproštajna: Porazi su dio sportskog i životnog sazrijevanja

Dok mediji spekulišu o mogućim nasljednicima (Kanavaro je prva opcija), Manćini poziva na smirivanje tenzija i prihvatanje poraza kao sastavnog dijela života

4407 pregleda 0 komentar(a)
Roberto Manćini, Foto: Reuters
Roberto Manćini, Foto: Reuters

Status Roberta Manćinija je tema broj jedan u italijanskom sportu, nakon senzacionalne eliminacije sa Mundijala, porazom od Sjeverne Makedonije (1:0) u polufinalu plej-ofa.

Dok mediji spekulišu o mogućim nasljednicima (Kanavaro je prva opcija), Manćini poziva na smirivanje tenzija i prihvatanje poraza kao sastavnog dijela života.

"Zaista je teško prihvatiti, ali prihvatanje poraza u životu je sastavni dio zdravog puta sportskog i ljudskog sazrijevanja. Hajde da odvojimo malo vremena da razmislimo i jasno razumijemo. Jedini pravi potez sada je da podignemo glavu i radimo za budućnost", poručio je Manćini.

Kao da zvuči da nije oproštajno pismo.

Manćini, bar deklarativno, ima i podršku čelnika FS Italije.

„Nadam se da će Manćini nastaviti s nama i da ostaje na poziciji“, rekao je Gabrijele Gravina, predsjednik FIGC.

„Prošlog ljeta smo se veselili. Bili smo evropski prvaci i s velikim zadovoljstvom smo prihvatali sve pohvale. Sada moramo biti dovoljno jaki kako bismo prihvatili sve kritike jer ih zaslužujemo. No, Manćinija i dalje vidimo kao dio projekta. Vjerujem da dalje idemo zajedno. Ne bih želio pad entuzijazma. Želim da dignemo glavu i pokušamo da izbjegnemo još veću štetu nakon svega“, rekao je 68-godišnji Gravina.

Od 2018. godine Mancini sjedi na izborničkoj klupi Italije.

Bonus video: